Biroul Electoral Central (BEC) anunţă, marţi seară, că a dispus, în perioada 4-12 aprilie, eliminarea de pe marile platforme online a 609 materiale publicitare politice cu conţinut ilegal. 149 dintre acestea erau postate de persoane fizice, restul fiind postate de ”actori politici care candidează ori deţin funcţii elective ori alte funcţii publice”.
”În perioada 4.04 – 12.04.2025, au fost emise un număr de 175 decizii de admitere a plângerilor care vizau materiale publicitare politice cu conţinut ilegal, respectiv un număr de 104 decizii de respingere”, a transmis, marţi seară, BEC, într-un comunicat de presă.
Potrivit documentului citat, din cele 175 decizii de admitere a plângerilor, 41 au vizat materiale publicitare politice cu conţinut ilegal postate în mediul online de către persoane fizice care nu deţin funcţii elective ori alte funcţii publice, dar sunt actori politici în sensul art. 3 pct. 4 lit. g din Regulamentul UE 2024/900.
”Prin deciziile de admitere s-a dispus înlăturarea de pe platformele online foarte mari a unui număr total de 609 materiale publicitare politice cu conţinut ilegal, din care un număr de 149 au fost postate de către persoane fizice care nu deţin funcţii elective ori alte funcţii publice- dar care sunt actori politici- fără respectarea dispoziţiilor legale care reglementează semnalarea prin etichetare a materialelor de propagandă electorală, iar cu privire la restul de 460 s-a constatat fie că aparţin unor actori politici care candidează ori deţin funcţii elective ori alte funcţii publice fără respectarea dispoziţiilor legale care reglementează semnalarea prin etichetare a materialelor de propagandă electorală, fie că au fost postate pe conturi a căror autenticitate nu poate fi verificată”, a mai transmis BEC.
Anterior, BEC a precizat că, în situaţiile în care persoanele fizice postează pe conturile personale, deschise pe platformele online foarte mari, în mod preponderent şi repetitiv, materiale de propagandă electorală, atunci acestea dobândesc calitatea de actori politici cu potential de influenţare a electoratului şi se activează în sarcina titularilor postărilor obligaţia etichetării respectivelor materiale în scopul atenţionării şi informării corecte a publicului.
În plus, BEC a statuat că situaţiile în care materialele postate fac referire la modul de îndeplinire a atribuţiilor în exercitarea funcţiilor deţinute în prezent ori în trecut de către candidaţi, fără a conţine un îndemn direct ori indirect de a vota ori de a nu vota, nu califică respectivele materiale drept materiale publicitare politice.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...