Ambasada SUA a organizat, în noaptea alegerilor din Statele Unite, un eveniment dedicat scrutinului, cu peste 600 de invitaţi, în cea mai mare parte studenţi, politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile din România, precum şi câţiva cetăţeni americani. Într-o rundă de alegeri simulate, invitaţii au votat-o în număr covârşitor pe Hillary Clinton, dar au scris pe buletine şi nume precum Batman, JFK şi personajul Tyrion Lannister, din ”Urzeala Tronurilor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Dacă în Statele Unite preşedinte a fost ales Donald Trump, în România scrutinul a fost câştigat de candidata democrată Hillary Clinton, într-un tur de "mock-elections". A fost punctul culminant al serii dedicate alegerilor din SUA în evenimentul organizat de Ambasada americană de la Bucureşti.

Aproximativ 600 de persoane au venit la eveniment, în cea mai mare parte studenţi români, politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile şi şefi de instituţii. Printre aceştia s-au aflat ministrul Mediului, Cristina Paşca Palmer, care a reprezentat Guvernul, şi parlamentarii Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu, Ana Birchall, Marius Obreja şi Florin Alexe, precum şi liderul PNL Bucureşti, Cristian Buşoi. Din partea Preşedinţiei a venit consilierul de stat Dudu Ionescu. Au participat şi reprezentanţi ai corpului diplomatic, în frunte cu ambasadorul Franţei, Francois Saint-Paul. 

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Deşi evenimentul a fost dedicat alegerilor din SUA, au participat puţini cetăţeni americani, seara aparţinând în totalitate celor câteva zeci de studenţi români invitaţi de Ambasada. Ei s-au bucurat cel mai mult de momentele muzicale, în centrul cărora a stat formaţia Forţelor Aeriene SUA din Europa, Monica Anghel, Dream Walkers şi Florin Răduţă. În timp ce americanii numărau voturile pentru Donald Trump şi Hillary Clinton, la Bucureşti se dansa.

Nu au lipsit însă şi momentele dedicate scrutinului, presărate între cele muzicale: un quiz destinat invitaţilor cu întrebări despre preşedinţii Statelor Unite, o intervenţie live din SUA a profesorului universitar de la Universitatea din Maryland, Thomas Schaller, care a vorbit despre procesul electoral american, precum şi momentul culminant - o simulare a votului din SUA, în care cei 600 de participanţi au fost invitaţi să aleagă candidatul preferat dintre Hillary Clinton şi Donald Trump, având însă şi posibilitatea de a înscris un "write-in", respectiv un alt candidat pe care ar dori să îl vadă la Casa Albă.

Quiz-ul pe tema alegerilor din SUA le-a dat multe bătăi de cap invitaţilor, având în vedere dificultatea întrebărilor, însă unii şi-au uşurat sarcina de a găsi răspunsul corect cu ajutorul Google-ului.

Prelegerea oferită de profesorul american Thomas Schaller a fost urmărită cu interes de mulţi participanţi, care au dorit să pună şi întrebări, însă conexiunea nu a fost de partea lor, întrebările pierzându-se în traducere şi devenind un "telefon fără fir" între invitaţi, moderator şi profesor.

Atenţia tuturor a fost însă captată în momentul în care moderatorul evenimentului a urcat pe scenă pentru a anunţa că voturile sălii au fost numărate. Urma să fie anunţat câştigătorul alegerilor organizate de ambasada SUA: Hillary Clinton câştiga cu 179 de voturi, faţă de cele doar 29 primite de Donald Trump. Dar, la fel ca în campania şi în alegerile din SUA, susţinătorii lui Trump au fost mult mai vocali decât cei ai candidatului democrat. Anunţul privind cele 29 de voturi a fost primit cu urale, iar cei câţiva votanţi ai republicanului au urmărit apoi atenţi CNN pe ecranele localului unde s-a desfăşurat evenimentul, aplaudând scorurile obţinute de el.

Cu toate acestea, doar aproximativ o treime dintre participanţi şi-au exercitat "dreptul de vot" la aceste alegeri, marcate de un absenteism pronunţat. Alte câteva persoane care au încercat să-şi demonstreze simţul umorului şi au folosit opţiunea "write-in" de pe buletinele de vot, unde puteau să scrie cu pixul numele candidatului pe care îl susţin. De pe scenă au fost citite două astfel de nume: John Fitzgerald Kennedy şi Tyrion Lannister, celebrul personaj din "Urzeala Tronurilor". În tot acest timp, în sală un american se lăuda că pe buletinul său de vot a scris "Batman".

Indiferent de ce candidaţi au susţinut, participanţii la eveniment nu au ratat însă ocazia de a se fotografia lângă cele două machete ale lui Donald Trump şi Hillary Clinton, instalate chiar lângă urne.

O prezenţă discretă a fost cea a ambasadorului SUA, Hans Klemm. El a susţinut un scurt discurs înainte de ora 22.00, îndemnându-i pe români să voteze pe 11 decembrie, la fel cum au făcut marţi şi americanii, iar apoi s-a fotografiat cu studenţii şi invitaţii. Klemm a părăsit evenimentul, urmărind rezultatele alegerilor departe de ochii presei şi ai invitaţilor, însă a revenit în jurul orei 5.30, în timp ce se pregăteau să sosească şi rezultele finale ale scrutinului din Statele Unite.

Spre ora 6.00, doar câţiva împătimiţi ai alegerilor au rămas pentru a urmări pe ecrane CNN şi victoria lui Donald Trump. La ora 7.00 deja, deşi rezultatele nu erau încă finale, nu mai rămăsese nimeni să mai sărbătorească victoria candidatului republican.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.