Candidaţii la Preşedinţie Kelemen Hunor, Theodor Paleologu şi Dan Barna consideră că preşedintele Klaus Iohannis are partea sa de vină în tot ce s-a întâmplat în ultimii ani, putând fi făcut responsabil pentru acţiunile PSD. Kelemen Hunor crede că, după Guvernul Grindeanu, Iohannis trebuia să forţeze o nouă majoritate, Theodor Paleologu spune că Iohannis nu trebuia să dea ”şanse” PSD, iar Dan Barna este de părere că Iohannis şi PSD împart răspunderea pentru guvernarea de după 2016.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Candidatul USR-PLUS la alegerile prezidenţiale, Dan Barna, candidatul PMP, Theodor Paleologu, şi candidatul UDMR, Kelemen Hunor, au participat, joi seară la o dezbatere electorală organizată de Europa FM.

Moderatorul Moise Guran i-a întrebat dacă un preşedinte care coabitează cu o majoritate parlamentară ostilă poate fi considerat responsabil pentru acţiunile acesteia.

”Este responsabil. Eu aş fi forţat după Grindeanu altă formulă de guvernare”, a spus Kelemen Hunor, potrivit europafm.ro.

Preşedintele trebuia, în opinia candidatului UDMR, să-şi fi asumat chiar şi riscul unei suspendări.

Theodor Paleologu a spus că Iohannis ”nu trebuia să continue să dea şanse PSD-ului” şi a vorbit despre ”neputinţa” preşedintelui, iar Dan Barna consideră că preşedintele în exerciţiu şi PSD împart răspunderea pentru actul guvernării de după 2016.

Toţi cei trei candidaţi sunt de părere că România are nevoie de o reformă constituţională profundă, pe motiv că cea actuală nu mai corespunde etapei de dezvoltare în care se găseşte lumea în acest moment.

Dan Barna favorizează o republică semiprezidenţială, în timp ce Kelemen Hunor a insistat asupra puterii Parlamentului.

De asemenea, toţi cei trei candidaţi sunt de acord că alegerile anticipate ar rezolva actuala criză politică în care se află România, dar Kelemen Hunor a atras atenţia că, în baza legilor actuale, organizarea acestora e aproape imposibilă.

Întrebaţi dacă trebuie considerată corupţia o ameninţate la adresa siguranţei naţionale, cei trei participanţi au fost unanim de acord.

”Trebuie relansată activitatea DNA”, a spus Theodor Paleologu, care a insistat însă şi asupra prevenţiei.

”Corupţia ucide, dar şi prostia face ravagii”, a declarat, la rândul său, candidatul PMP.

Dan Barna consideră că ”trebuie să avem o abordare unitară la nivel de Parlament, fără protocoale”.

”Trebuie să avem un control civil real asupra serviciilor de informaţii”, a adăugat el, întrebat despre protocoalele secrete dintre serviciile secrete şi mai multe instituţii ale statului.

Potrivit lui Kelemen Hunor, ”justiţia nu trebuie să fie un câmp tactic în niciun caz”. În opinia lui, de asemenea, magistraţii nu trebuie să fie jucători politici.

La dezbatere au fost invitaţi şi Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă şi Mircea Diaconu, dar nu au răspuns invitaţiei.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.