Preşedintele PNL Ludovic Orban a arătat, luni, în faţă judecătorilor de la instanţa supremă că doreşte să dea o declaraţie de inculpat în dosarul în care procurorii DNA l-au acuzat că, în calitate de candidat PNL la Primăria Bucureşti, şi-a folosit funcţia politică atunci când ar fi cerut 50.000 de euro de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, însă nu la acest termen, magistraţii urmând să-l audieze peste o lună
Judecătorii au luat act de solicitarea lui Orban şi au stabilit că acesta să dea o declaraţie de inculpat în 9 octombrie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Există o hotărâre judecătorească prin care am fost achitat, nu există absolut niciun fel de faptă care să poată să ducă la anularea sentinţei, iar în ceea ce priveşte apelul nu vine cu niciun fel de element nou. Sunt optimist, încrezător şi aştept să mi se facă dreptate. Declaraţia pe care o voi da este exact reflectarea adevărului a ceea ce s-a întâmplat în perioada respectivă, nu am nimic de ascuns, sunt la dispoziţia cercetării judecătoreşti. Instanţa va aprecia dacă se impune audierea lui Tiberiu Urdăreanu”, a arătat Orban la ieşirea de la instanţa supremă, unde a fost termen la Completul de cinci judecători pe contestaţia la decizia prin care preşedintele PNL a fost achitat.
Fostul deputat Ludovic Orban a fost achitat, în 31 ianuarie, de un complet de trei judecători al instanţei supreme. Decizia nu a fost definitivă şi a fost contestată la completul de cinci judecători al instanţei supreme, care luni a avut primul termen pentru judecarea contestaţiei.
Orban a fost trimis în judecată în 17 mai 2016, de către procurorii DNA, care l-au acuzat că şi-a folosit influenţa pentru a obţine foloase necuvenite.
Potrivit rechizitoriului, în 1 martie 2016, Orban, atunci prim-vicepreşedinte al PNL, l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara acelui an, când deputatul fusese nominalizat pentru a candida la funcţia de primar al Capitalei.
În 20 martie, când s-a întâlnit cu omul de afaceri, Orban i-ar fi cerut 50.000 de euro în numerar, “nu în vreo modalitate legală, precum şi cu depăşirea plafonului stabilit prin Legea finanţării partidelor politice”, cerând ca banii să ajungă la persoane cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune pentru promovarea imaginii sale, potrivit DNA.
În 11 aprilie 2016, ziua în care a fost pus sub control judiciar, Orban a anunţat că îşi retrage candidatura la Primăria Capitalei şi demisionează din funcţiile de prim-vicepreşedinte PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, el rămânând deputat până la încheierea mandatului, în decembrie. În 18 iunie, Ludovic Orban a fost ales al optulea preşedinte post-decembrist al Partidului Naţional Liberal.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.