Liderul UDMR Kelemen Hunor afirmă că cea mai bună şi poate singura care poate asigura stavilitatea este o coaliţie guvernamentală şi parlamentară PNL-USR-PLUS - UDMR. Copreşedintele AUR George Simion a afirmat, după consultările luni de la Cotroceni, că partidul susţine numirea lui Călin Georgescu ca premier şi a lui Florin Colceag ca ministru al Educaţiei, plus redeschiderea şcolilor, restaurantelor, teatrelor şi sălilor de spectacol. Liderii USR PLUS au declarat, luni, după consultări, că sunt optimişti că se va ajunge la un acord pentru formarea unei majorităţi de centru-dreapta. Alianţa USR PLUS l-a propus pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier, dar anunţă că în următoarele zile vor continua negocierile cu celelalte partide. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că liberalii au transmis preşedintelui dorinţa de a continua negocierile pentru formarea unui guvern de centru-dreapta, alături de USR-PLUS, UDMR şi minorităţi, dar şi propunerea lui Florin Cîţu pentru funcţia de premier. De asemenea, liberalii i-au transmis că doresc funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor pentru Ludovic Orban. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că preşedintele Klaus Iohannis a recunoscut că alegerile au fost câştigate de PSD şi a felicitat această formaţiune. PSD l-a propus pe Alexandru Rafila pentru funcţia de premier, şeful statului apreciind că este o propunere ”onorabilă”. PSD i-a propus preşedintelui un guvern de uniune naţională.
UPDATE - Kelemen Hunor: Sunt mai multe formule pentru a asigura o stabilitate guvernamentală, dar cea mai bună şi poate singura de care putem discuta este o coaliţie guvernamentală şi parlamentară PNL-USR-Plus şi UDMR
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că în urma alegerilor din 6 decembrie sunt mai multe formule pentru asigurarea unei stabilităţi guvernamentale, dar cea mai bună şi singura de care se poate discuta este o coaliţie parlamentară PNL – USR-PLUS – UDMR.
George Simion a adăugat că a discutat la telefon cu Marcel Ciolacu şi cu lideri ai PNL şi AUR este deschis la dialog, însă „nu va lua parte la nicio coaliţie de guvernare politică”. Simion a adăugat că i-a oferit şefului statului un cadou şi anume o hartă a României Mari, „a României întregi de la Nistru până la Tisa, aşa cum ne-a lăsat-o Mihai Eminescu”. „O hartă a vegetaţiei din timpul României Mari care era foarte verde. Aveam foarte multe păduri şi am tras un semnat de alarmă legat de pădurile României”, a mai precizar liderul AUR.
„Să fie patrioţi, iubitori de neam, cinstiţi integri şi să fie buni profesionişti. Am venit cu încă o propunere - vrem sub orice formă redeschiderea şcolilor şi dacă se va forma cumva o coaliţie de guvernare partinică, singura noastră doleanţă este ca domnul Florian Colceag, un expert în educaţie să ajungă ministrul Educaţiei şi şcolile să fie redeschide de urgenţă, pentru că sute de mii de copii şi familiile acestora suferă. Participăm la aceste consultări din condescendenţă instituţională. Am venit chiar cu un cadou. I-am înmânat o hartă a României Mari, a României întregi de la Nistru până la Tisa, aşa cum ne-a lăsat-o Mihai Eminescu. O hartă a vegetaţiei din timpul României Mari care era foarte verde. Aveam foarte multe păduri şi am tras un semnat de alarmă legat de pădurile României. (...) Ne-a răspuns domnul Klaus Iohannis, ne-a spus că nu se prefigurează a se forma o majoritate parlamentară, nici pe partea dreapta, nici pe cea stângă. Noi se pare că de la AUR am încurcat multe calcule şi ne bucurăm de asta. Există soluţia să lase bătaia pe ciolan şi să se întoarcă către popor şi preşedintele Iohannis şi partidele politice. Un guvern format din Călin Georgescu premier şi profesionişti adevăraţi”, a declarat George Simion după ieşirea delegaţiei AUR de la consultările cu preşedintele României la Cotroceni.
El a adăugat că a vorbit la telefon cu Marcel Ciolacu şi cu liderii PNL, iar discuţiile au vizat chestiuni referitoare la noul Parlament, ca înainte să se formezw Guvernul să fie Legislativul, preşedinţii celor două Camere şi priorităţile legislative. Simion a mai spus că AUR susţine digitalizarea ca prioritate legislativă pe care au stabilit-o celelalte partide.
„Cu Marcel Ciolacu am discutat la telefon, la fel cum am discutat şi cu liderii PNL. Se pare că toţi au amnezie. Cu liderii celor două partide importante care au luat 29% şi 25%. Dialogăm, dialogăm cu toată lumea chestiuni legate de viitorul Parlament, că înainte de a se forma Guvernul, trebuie să formeze parlamentul, conducerea celor două Camere şi priorităţile legislative. Am înţeles că anumite partide deja şi-au stabilit o prioritate legislativă – digitalizarea, cu care noi suntem de acord. E timpul să ne punem de acord în privinţa temelor majore ale ţării. Învăţământul este o altă temă majoră şi cer şi celorlalte formaţiuni politice, prin intermediul dvs, să ceară şi ei redeschiderea şcolilor. M-am întâlnit cu domnul Vasile Dîncu. Desigur. O să ne întâlnim cu toată lumea public. Nu avem nicio problemă. M-au contactat oameni şi din stânga şi din dreapta eşichierului politic. Suntem bucuroşi că există dorinţa de dialog. Noi vom dialoga şi vom fi deschişi la orice propunere care este în interesul naţiunii române, dar nu vom lua parte la nicio coaliţie de guvernare politică”, a explicat Simion.
Întrebat dacă AUR intenţionează să formeze o majoritate în Parlament cu vreunul dintre partide, George Simion a răspuns: „Intenţionăm să punem pe primul lor interesele naţiunii române”.
„Pe noi ne interesează numirea lui Călin Georgescu ca premier, numirea domnuluilui Florin Colceag ca ministru al Educaţiei şi redeschiderea şcolilor, restaurantelor, teatrelor şi sălilor de spectacol. Suntem sunaţi pentru că se doreşte susţinea AUR pentru diferite guvernamentale şi parlamentare. Aşa cum am anunţat în timpul campaniei electorale, avem un mandat de la alegătorii noştri şi vom acţiona în consecinţă”, a completat acesta.
Chestionat dacă s-a testat înainte să meargă la Cotroceni, Simion a replicat: „De sarcină sau de ce? Nu, nu ni s-a solicitat acest lucru. A fost numai un zvon în presă. Nu a existat aceste detaliu”.
Întrebat de ce nu poartă mască, copreşedintele AUR a spus: „Pentru că aţi venit dumneavoastră să îmi luaţi interviuri. După ce termin aceste interviuri îmi pun masca”.
Chestionată dacă au întârziat la consultările cu şeful statului pentru că au greşit intrarea, Diana Şoşoacă, viitor parlamentar AUR, a spus că delegaţia partidului a avut „o plimbare de relaxare” înainte de a intra la nişte consultări care sunt mai mult protocolare.
„Noi am respecat protocolul. Am respectat absolut toate legile. Mi s-a spus că nu pot să intru fără mască şi am arătat adeverinţa. M-au rugat frumos să îmi pun măcar pe gură Mi s-a spus că trebuie să o port măcar pe gură. Am ţinut-o pe gură şi la sfârşitul întâlnirii cu domnul Iohannis, înainte de a ne despărţi mi-am dat jos masca. Este un semnal pentru că şi noi, oamenii care suferim de anumite boli şi suntem exceptaţi de la purtatul măştii, avem drepturi în această ţară. După care am ieşit fără mască de acolo şi am ieşit cum mă vedeţi aici”, a completat Şoşoacă.
UPDATE - Barna: ”Suntem foarte optimişti că vom ajunge la o soluţie că vom avea o majoritate stabilă şi echilibrată. E important ca această coaliţie să nu fie una pentru 6 luni, un an, ci să fie una pentru 4 ani. Am prezentat şi susţinut propunerea USR-PLUS de premier Dacian Cioloş”
Potrivit liderului USR, USR-PLUS a prezentat diverse soluţii prin care această coaliţie să fie una echilibrată şi stabilă.
UPDATE - Orban: I-am spus că propunerea noastră pentru funcţia de premier e în persoana domnului Florin Cîţu şi preşedinţia Camerei să fie deţinută de preşedintele PNL
”PNL consecvent acţiunii sale politice şi angajamentelor din campania electorală rămâne dedicat obiectivului de a forma un guvern de centru-dreapta care să poată să asigure dezvoltarea Românei, dezvoltarea sistemelor publice şi saltul economic de care are nevoie care să ducă la un salt în calitatea vieţii şi la un salt în veniturile românilor”, a afirmat, luni, Ludovic Orban, după consultările de la Cotroceni.
Liderul PNL a afirmat că PNL doreşte formarea unui guvern de centru-dreapta cu posibili parteneri USR-PLUS, UDMR şi grupul minorităţilor.
UPDATE - Preşedintele Klaus Iohannis a primit, luni, la ora 11.00, delegaţia PSD în seria consultărilor pentru desemnarea unui premier. ”Tema discuţiei de astăzi este evidentă”, a afirmat şeful statului.
”Nu am vorbit despre niciun fel de alianţă politică. Nici măcar nu ne-ar ajuta dacă facem acest lucru, nici procentele nu ne ajung ca să facem o majoritate şi nici nu cred că suntem compatibili în acest moment. AUR este un partid contra sistem, noi facem parte încă din mainstream-ul politic şi atunci cu siguranţă nu avem prea multe ce să colaborăm”, susţine Dîncu.
- La ora 12:00, reprezentaţii Partidului Naţional Liberal - Ludovic Orban, Florin Cîţu, vicepremierul Raluca Turcan, Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu şi Robert Sighiartău - discută cu preşedintele, după două zile de negocieri eşuate cu potenţialii parteneri de alianţă, USR PLUS şi UDMR.
Cei mai mulţi dintre liberalii care reprezintă partidul la consultările cu preşedintele au făcut parte din echipele de negociere cu USR-PLUS şi UDMR
O primă rundă de discuţii între liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR a avut loc joi, iar la prima parte a întâlnirii a participat şi preşedintele Iohannis. Negocierile şi discuţiile au continuat sâmbătă, când s-au înregistrat unele progrese iar cele trei formaţiuni au şi emis un comunicat comun, însă duminică discuţiile s-au blocat.
- Alianţa USR-PLUS este invitată la Cotroceni la ora 13:00, fiind formată din Dan Barna, Dacian Cioloş, Dragoş Tudorache, Cătălin Drulă şi Cosette Chichirău.
USR PLUS vrea postul de premier pentru Dacian Cioloş, iar dacă totuşi postul va reveni PNL, atunci revendică şefia Camerei Deputaţilor pentru Dan Barna.
Nemuţumirea USR PLUS faţă de atitutidnea PNL la negocieri a fost exprimată duminică în termeni duri de către deputatul USR Tudor Pop.
"Facem guvern împreună cu PNL, nu în jurul PNL, că PNL nu e pom de Crăciun şi nici noi nu suntem pe post de globuri. Noi am primit mandat de la oameni pentru a guverna într-o majoritate de centru dreapta reformatoare, nu pentru a face figuraţie pe lângă Ludovic Orban", a scris Tudor Pop pe Facebook, duminică seară.
”Din păcate, PNL a venit la discuţii şi a zis aşa: noi avem deja premierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor, hai să înceapă negocierea! Cu o astfel de atitudine la adresa celor care ar trebui să-ţi fie parteneri nu îţi găseşti aliaţi pentru o majoritate", a adăugat el.
- Delegaţia Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) se întâlneşte cu preşedintele Klaus Iohannis la ora 14:00. Preşedintele va sta faţă în faţă cu unii dintre cei mai vehemenţi contestatari ai săi, dat fiind că George Simion, co-preşedinte AUR l-a acuzat recent că ar fi încălcat nu doar spiritul, ci şi litera Constituţiei prin acţiunile din campanie alături de PNL, afirmând totodată că, dacă ar fi fost prima, sau a doua forţă politică în România, cu siguranţă ar fi cerut ”suspendarea acestui preşedinte care nu este iubit de poporul român, după cum s-a văzut la vot”.
AUR nu exclude colaborarea cu alte partide parlamentare, dar spune că nu va vota niciunul dintre premierii ale căror nume au fost anunţate. Despre Florin Cîţu afirmă că este o glumă, nominalizarea sa pentru Palatul Victoria fiind ”o cacealma pe care preşedintele Klaus Iohannis o foloseşte”. Lui Alexandru Rafila, susţinut de PSD pentru postul de premier, îi reproşează faptul că s-a aflat la originea restricţiilor impuse în contextul pandemiei, în special a celor vizând participarea la slujbele religioase şi la pelerinaje.
AUR îl susţine pentru postul de premier pe Călin Georgescu.
Din delegaţia AUR vor face parte co-preşedinţii George Simion şi Claudiu Târziu, precum şi Ringo Dămureanu, Dan Tanasă şi Diana Şoşoacă, aceasta din urmă anunţând că, dacă i se va propune să facă test COVID înaintea întâlnirii cu preşedintele, va refuza.
- Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) se întâlneşte cu preşedintele de la ora 15:00. După negocierile eşuate de duminică, UDMR a transmis că discuţiile s-au blocat la numele premierului.
”PNL şi USR PLUS îşi vor propune mâine propriii candidaţi la funcţia de prim-ministru, în discuţiile cu şeful statului”, a anunţat Hegedüs Csilla, purtător de cuvânt al UDMR, afirmând că UDMR îşi stabileşte luni dimineaţă poziţia în legătură cu acest subiect.
- De la ora 16:00, preşedintele Iohannis primeşte delegaţia minorităţilor naţionale reprezentate în Parlament, formată din Varujan Pambuccian, Dragoş Zisopol, Silviu Vexler, Ovidiu Ganţ.
Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.