Senatoarea PNL Alina Gorghiu a declarat luni în plenul Senatului că motivul pentru care Liviu Dragnea a solicitat retrimiterea la comisie a proiectului Legii graţierii şi adoptarea lui în forma transmisă de Guvern este că în respectiva formă legea prevede graţierea celor condamnaţi pentru infracţiuni electorale, dar şi a celor condamnaţi cu suspendare, aşa cum este cazul liderului PSD, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012. Proiectul trimis de Guvern nu prevede însă nici graţierea condamnărilor cu suspendare, nici a celor condamnaţi pentru infracţiuni electorale.
”Haideţi să spunem tuturor care este motivul pentru că, în realitate proiectul în forma aceasta este un moft. Nu atinge obiectivul eliberării din penitenciar a unui număr suficient şi necesar (…) însă rezolvă speţa punctuală a domnului Dragnea (…) În proiectul comisiei nu se pune problema graţierii infracţiunilor electorale şi a faptelor care au o condamnare cu suspendare, pe când în iniţiativa Guvernului (…) ştiţi foarte bine că faptele, infracţiunile electorale sunt graţiate precum şi condamnările cu suspendare. Ca atare, pe româneşte, domnul Dragnea doreşte întoarcerea la comisie, nu PSD-ul, ci domnul Dragnea, tocmai pentru că îi este dedicat acest proiect”, a declarat Alina Gorghiu.
Senatoarea PNL a solicitat respingerea Legii graţierii, nu retrimiterea acesteia la comisia juridică.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Deci dacă acesta este motivul, haideţi să nu mai facem tot jocul ăsta ieftin pentru domnia sa, să încercăm să agreem cu toţii că este un proiect prost, nu criticabil, prost, că n-are nicio legătură cu obiectivul propus, că avem o lege cu măsuri alternative la executarea pedepsei cu condamnare, că avem alte proiecte de legi care pot fi discutate în procedură de urgenţă şi pe care să le discutăm”, a mai spus Gorghiu.
Potrivit proiectului de lege al graţierii trimis de Guvern Parlamentului pe 31 ianuarie, condamnările la închisoare cu suspendare nu sunt prevăzute a fi graţiate. De asemenea, în proiectul Guvernului, pedepsele prevăzute de legea 78/2000 – act normativ în baza căruia Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare - sunt exceptate de la a fi graţiate.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv în 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare în baza articolului 13 din legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Potrivit prevederii, ”fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani”.
Plenul Senatului a decis luni, cu majoritate de voturi, retrimiterea la Comisia juridică a proiectului legii graţierii pentru ca acesta să fie adoptat în forma trimisă Parlamentului de Guvern pe 31 ianuarie. În favoarea retrimiterii legii la comisie au votat senatorii PSD şi ALDE (61 de voturi), iar împotrivă cei de la PNL şi USR (41 de voturi), aceştia din urmă cerând dezbaterea şi respingerea legii graţierii.
Propunerea de retrimitere la Comisia juridică a fost făcută în plen de grupul ALDE.
Comisia juridică are termen o săptămână.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat luni, la finalul şedinţei Biroului Permanent, că va solicita plenului retrimiterea la comisie a proiectului Legii graţierii pentru a fi adoptat în forma propusă de Guvern, menţionând că acesta este punctul de vedere al coaliţiei de guvernare.
”Punctul de vedere pe care l-am exprimat, al coaliţiei PSD-ALDE, este că vom cere în plen retrimiterea proiectului la comisie, pentru ca proiectul să fie adoptat în forma avansată de Guvern. E forma pe care o susţinem şi dorim ca, din această perspectivă, lucrurile să fie extrem de clare, mai ales după turbulenţele care au avut loc săptămâna trecută”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Parlament, că senatorii social-democraţi din Comisia juridică au încurcat destul de mult Legea graţierii, iar cea mai bună variantă este ca proiectul să fie adoptat de Senat în forma trimisă de Guvern, în condiţiile în care nu preşedintele comisiei, Şerban Nicolae, decide cum se va încheia acest subiect.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.