Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că alianţa nord-atlantică intenţionează să-şi intensifice prezenţa în flancul său estic, inclusiv în Marea Negră, Stoltenberg remarcând, într-o conferinţă de presă comună cu premierul Dacian Cioloş, intensificarea prezenţei militare ruseşti în zonă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Marea Neagră este de o mare importanţă nu doar pentru România, dar şi pentru NATO. Am observat o intensificare a activităţii Rusiei în zonă, imediat după anexarea ilegitimă a Crimeei”, a declarat Jens Stoltenberg, menţionând că amplificarea activităţii forţelor navale ruse nu se limitează doar la Marea Neagră, manifestându-se şi în Marea Baltică şi Marea Barents.

În acest context, Jens Stoltenberg i-a dat asigurări premierului român că NATO este decisă să-şi consolideze capacităţile militare din zona ţării noastre. ”NATO îşi întăreşte prezenţa avansată în flancul estic, în special în România (...) La Varşovia, vom discuta ce putem mai mult pentru a face clar că un atac asupra unui membru al alianţei, va fi un atac asupra tuturor”, a spus secretarul general al NATO.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

În schimb, Stoltenberg a recomandat României să continue politica de a creşte gradual bugetul Apărării până la nivelul de 2% din PIB, asumat de statele membre NATO.

Prim-ministrul Dacian Cioloş a declarat, după întâlnirea de marţi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că România va face propuneri concrete privind angajarea unor resurse prin care să faciliteze o prezenţă crescută a forţelor NATO în flancul estic al alianţei, propunerile urmând să fie discutate la summitul NATO de la Varşovia, din iulie.

”Sperăm la o întărire a prezenţei NATO pe flancul estic, atât cel de nord-est, cât şi cel de sud-est, România fiind gata să se angajeze cu resurse pentru o prezenţă avansată a forţelor aliate pe flancul estic. În săptămânile viitoare, vom veni cu propuneri concrete”, a spus Dacian Cioloş, adăugând că propunerile vor fi analizate la summitul din iulie al NATO, ce se va desfăşura la Varşovia.

România îşi doreşte o amplificare a prezenţei NATO în Marea Neagră, Cioloş susţinând varianta în care ţări membre ale alianţei vor trimite prin rotaţie forţe militare în zonă. 

În paralel, autorităţile române urmează să intensifice colaborarea pe plan militar cu Republica Moldova. ”România colaborează deja cu Republica Moldova în domeniul militar şi am primit asigurarea că NATO îşi doreşte cooperarea aceasta. Nu este o cooperare împotriva cuiva. România îşi doreşte o colaborare cu Rusia, dar este important să ne asigurăm securitatea în această zonă”, a spus Cioloş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.