Prim-ministrul Dacian Cioloş a afirmat, vineri, că referendumul din Marea Britanie este un prilej pentru încerea unui proces de reconstrucţie a Uniunii Europene astfel încât UE să fie mai aproape de oameni, cu politici responsabile care să garanteze statelor membre o dezvoltare mai solidă împreună, decât separat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Referendumul din Marea Britanie este un moment de cumpănă pentru Uniunea Europeană. Personal, sunt convins că din acest proces vor ieşi câştigători doar cei care îşi vor folosi energia şi inteligenţa pentru a construi. O Uniune mai bună, mai transparentă, mai aproape de oameni, mai aproape de cei care vor să circule în continuare în UE fără vize, să poată alege unde muncesc sau studiază, să poată investi fără prea multe oprelişti şi birocraţie. În lumea complexă, globalizată de azi, nu văd văd niciun stat membru al UE care să poată să se dezvolte şi să o ducă mai bine, fără a coopera cu celelalte”,  a scris, pe Facebook, prim-ministrul Dacian Cioloş.

El susţine că şi românii trebuie să contribuie la procesul de reconstrucţie a Uniunii Europene. ”Pentru mine, Brexit nu este doar un moment trist (dar respect decizia celor care au dorit asta şi au votat in acest sens). Este şi un moment de la care putem începe un proces de reconstrucţie. Evident, a trăi împreună e mai complicat decât a trăi de unii singuri. E momentul să precizăm mai bine cum vom face acest lucru – cum ne afirmăm identitatea, construind o lume a diversităţii. Dincolo de critici şi de pesimism, dincolo de păcatul populismului, este nevoie să ne asumăm şi să participăm cu idei la evoluţia unui proiect la care noi românii ne-am asociat pe drum şi care a ajuns acum la o răscruce”, crede Cioloş.

Premierul a evocat experienţa sa în calitate de comisar european pentru Agricultură, perioadă în care a fost responsabil de Politica Agricolă Comună, Cioloş amintind că, în pofida scepticismului multora, o nouă formă a PAC a fost adoptată, formă ce a ţinut seama de nemulţumirile exprimate de fermieri.

”Pentru România, UE este un proiect esenţial din punctul meu de vedere. Dacă e aşa, asta presupune acum să gândim şi proiectul nostru de dezvoltare aici acasă, în acest context. Uniunea Europeană are nevoie să evolueze, să crească pornind de la valorile ei fundamentale şi să asculte cu atenţie ceea ce îşi doresc oamenii, la bază. Uniunea Europeană este un drum pe care nimeni nu a a mers până acum, care se construieşte din mers. Ezitările, crizele, dificultăţile sunt fireşti şi nu pot decât să ne întărească. Este foarte uşor să distrugi. Este foarte greu să construieşti. Însă, ceea ce ne duce mai departe este credinţa că putem face mai bine”, a conchis primul-ministru.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.