Ministerul Justiţiei a transmis, miercuri, precizări legate de procedura delegării procurorilor români la Parchetul European, arătând că aceasta este în curs de desfăşurare. Astfel, România a propus 10 procurori şi 20 de specialişti de suport (poliţişti, personal auxiliar), în urma consultărilor cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi cu Direcţia Naţională Anticorupţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Justiţiei, procedura de stabilire a numărului de procurori români delegaţi la Parchetul European (EPPO) a fost iniţiată încă de la sfârşitul anului 2019, MJ fiind primul care a iniţiat dialogul cu Procurorul Şef European (PSE) în legătură cu acest subiect (scrisoarea ministrului Justiţiei din data de 8 noiembrie 2019).

"Procedura de stabilire a numărului de procurori presupune un dialog între fiecare autoritate naţională competentă din fiecare Stat Membru UE. Procedura este încă în curs de desfăşurare atât între Ministerul Justiţiei din România şi PSE, cât şi între alte ministere de Justiţie din alte state membre şi PSE. Informaţiile şi afirmaţiile vehiculate public conform cărora România ar bloca procesul de stabilire a numărului de procurori europeni nu au suport în situaţia reală din teren", arată reprezentanţii ministerului, într-un comunicat de presă transmis miercuri.

Conform sursei citate, România, prin Ministerul Justiţiei, a propus un număr de 10 procurori şi 20 de specialişti de suport (poliţişti, personal auxiliar etc.) după ce a efectuat temeinice şi detaliate consultări atât cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cât şi cu Direcţia Naţională Anticorupţie.

"Ministerul Justiţiei a organizat şi condus consultări (în sistem videoconferinţă) ale acestor instituţii cu PSE plecând de la o evaluare a numărului de cauze în perspectivă, a stadiului procesual a celor mai multe din aceste cauze şi a complexităţii lor. Numărul propus de 10 procurori a fost stabilit inclusiv în acord cu nevoile operative ale Parchetului European (EPPO), ale DNA, desemnată unitate de suport a Parchetului European, în perfectă rezonanţă cu poziţiile cvasitotalităţii miniştrilor de Justiţie din Statele Membre UE exprimate cu ocazia Consiliului JAI de la Zagreb din luna ianuarie 2020, în sensul de a sprijini operaţionalizarea treptată a Parchetului European (EPPO) şi extinderea capacităţii acestuia pe măsura progreselor înregistrate", menţionează MJ.

Reprezentanţii ministerului arată că, astfel, orientativ, ca număr de procurori delegaţi, România se plasează pe locul 5, cu un număr de 10 procurori, majoritatea statelor propunând 1-2 procurori, cu excepţia a 6-8 state, care propun un număr de 5, 10, 11, 14 şi respectiv 20 de procurori (2 state).

"În condiţiile indicate supra, Ministerul Justiţiei subliniază din nou că procesul de consultări este în curs cu majoritatea autorităţilor competente din Statele Membre şi îşi exprimă speranţa că poziţiile publice adoptate de diverşi actori politici în legătură cu acest subiect vor fi fundamentate pe o analiză atentă a situaţiei reale din teren, în raport cu particularităţile fiecărei ţări şi statistici riguroase", mai scrie în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.