Prim-ministrul Dacian Cioloş a infirmat faptul că România ar fi propus Bulgariei constituirea unei flote comune româno-bulgaro-turce în Marea Neagră, fiind vorba doar de o colaborare între cele trei state riverane ale Mării Negre în interiorul Alianţei Nord-Atlantice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Nu a fost niciodată vorba de crearea unei flote la Marea Neagră, ci de o cooperare între ţările riverane sub egida NATO. Sunt două elemente foarte importante: nu o flotă, ci o cooperare şi nu o cooperare trilaterală, ci sub egida NATO”, a declarat Dacian Cioloş.

El a mai adăugat că a primit informaţii privitoare la faptul că acest aspect a fost clarificat şi cu autorităţile bulgare care susţin proiectul.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Ruse, că propunerea făcută autorităţilor bulgare referitoare la colaborarea dintre forţele navale ale României, Bulgariei şi Turciei viza doar exerciţii comune ale celor trei flote şi training comun al militarilor, transmite corespondentul News.ro la Ruse.

Prezent joi la Ruse, Klaus Iohannis a comentat informaţiile apărute în presă potrivit cărora Bulgaria a respins propunerea României de formare a unei flote comune bulgaro-româno-turcă sub egida NATO, preşedintele Iohannis precizând că el nu a propus aşa ceva.

”Această iniţiativă pe care am prezentat-o, şi am prezentat-o atât preşedintelui, cât şi prim-ministrului (Bulgariei - n.red.), este o iniţiativă care ţinteşte o colaborare, practic, în zona exerciţiilor comune şi a training-ului a forţelor navale româneşti, bulgare şi turceşti. Aceasta este aşa-numita iniţiativă navală, deci se referă la forţele navale, se referă la exerciţiu şi training comun. Noi credem că această iniţiativă, în final, trebuie să se găsească sub umbrela NATO, fiindcă toate trei ţările riverane, România, Bulgaria şi Turcia sunt aliaţi în NATO”, a explicat Iohannis.

El a negat că exerciţiile militare comune şi trainingul comun ar însemna constituirea unei flote comune a celor trei state. ”Unde a apărut, probabil, o înţelegere greşită, este conceptul de flotă NATO. Nu creează nimeni o flotă NATO, asta este o prostie. NATO nu poate şi nu doreşte să întreţină o flotă proprie în Marea Neagră. Este evident că detaliile tehnice, felul în care se realizează această iniţiativă şi cum va arăta ea, mai trebuie bine negociată, trebuie clarificat cine cu ce forţe, cu ce logistică participă şi acum este foarte devreme să spunem cum va arăta la sfârşit”, spus şeful statului.

Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat joi că atât el, cât şi preşedintele Rosen Plevneliev se opun propunerii României de a crea o flotă comună a Mării Negre, care să contracareze influenţa rusă, relatează Novinite.

„Nave NATO ar putea patrula graniţele noastre maritime numai în cazul unui aflux masiv de refugiaţi”, a precizat oficialul.

„Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de poziţia noastră pro-NATO”, a spus şeful Guvernului. El a atras, însă, atenţia că, din punctul său de vedere, nu este acceptabilă înfiinţarea unei flote „în modul propus la o întâlnire cu premierul şi preşedintele României”. „Suntem împotrivă”, a subliniat el. Borisov a făcut aceste declaraţii în marja unui briefing cu preşedintele Plevneliev şi cu ministrul apărării Nikolai Nencev.

La rândul său, Plevneliev a spus că acest subiect a fost discutat în cursul întâlnirilor cu oficiali români, dar nu a fost luată nicio decizie. „Să punem capăt speculaţiilor că flote vor fi create împotriva cuiva”, a cerut el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.