Printre victimele atentatului din Istanbul, de sâmbătă dimineaţă, nu se regăsesc cetăţeni români, conform datelor existente până la acest moment, a comunicat Ministerul Afacerilor Externe la solicitarea News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Conform informaţiilor obţinute prin intermediul Consulatului General al României la Istanbul şi al Ambasadei României la Ankara de la autorităţile turce până la acest moment, printre victimele incidentului nu se află şi cetăţeni români. Consulatul General al României la  Istanbul împreună cu misiunea diplomatică a României la Ankara păstrează legătura cu autorităţile locale şi cu toate spitalele la care sunt internaţi cetăţenii răniţi în atentat, inclusiv pe canalele instituţionale ale ataşatului de interne al misiunii", se arată în răspunsul MAE transmis News.ro.

Ministerul informează că toţi cetăţenii români care s-au înregistrat prin aplicaţia “Călătoreşte în siguranţă” sau prin alte mijloace de notificare au fost contactaţi şi atenţionaţi să evite zonele aglomerate, în special zona Taksim. Au fost contactate şi persoanele de cetăţenie română care locuiesc în zona în care a avut loc incidentul. Conform celor transmise de oficiul consular român, toate persoanele contactate sunt în siguranţă.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Ministerul Afacerilor Externe anunţă şi că există un avertisment de călătorie pentru Turcia, prin care se recomandă insistent cetăţenilor români evitarea anumitor zone din Istanbul, precum cea în care a avut loc incidentul, pe fondul situaţiei de securitate precară cauzată de multiplele incidente de acest gen, care au avut loc în ultima perioadă în zone turistice, atât din Istanbul cât şi din Ankara.

Cinci persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 36 au fost rănite, dintre care 7 sunt în stare critică, după ce un atacator sinucigaş s-a detonat sâmbătă în zona pietonalei comerciale Istiklal din apropiere de piaţa Taksim. Teroristul se afla în drum spre ţinta atacului atunci când bomba s-a detonat accidental în faţa unui doner kebab,

Ministrul Sănătăţii a confirmat că 12 cetăţeni străini au fost răniţi în deflagraţie, dintre care şase evrei, un german, un islandez, un iranian, doi irlandezi şi un cetăţean din Dubai.

Un oficial turc din securitate a susţinut că teroristul ar putea să fie un militant PKK sau jihadist al Statului Islamic. Atacul rămâne până la această oră nerevendicat,

Anterior, o altă sursă din securitatea turcă a susţinut că doveziile preliminare demostrează implicarea în atacul sinucigaş din Istanbul a Partidului Muncitoresc Kurd (PKK) sau a unei grupări afiliate. Acesta a menţionat că atacatorul a fost descurajat să-şi detoneze bomba într-o zonă aglomerată după ce a văzut mai mulţi ofiţeri de poliţie. În schimb, atacatorul speriat s-a aruncat în aer în faţa unui doner kebab, ucigând cinci persoane şi rănind alte 36.

Deflagraţia a avut loc pe bulevardul comercial Istiklal din Taksim, o pietonală aglomerată din centrul Istanbulului, unde se află mai multe magazine de modă internaţionale şi centre comerciale. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.