Bolile şi infecţiile cu transmitere sexuală (BTS, respectiv ITS) sunt din ce în ce mai frecvente. Practic, un milion de persoane între 15 şi 49 de ani de pe tot globul se îmbolnăvesc în fiecare zi, după cum arată statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Chiar dacă prin prisma frecvenţei lor par banale, în realitate aceste boli implică o mulţime de riscuri. Multe sunt complet asimptomatice, ceea ce face ca persoanele să nu aibă nicio semnal vizibil că ar trebui să se testeze sau trateze.
Numai în Europa, în ultimii ani, cazurile de gonoree s-au înmulţit cu 58%, cele de sifilis cu 34% şi cele de chlamidioză cu 16%, după cum semnala, la începutul lui 2024, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor. La nivel naţional, datele Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că, în 2022, s-au înregistrat cu 57,8% mai multe cazuri de sifilis faţă de 2021, România încă fiind una dintre ţările cu incidenţa crescută pentru această boală în rândul ţărilor Uniunii Europene.
În acest context, MeLlife trage un semnal de alarmă, în urma datelor obţinute dintr-un studiu realizat la nivel naţional de Path, pe un eşantion de 800 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani, cu acces la internet, din panelul Daedalus Online. Acesta arată că 90% dintre tinerii din România nu au suficiente cunoştinţe pentru a identifica şi a se proteja de infecţiile şi bolile cu transmitere sexuală. Iar lipsa de informaţii cu privire la acest subiect poate constitui unul dintre principalii factori care duce la transmiterea BTS-urilor, conducând la o atitudine pasivă şi comportamente iresponsabile.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Când educaţia sexuală se face pe reţelele sociale
În ciuda eforturilor de a modera conţinutul, prezenţa filmuleţelor cu conţinut sexual explicit pe reţelele sociale poate pune tinerii utilizatori în pericol, atât din cauza dezinformării, cât şi pe fondul neprezentării unui comportament responsabil în acest sens. Datele studiului realizat la cererea MedLife confirmă că 52% din tinerii români între 16 şi 18 ani fac sex neprotejat.
Întrebaţi despre ce boli cu transmitere sexuală au cunoştinţe, aproximativ 20% dintre respondenţi nu au putut menţiona mai mult de trei afecţiuni de acest tip. Cele mai cunoscute BTS sunt infecţia cu HIV/SIDA (91%), sifilisul (82%) şi infecţia cu HPV (69%). Îngrijorător este faptul că foarte puţini au informaţii despre bolile extrem de uşor transmisibile, cum ar chlamydioza sau gonoreea, care, la rândul lor, pot avea efecte grave asupra sănătăţii. Iar faptul că 31% dintre ei nu deţin informaţii legate de infecţia HPV este şi mai alarmant, în condiţiile în această infecţie este principala sursă a cancerului de col uterin, a treia cea mai răspândită formă de cancer din România.
Dacă nu ai niciun simptom, sigur n-ai nicio BTS – Fals!
Un lucru care complică mult situaţia este că unele dintre cele mai întâlnite BTS, cum sunt chlamydioza, gonoreea şi infecţia cu virus herpetic adesea nu dau niciun simptom, ceea ce îi face pe parteneri să creadă că sunt în siguranţă şi nu au nicio infecţie. Exact acest lucru cred şi 15% dintre respondenţii studiului comandat de MedLife, care nu au ştiut să puncteze niciunul dintre simptomele bolilor cu transmitere sexuală, iar 22% au considerat că, dacă partenerul nu are niciun simptom, acesta nu poate avea o BTS.
În ciuda lipsei simptomelor, unele infecţii cu transmitere sexuală pot provoca probleme serioase de sănătate şi, dacă nu sunt tratate la timp, pot duce la infertilitate permanentă şi la un risc crescut de cancer sau de SIDA. Datele raportului MedLife arată că 2 din 10 respondenţi nu cunosc efectele pe termen lung ale infecţiilor şi bolilor cu transmitere sexuală, iar dintre acestea, dezvoltarea riscului de cancer în zonele genitale, anale şi orale este mai puţin asociată cu BTS, în special de bărbaţi şi de tinerii de 16-18 ani. În plus, doar 37% dintre respondenţi s-au testat măcar o dată pentru BTS de la începerea vieţii sexuale.
Mai multe infecţii cu transmitere sexuală cresc riscul apariţiei unor tipuri de cancer, cea mai comună fiind infecţia cu virus papiloma uman (HPV), care afectează practic toate persoanele active sexual. Iar unele tulpini ale acestui virus sunt responsabile pentru apariţia cancerului de col uterin în principal, dar şi a altor tipuri de cancer, cum sunt cele localizate în gât, anus, vulvă, vagin sau penis. Puteţi afla mai multe despre infecţia cu HPV aici. Şi virusul hepatitei B se transmite pe cale sexuală, iar 25-40% dintre cei infectaţi riscă să dezvolte un cancer de ficat. La rândul lor, persoanele infectate cu HIV, indiferent că sunt sau nu bolnave de SIDA, au un risc mai mare de a face numeroase tipuri de cancer, cum ar fi sarcomul Kaposi, limfoamele non-Hodgkin sau cancerul pulmonar, din cauza slăbirii sistemului imunitar.
BTS, posibilă explicaţie a numărului din ce în ce mai mare de femei infertile
Revenind la infecţiile aparent banale transmise sexual, studiile arată că, la femei, 10-15% dintre infecţiile netratate cu Chlamydia duc la boală inflamatorie pelvină, care poate da complicaţii tuturor organelor sexuale interne: infecţii ale uterului şi/sau trompelor şi ovarelor, urmate de inflamaţie cronică şi aderenţe ale organelor, însoţite sau nu de durere cronică abdominală.
Complicaţiile pot să apară târziu în viaţa femeii, care poate nici nu ştie că a avut o infecţie cu Chlamydia sau cu gonococ cu ani în urmă, sub forma unor blocaje ale trompelor uterine care împiedică ovulele să ajungă în uter. Rezultatul poate fi o sarcină ectopică (când embrionul ajunge să se dezvolte anormal, în cavitatea abdominală), ceea ce va duce la avort şi poate pune viaţa persoanei respective în pericol. Tot inflamaţia cronică poate fi cauză de infertilitate feminină. De exemplu, în Statele Unite se estimează că aproximativ un milion de femei sunt diagnosticate anual cu boală inflamatorie pelvină, dintre care aproximativ 100.000 vor fi infertile din acest motiv.
Tinerii din România nu mai ştiu ce este HIV
„Elevii şi tinerii nu mai ştiu ce este HIV, cum ne protejăm de HIV. Este un lucru care trebuie remediat. Profilaxia preexpunere nu este încă accesibilă în România nici gratis, nici cu bani”, atrăgea atenţia preşedintele Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) în urmă cu câteva zile. Şi multe dintre bolile cu transmitere sexuală nu vin singure, ci împreună. Astfel, gonoreea, chlamydioza şi herpesul genital sunt asociate cu un risc crescut de a contracta infecţia HIV. Asta pentru că inflamaţia şi răspunsul imun din organism creează un mediu propice pentru invazia virusului imunodeficienţei umane. Iar persoanele cu mai multe boli sexuale concomitent au în fluidele lor – vaginal sau seminal – cantităţi crescute de agenţi infecţioşi, ceea ce face ca infecţia să se răspândească rapid la partener.
Să nu uităm că infecţia HIV este încă incurabilă şi extrem de invazivă pentru organismul uman, pentru că atacă şi deteriorează profund sistemul imunitar, lăsând persoana vulnerabilă în faţa unor infecţii banale, cum ar fi o viroză respiratorie oarecare, pe care organismul nu va mai fi capabil să o contracareze.
Din păcate, nivelul de îngrijorare cu privire la posibilitatea de a contacta o BTS este destul de scăzut în România, după cum arată studiul MedLife. Legat de acest subiect, cei mai mulţi respondenţi au avut o atitudine moderat îngrijorată, respectiv 41%. Mai degrabă există îngrijorare privind posibilitatea apariţiei unei sarcini nedorite în cazul unui act sexual neprotejat, ceea ce duce la concluzia că este încă nevoie de multă educaţie în privinţa riscurilor bolilor şi infecţiilor cu transmitere sexuală pe toate palierele societăţii. Cu atât mai mult cu cât românii au o mare reticenţă de a discuta problema bolilor cu transmitere sexuală, considerând-o un subiect tabu. 18% dintre participanţii la studiul MedLife nu au vorbit nu nimeni niciodată despre subiectul BTS, iar dintre cei care au făcut-o, au preferat să o facă în cercul de apropiaţi – partener, prieteni, rude, doar 30% discutând despre BTS cu un medic.
Surse:
-
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/sexually-transmitted-infections-(stis)
-
https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/sti-cases-rise-across-europe
-
https://publications.parliament.uk/pa/cm5804/cmselect/cmwomeq/463/report.html#footnote-041
-
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9129-pelvic-inflammatory-disease-pid
-
https://www.hepb.org/research-and-programs/liver/risk-factors-for-liver-cancer/
-
https://asm.org/articles/2022/december/the-dangers-of-undiagnosed-sexually-transmitted-in
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.