În contextul apropierii alegerilor prezidenţiale şi parlamentare din 2024, Coaliţia VotCorect, o coaliţie formată din organizaţii civice angajate în apărarea democraţiei şi a drepturilor omului, lansează campania de înscrieri pentru observatori independenţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Coaliţia este formată din organizaţii cu experienţă: Expert Forum (Bucureşti), Asociaţia Civica (Iaşi), Asociaţia Rădăuţiul Civic (Suceava), Centrul pentru Studiul Democraţiei (Cluj-Napoca), Centrul pentru Resurse Civice (Constanţa) şi Observatorul Electoral, care mobilizează resurse şi expertiză la nivel naţional şi în străinătate pentru a acredita observatori care vor avea un rol esenţial în monitorizarea alegerilor. Code for Romania dezvoltă aplicaţia Vote Monitor pe care o organizaţiile o folosesc de mai mulţi ani pentru colectarea de date de la observatori în timp real, în zilele alegerilor, se precizează într-un comunicat oficial. 

Înscrierea ca observator se face exclusiv online, prin platforma observatori.votcorect.ro. 

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Cei interesaţi vor completa un formular în care vor furniza datele necesare acreditării. Formularul include întrebări care ne ajută să organizăm mai eficient procesul de observare. Echipa Vot Corect va verifica fiecare profil în parte înainte de a acorda acreditarea.

Activitatea nu este remunerată, ci se bazează pe voluntariat. ”Ne asigurăm că observatorii noştri sunt pregătiţi şi informaţi pentru a face faţă provocărilor zilelor votării. Oferim training şi materiale necesare pentru îndeplinirea cu succes a tuturor sarcinilor (precum un Manual al Observatorului) şi asistenţă electorală, inclusiv prin intermediul unui call center care va funcţiona pe toată durata zilelor alegerilor. Fiecare observator va completa fişe de observare prin intermediul aplicaţiei Vote Monitor, prin care colectăm date legate de zilele alegerilor, dar şi alerte legate de posibile nereguli”, precizează coaliţia. 

Perioada de înscrieri este deschisă începând de astăzi şi se încheie astfel:

  • pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale – ţară şi străinătate: 15 noiembrie, inclusiv 

  • pentru parlamentare – ţară şi străinătate: 15 noiembrie, inclusiv  

  • pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale – ţară şi străinătate: 28 noiembrie  – doar dacă nu v-aţi înscris înaintea primului tur de scrutin. Acreditarea pentru primul tur este valabilă şi pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

  • Cei interesaţi se pot înscrie pentru prezidenţiale, pentru parlamentare sau pentru ambele tipuri de alegeri.

”Încurajăm pe toţi cei interesaţi să se înscrie cât mai curând posibil pentru a beneficia de toate resursele şi sprijinul oferit de Coaliţia VotCorect. La alegerile din iunie 2024, partenerii au acreditat peste 800 de observatori în ţară şi în străinătate, care au monitorizat deschiderea secţiilor de votare, procesul de votare, numărarea voturilor şi raportarea rezultatelor, asigurându-se că toate aceste etape respectă legea şi standardele electorale. Problemele raportate de observatori ne-au permis să sesizăm autorităţile relevante cât mai rapid. După ziua votării, datele colectate ne permit să tragem concluzii cu privire la modul în care s-au organizat alegerile şi să publicăm rapoarte de observare, care includ şi recomandări ce contribuie la îmbunătăţirea proceselor electorale viitoare. Pentru a creşte eficienţa observării, ne întâlnim cu decidenţii politici şi autorităţile electorale pentru a discuta recomandările şi modul în care poate fi îmbunătăţit modul de organizare a alegerilor”, se menţionează în comunicat. 

Observatorii acreditaţi de coaliţia VotCorect fac parte dintr-un efort mai larg de protejare a integrităţii electorale şi de promovare a transparenţei în procesul democratic. Rapoartele şi reacţiile rapide legate alegeri, publicate de Expert Forum şi parteneri au contribuit la îmbunătăţirea legislaţiei electorale, la creşterea integrităţii şi transparenţei proceselor electorale şi au tras atenţia asupra unor încălcări ale legislaţiei şi standardelor electorale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.