Fostul ministru USR al Economiei Claudiu Năsui afirmă, miercuri, că, în ultimii 15 ani, populaţia şcolară a României a scăzut constant, dar costurile pentru educaţie s-au triplat. Năsui consideră că banii s-au dus într-un sistem mamut, unde toată lumea primeşte salarul, indiferent de calitatea educaţiei. Năsui prezintă şi o serie de soluţii pe care le consideră potrivite.
”De ziua copilului să ne uităm la câteva cifre despre sistemul de educaţie de stat, care de multe ori sunt trecute cu vederea. În ultimii 15 ani, populaţia şcolară a României a scăzut cu 20%, pe fondul declinului demografic.Dar deşi populaţia şcolară a scăzut, cheltuielile statului pe educaţie au tot crescut. Tot în ultimii 15 ani, cheltuielile statului pe educaţie s-au înmulţit de 2,7 ori (+167%). Costul educaţiei aproape că s-a triplat pe o populaţie şcolară tot mai mică”, a scris, miercuri, pe Facebook, fostul ministru USR al Economiei.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Potrivit acestuia, mai mulţi bani per elev ar fi trebuit să însemne o calitate mai bună.
”Dacă banii per elev sunt tot mai mulţi, de ce s-au degradat tot degradat rezultatele? Unde s-au dus banii? E lesne de văzut. Structuri mamut, organigrame imense, sporuri cel puţin ciudate, achiziţii la suprapreţ”, a mai scris Năsui.
Acesta afirmă că există şi câteva soluţii pe care le consideră potrivite.
”În 2020, statul a cheltuit prin, Ministerul Educaţiei, primării, consilii judeţene, agenţii, şi toate structurile sale, în total 36.7 miliarde de lei la capitolul educaţie la o populaţie şcolară de ~3.5 milioane de copii şi studenţi. Adică peste 10.500 de lei per copil/student. De ce nu se poate finanţa din această sumă un sistem de educaţie mai decent? Pentru că avem un sistem de educaţie organizat sub forma unui monopol de stat”, a mai scris Năsui.
Potrivit acestuia, nu contează dacă lucrurile merg bine sau rău, toată lumea îşi ia fix aceeaşi salariu.
”La niciun nivel nu există interes de îmbunătăţire. Dacă cineva vrea un salariu mai mare, nu trebuie să performeze, ci să ceară la minister. Precum oriunde altundeva în economie, monopolul de stat în educaţie nu ajută copiii, ci însuşi statul. De aceea în multe şcoli pe intrarea principală nici măcar nu au voie să intre copiii. Ei intră prin spate. Am întâlnit mulţi profesori extraordinari care mi-au spus de lipsuri şi de stimulentele total greşite pe care li le oferă sistemul. Profesori care performează în ciuda sistemului şi nu datorită lui”, afirmă fotul ministru.
Acesta crede că trebuie să renunţăm la monopolul de stat şi ducem puterea de decizie de la minister şi inspectorate, către profesori şi părinţi.
”Adică să avem şi noi un sistem de educaţie precum ţările pe care altfel le admirăm la acest capitol, cum ar fi ţările nordice sau cele anglo-saxone (...) Fără inspectorate şcolare. Fără putere politică în şcoli. Cu şcoli conduse de la nivelul consiliului de administraţie. Finanţate cu 10.500 de lei per elev care îl urmează în orice şcoală. Cu o puterea de decizie lăsată profesorilor. Şi, mai ales, cu posibilitatea părinţilor de a alege şcoala copiilor lor având cât mai multe opţiuni la dispoziţie. O descentralizare reală a sistemului de educaţie. Nu de la ministru la primar. Ci de la ministru la profesori şi părinţi”, mai scris Năsui.
Acesta afirmă că acest sistem nu va fi implementat curând: ”Din păcate, nu vom avea prea curând acest sistem pentru că de fapt copilul dumneavoastră nu contează. Sau, mai bine zis, contează mai puţin decât activul de partid. Inspectoratele şcolare sunt adevărate rezervoare de activ de partid. În 2020, 60% din inspectorii generali au participat pe listele electorale PNL”.
Fostul ministru mai apreciază că problemele sistemului sunt mult mai profunde decât ”daţi-ne mai mulţi bani”.
”Mai mulţi bani într-un sistem prost nu vor schimba nimic. Am depăşit de mult momentul în care cineva să mai poată lăuda sistemul. Singurele laude vin tot cu marii olimpici. Dar învăţământul nu ar trebui să fie numai pentru olimpici, ci pentru toţi”, a mai afirma parlamentarul USR.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.