Eurodeputatul AUR Adrian Axinia a criticat, într-un discurs susţinut în plenul Parlamentului European, Strategia Comisiei Europene privind pregătirea populaţiei pentru situaţii de urgenţă. Deşi a apreciat ca fiind util un astfel de demers, şeful delegaţiei europarlamentarilor români din Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor (ECR) a subliniat neajunsurile planului în 30 de puncte prezentat de Bruxelles. În opinia sa, anumite prevederi trebuind reformulate sau regândite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
 
„Strategia UE pentru pregătirea populaţiei în situaţii de criză este un demers util. Mai ales că trăim într-o lume tot mai nesigură în care aşa-zisele „lebede negre” apar cu regularitate. Totuşi, anumite direcţii de acţiune propuse trebuie fie reformulate, fie regândite. Spre exemplu, felul în care s-a comunicat obligativitatea acelui kit de provizii de 72 de ore a generat panică. S-a creat impresia că se intră sigur în război şi că acesta este motivul pentru care există această Strategie”, a declarat vicepreşedintele AUR Adrian Axinia, conform unui comunicat.
 
În cadrul dezbaterii privind „EU Preparedness Union Strategy”, reprezentatul ECR a apreciat că anumite măsuri pot crea cadrul unor restrângeri ale drepturilor cetăţenilor europeni şi că se pune prea mult accentul pe militarizarea instituţiilor statelor membre UE. Mai mult, Axinia a criticat şi dorinţa Comisiei Europene, conduse de Ursula von der Leyen, de a prelua achiziţia şi stocarea bunurilor de primă necesitate pentru situaţii de urgenţă. 
 
„Având în vedere că există tot mai multe probleme cu funcţionarea democraţiilor unor state membre, pare că UE încurajează o militarizare instituţională. Or, ne aducem aminte că, în pandemie, a existat o derivă autoritaristă, cu multe excese şi abuzuri. În plus, aşa cum am văzut şi în scandalul Pfizergate, câtă vreme nu există transparenţă din partea Comisiei Europene, propunerea ca Bruxelles-ul să gestioneze integrat stocarea resurselor pentru situaţii de urgenţă nu este cea mai bună idee. În final, consider că este tragicomic faptul că reacţia UE pe orice subiect este să înfiinţeze noi instituţii şi structuri birocratice nealese, implicit, lipsite de legitimitate”, a subliniat europarlamentarul Axinia.
 
”În strategia prezentată de Comisia Europeană, se prevede existenţa unui kit de supravieţuire, care să conţină provizii pentru cel puţin trei zile. Printre elementele esenţiale recomandate se numără apă, alimente neperisabile, batoane energizante, o lanternă şi un radio cu baterii. Această prevedere a generat intense discuţii la nivelul statelor membre, existând o decriptare dominantă privind faptul că Uniunea Europeană ar pregăti astfel cetăţenii europeni pentru o confruntare armată directă cu Federaţia Rusă”, se arată în comunicatul AUR.
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.