Preşedintele Parlamentului European David Sassoli a anunţat că instituţia nu va vota până anul viitor asupra acordului între UE şi Marea Britanie cu privire la relaţiile viitoare post Brexit. Oficialul european a precizat că acordul aduce claritate cetăţenilor şi lucrătorilor din Europa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Salut faptul că un acord a fost încheiat astăzi privind viitoarea relaţii între UE şi UK pe care acum Parlamentul European îl va examina cu atenţie. Parlamentul le mulţumeşte şi îi felicită pe negociatorii europeni şi britanici pentru eforturile lor intense de a ajunge, chiar dacă în ultimul minut, la o înţelegere. Deşi încă regret profund decizia Marii Britanii de a părăsi UE, mereu am crezut că un acord negociat este în interesul bilateral. Acest acord poate fi de acum înainte baza pe care să construim un nou parteneriat. În doar câteva zile, legea UE nu se va mai aplica Marii Britanii. Guvernul britanic a fost clar asupra faptului că doreşte să părăsească Piaţa Unică, uniunea vamală şi să încheie libera circulaţie. Deciziile au consecinţe - călătoria şi schimbul între UE şi UK nu va mai fi atât de lipsit de fricţiuni ca înainte. De asemenea, guvernul britanic a ales să nu permită o tranziţie mai uşoară printr-o prelungire a termenului limită pentru ajungerea la un acord”, a declarat David Sassoli, printr-un comunicat de presă al Parlamentului European. 
El a adăugat că acordul a fost semnat în ultimul minut, ceea ce nu a permis PE să analizeze în detaliu înţelegerea între UE şi UK, iar Parlamentul va continua să lucreze în comisiile de specialitate responsabile şi va decide într-o sesiune plenară anul viitor dacă îşi dă consimţământul asupra acordului.
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Parlamentul salută dialogul intens, schimburile de informaţie fără precedent şi unitatea instituţiilor UE de-a lungul acestui proces. Cu toate acestea, Parlamentul regretă perioada lungă a negocierilor şi acordul de ultim moment nu permit o examinare în detaliu a Legislativului european înainte de încheierea acestui an. Parlamentul este pregătit să reacţioneze responsabil pentru a minimiza efectele asupra cetăţenilor şi afacerilor şi pentru a preveni haosul şi consecinţele negative ale unui scenariu fără acord. Parlament va continua să lucreze în comisiile de specialitate şi plenara va decide dacă îşi dă consimţământul în noul an”, a completat Sassoli. 
Oficialul european a mai spus că, în cazul în care PE va aproba acest acord, instituţia va monitoriza îndeaproape felul în care este implementat. 
„Parlamentul a fost clar de la bun început asupra liniilor roşi şi am lucrat îndeaproape pe parcursul negocierilor cu negociatorul-şef al UE, domnul Michel Barnier, care a avut sprijinul nostru deplin. Parlamentul a fost adeptul unui acord corect şi comprehensiv şi suntem încrezători că priorităţile noastre se vor reflecta îîn această înţelegere finală. Dacă Parlamentul European decide să aprobe acest acord, va monitoriza îndeaproape felul în care este implementat. Am dori să mulţumim vicepreşedintelui Maroš Šefčovič pentru munca sa prin care s-a asigurat că Acordul de retragere este pe deplin respectat. Pentru Parlament, protejarea drepturilor cetăţenilor şi evitarea reîntoarcerii la o graniţă dificilă cu Irlanda a fost mereu o prioritate”, a mai explicat David Sassoli.
Preşedintele Parlamentului European a precizat că Uniunea Europeană şi Marea Britanie, chiar dacă a existat Brexit, are în continuare valori şi interese comune, precum şi provocări comune ca schimbările climatice, terorismul.
„Dincolo de Brexit, UE şi UK continuă să aibă valori şi interese comune. Suntem Uniuni construite pe democraţie şi respectarea statului de drept şi avem în faţă multe provocări comune, de la schimbările climatice la terorism. Acest acord este un punct de pornire pe care să ne construim noul parteneriat”.
La rândul său, David McAllister şeful grupului de coordonare al Marii Britanii şi preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a PE a spus: „Aş vrea să îi mulţumesc lui Michel Barnier pentru răbdarea şi eforturile sale constante. Acesta este sfârşitul unui proces dificil, la patrul ani după referendumului britanic. Multe lucruri se vor schimba pentru Marea Britanie de vreme ce nu va mai participa la Piaţa Unică şi Uniunea Vamală. UE şi-a atins obiectivul principal şi anume de a păstra modelul nostru unic de integrare şi stabilitate, cât şi să protejeze pe termen lung interesele cetăţenilor europeni şi companiilor europene”.
Negociatorii europeni şi britanici au ajuns joi, după zece luni de eforturi, la un acord cu privire la viitoarea relaţie a Uniunii Europene (UE) cu Regatul Unit.
Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a salutat, într-o conferinţă de presă, un acord echilibrat, care va permite „lăsarea Brexitului în urma noastră„ şi evitarea unui „no deal” potenţial devastator.
„A meritat să luptăm pentru acest acord. Avem, acum, un acord corect şi echilibrat cu Regatul Unit. El va apăra interesele noastre UE, va asigura o concurenţă loială şi va oferi o predictabilitate comunităţii pescarilor noştri”, a afirmat von der Leyen.
„Europa poate merge mai departe”, a subliniat ea.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.