Aproape un sfert din preşedinţii secţiilor de votare au depus la Biroul Electoral Judeţen (BEJ) Arad, până marţi, cereri de retragere de la referendum, majoritatea invocând motive medicale sau faptul că nu ştiau din timp că va avea loc referendumul şi aveau programate concedii. Din cauza situaţiei create, au fost organizate mai multe trageri la sorţi pentru completarea secţiilor, însă alte cereri de retragere sunt depuse la BEJ.
În judeţul Arad au fost stabilite 437 de secţii de votare, iar preşedinţii acestora au fost desemnaţi prin tragere la sorţi în 26 septembrie, însă de a doua zi au început să fie depuse la Biroul Electoral Judeţean cereri de retragere.
Reprezentanţii BEJ Arad au declarat, pentru News.ro, că aproximativ 100 de astfel de cereri au fost depuse.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Pentru că aproape un sfert dintre preşedinţii secţiilor s-au retras deja, au fost organizate mai multe trageri la sorţi pentru completarea locurilor rămase libere.
Conform BEJ, majoritatea preşedinţilor care nu vor să participe la referendum invocă motive medicale sau faptul că au aflat târziu de organizarea referendumului şi aveau programate deja concedii.
Deocamdată, nicio cerere nu a fost respinsă, însă BEJ nu exclude să ia această măsură, pentru că mai sunt câteva zile până la referendum, iar solicitări de retragere sunt depuse în continuare.
Câteva zeci de cereri vor fi luate în discuţie doar marţi după-amiază, iar ulterior va avea loc o nouă tragere la sorţi.
Lista cu persoanele care fac parte din corpul experiţilor electorali, gestionată de Autoritatea Electorală Permanentă, cuprinde în jur de 1.500 de nume în judeţul Arad, în general jurişti, economişti sau profesori. Preşedinţii secţiilor de votare sunt desemnaţi din rândul celor aflaţi pe această listă, în urma tragerii la sorţi.
Pe lângă preşedinţi, secţiile de votare de la referendum vor mai avea delegaţi ai partidelor, care pot fi desemnaţi până în 4 octombrie.
Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie va avea loc în 6 şi 7 octombrie. Întrebarea adresată alegătorilor la referendum va fi "Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?", iar la aceasta alegătorii trebuie să răspundă cu "Da" sau "Nu".
Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a adoptat în 11 septembrie proiectul legislativ care îşi propune revizuirea articolului 48 din Constituţie, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent. “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, se arată în propunerea de modificare a art. 48 alin. (1) din Constituţia României.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.