Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, luni, la lansarea site-ului Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), că Ministerul Justiţiei a reuşit operaţionalizarea agenţiei, care, în mai puţin de o lună, va lucra pe cont propriu, precizând că pe site vor fi publicate sumele indisponibilizate, lista imobilelor confiscate, dar şi sumele rezultate din valorificarea bunurilor, care luni se ridicau la aproximativ 21 de milioane de lei.
"Operaţionalizarea ANABI e o prioritate a premierului Cioloş. Sunt foarte fericită că aici, la Ministerul Justiţiei, am reuşit operaţionalizarea agenţiei şi că, în mai puţin de o lună, va lucra pe cont propriu. Se prevedea un an. E mai mult decât un site. Este vorba despre transparenţa acestei guvernări. Agenţia va publica cel puţin trimestrial informaţii. Azi pe site avem o sumă rezultată din valorificarea bunurilor indisponibilizate, de aproximativ 21 de milioane de lei", a spus Raluca Prună.
Ministrul Justiţiei a precizat că o a doua informaţie foarte importantă care va fi publicată pe site este lista imobilelor confiscate, bunuri care vor putea fi reutilizate.
"Ceea ce vrem, ca societate, e să ne luam banii înapoi. Şi cred că ANABI este răspunsul concret pentru această politică socială", a adăugat Prună.
La rândul său, Cornel Călinescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, a spus că site-ul este deocamdată într-o versiune beta, care va fi dezvoltată.
"Ceea ce scoatem azi (luni, n.r.) public e doar o primă etapă de prezentare, sistemul e interfaţa publică. Acest site ne ajută să ne îndeplinim mandatul legal, să prezentam public bunurile confiscate. Reuşim, pentru prima oară, să prezentăm, cu cifre reci, despre ce sume vorbim în cazul bunurilor confiscate. Site-ul e în versiune beta, o primă formă ce va fi dezvoltată. Lucrăm la inventarul capacităţii de stocare la nivel naţional", a explicat Cornel Călinescu.
Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Adrian Baboi a spus că Agenţia va gestiona şi un program de finanţare pentru ONG-uri cafre aplică programe sociale.
"E vorba de o evaluare clară pentru o competiţie deschisă şi transparentă. Va exista o listă a proiectelor câştigătoare. Pentru un grant nu se va acorda mai mult de zece la sută din valoarea bugetului. Sunt multe ONG-uri care se ocupă de centre de îngrijiri, de adăposturi ale victimelor violenţei în familie, pentru astfel de programe cu finalitate socială directă se vor aloca bani", a precizat Baboi.
Secretarul de stat a adăugat că programele vor fi monitorizare, urmând să se vadă în timp real tot ce se întâmplă cu banii.
"Mecanismele de audit intern şi de controale vor face să nu existe probleme în cazul acestei garanţii de securitate", a spus Adrian Baboi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...