Vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Emilia Ion, a declarat, miercuri, că face un apel factorilor politici implicaţi în confruntările electorale ce se vor desfăşura în acest an, de a rezista tentaţiei de a folosi sistemul judiciar în retorica electorală şi le-a cerut acestora să respecte independenţa procurorilor în instrumentarea cauzelor repartizate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Emilia Ion a fost prezentată, miercuri, la şedinţa de bilanţ a Parchetului General. 
 
“Întotdeauna, raportul de bilanţ vorbeşte de rezultatele obţinute în anul anterior  şi ar trebui să fie o oglindă  pentru fiecare procuror, o oglindă în care fiecare dintre noi să se privească, fie că suntem procurori cu funcţie de execuţie, fie că suntem procurori cu funcţie de conducere, fie că activăm în structuri specializate, fie că ne desfăşurăm activitatea în parchetele nespecializate, indiferent de faptul că am fost numiţi în funcţii sau aleşi”, a declarat Emilia Ion. 
 
Ea a precizat că multe dintre parchetele de pe lângă tribunale activează cu mai puţin de jumătate din schema ocupată. 
 
“În anul 2023, activitatea noastră, a tuturor, a fost marcată de provocări serioase în privinţa resurselor umane, a imaginii şi a încrederii pe care opinia publică ar trebui să o aibă în capacitatea Ministerului Public de a-şi îndeplini rolul într-un stat democratic. Problema resurselor umane a reprezentat un laitmotiv la toate adunările generale desfăşurate de unităţile de parchet din cadrul Ministerului Public şi am constatat că şi domnul procuror general a atins această problemă cu date foarte concrete, motiv pentru care nu voi insista foarte mult asupra acestora. Aş dori totuşi să spun că dacă pentru ocuparea funcţiilor de execuţie de la parchetele de pe lângă judecătorii, Consiliul Superior al Magistraturii a uzitat de toate pârghiile puse la dispoziţie de cadrul normativ aplicabil şi a reuşit să organizeze împreună cu Institutul Naţional al Magistraturii, mai multe sesiuni de admitere directă în magistratură sau la Institutul Naţional al Magistraturii, situaţia, din păcate, rămâne în continuare dramatică pentru parchetele de pe lângă tribunale, multe dintre ele activând cu mai puţin de jumătate din schemă ocupată”, a transmis vicepreşedintele CSM. 
 
Emilia Ion a mai adăugat că situaţia este dificilă şi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 
 
“La fel de dificilă este şi situaţia înregistrată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi dacă datele mele nu sunt greşite, nu cred că în anul 2023 au reuşit să depăşească un grad de ocupare de 61%.  Din nefericire, posibilitatea de a ocupa locurile vacante la unităţile superioare de parchet este foarte limitată de condiţia de vechime prevăzută de lege pentru cei mai mulţi dintre procurorii de la parchetele inferioare, în special de la parchetele de pe lângă judecătorii, condiţie pe care mulţi dintre aceştia nu o îndeplinesc nici acum şi nici nu o vor îndeplini în viitor”, a afirmat Emilia Ion. 
 
Ea consideră că o evaluare corectă a rezultatelor Ministerului Public trebuie să includă şi o analiză a legilor aplicate. 
 
“Consider că o evaluare corectă a rezultatelor obţinute de Ministerul Public trebuie să includă şi o analiză serioasă a aptitudinii legilor aplicate, de a fi precise şi previzibile, de a oferi securitate juridică destinatarilor lor, de a asigura protecţie nu doar făptuitorilor, ci şi victimelor, de a impune mecanisme care să ducă la soluţionarea cu celeritatea cauzelor şi de a fi corelate şi în acord cu dispoziţiile constituţionale. Altfel spus, Ministerul Public îşi poate îndeplini în mod plenar rolul său constituţional dacă beneficiază de resurse umane şi materiale, dacă independenţa procurorilor este respectată şi nu în ultimul rând dacă legile pe care trebuie să le aplice vor fi apte să ducă la obţinerea rezultatelor cerute şi aşteptate”, a mai declarat vicepreşedintele CSM. 
 
Emilia Ion a transmis un mesaj şi pentru politicienii care vor intra în bătăliile electorale din acest an.
 
“Profit de această ocazie, şi salut şi prezenţa presei la acest moment festiv, pentru a adresa un apel factorilor politici implicaţi în confruntările electorale ce se vor desfăşura în acest an, de a rezista tentaţiei de a folosi sistemul judiciar în retorica electorală, de a respecta independenţa procurorilor în instrumentarea cauzelor repartizate şi de a înţelege că apărările se formulează în dosare, iar dezbaterea judiciară se desfăşoară în faţa instanţelor de judecată”, a afirmat Emilia Ion.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.