Laura Codruţa Kovesi a stat cinci ore la audieri la Secţia specială de anchetare a magistraţilor, unde a a fost chemată în dosarul deschis pe numele său în urma unui denunţ făcut de Sebastian Ghiţă. Ei i s-a adus la cunoştinţă că este suspectă şi în alt dosar. Kovesi a acuzat faptul că nu a fost citată în mod legal şi că nu a avut acces la niciun document din dosar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI PNL: Secţia Specială de Anchetare a Magistraţilor a depăşit stadiul de proiect, a devenit instrumentul prin care toţi magistraţii din România vor fi „puşi la respect”, mai devreme sau mai târziu, cu dosare penale la comandă

Kovesi a precizat, la ieşirea de la audieri, că în primul dosar a cerut să aibă acces la documente, iar procurorul i-a fixat perioada 8-14 martie, astfel că astăzi nu putea să facă nicio declaraţie.

 
„Astăzi am fost în imposibilitatea de a da o declaraţie, pentru că nu am avut acces la acuzaţii. În timp ce se derula această activitate, am fost anunţată că trebuie să rămân în birou. Am făcut şi alte cereri, toate au fost respinse, de aceea a durat aşa de mult. Am întrebat dacă pot să plec? Au intrat 9 sau 10 avocaţi în birou şi mi-au spus că sunt învinuită în alt dosar, moment în care am spus că nu am fost citată legal decât într-un alt dosar, nu am avut posibilitatea să îmi angajez un avocat, avocatul care a fost prezent cu mine astăzi a fost angajat pentru alt dosar. Nu ştiu care e urgenţa de nu pot să fiu chemată în altă zi. A spus că nu o interesează, pentru că ea poate să mă citeze când doreşte. Mi-a adus la cunoştinţă o învinuire pe care nu pot să v-o descriu în acest moment, pentru că mi-a fost citită o singură dată - că aş fi coordonat un grup organizat în DNA cu procurori care au făcut nişte trimiteri în judecată. Din nou dreptul la apărare şi procesul-verbal au fost întocmite că încălcarea tuturor drepturilor. Nu ştiu dacă este o acuzaţie oficială, pentru că mi-a fost înmânat un proces-verbal care nu este semnat de procuror”, a declarat Kovesi.

Kovesi a precizat că ar fi vrut să lămurească situaţia acuzaţiilor care i se aduc, dar a fost împiedicată. 

”Dorinţa mea a fost să lămuresc cât mai repede aceste fabulaţii care sunt în învinuire”, a spus Kovesi precizând că nu s-a dispus niciun fel de măsură în dosar. 

Întrebată dacă este o concidenţă audierea sa chiar în ziua ăn care la Bruxelles se desfăşurau proceduri privind candidatura sa la funcţia de procurr european, Kovesi a spus: ”Categoric nu este nicio coincidenţă. Este în continuare o etapă în această campanie de hărţuire care durează de 2 ani, care se derulează prin atacuri în spaţiul public, prin repetate acţiuni disciplinare. Aţi văzut că am 47 de cercetări disciplinare, patru acţiuni disciplinare care au fost promovate. În mod cu totul surprinzator, în alte situaţii - şi am dovedit acest lucru - procurorii acestei secţii nu au comunicat câte dosare sunt în lucru şi vizează numiţi procuror, dar în cazul meu am aflat din spaţiul public că sunt 18 dosare. Evident, o comunicare cu încălcarea prezumţiei de nevinovăţie. Sunt acele 18 dosare în care s-au formulat plângeri. Sigur, citarea a fost fixată pe data de 7 martie când se ştia în mod clar că astăzi este un vot şi se derulează anumite activităţi pentru procedura de ocupare a funcţiei de procuror şef european. Nu cred că este o coincidenţă, cred că intenţionat am fost citată în această zi. Cred că intenţionat astăzi am fost împiedicată să dau declaraţii şi să lămuresc lucrurile”. 

Kovesi a afirmat că în mod clar pocedurile de la Secţia specială au legătură cu candidatura la funcţia de procuror-şef european şi se vede acest lucru şi din modul în care au fost realizate. 

Kovesi a reiterat ideea că nu i-a solicitat bani lui Sebastian Ghiţă pentru procedurile de extrădare şi a reafirmat că nu a avut întâlniri cu acesta decât în context instituţional. 

Ea a refuzat să comenteze scrisoarea publicată de ministrul Tudorel Toader în care acesta a explicat motivele pentru care nu ar trebui să ocupe postul de procuror-şef european. 

Joi,  ministrul Justiţiei Tudorel Toader a publicat  în Financial Times, o scrisoare în care îşi prezintă argumentele împotriva numirii lui Kovesi procuror - şef european.

Tot joi, în cadrul conferinţei preşedinţilor din Parlamentul European – liderii grupurilor politice şi preşedintele forului – s-a decis componenţa echipei de negociere pe Consiliul UE îm privinţa numirii procurorului-şef european înainte de începerea negocierilor cu Consiliul Uniunii. Echipa este formta din susţinători ai fostei şefe a DNA. Echipa este formată din Claude MORAES (S&D, Marea Britanie), preşedintele comisiei LIBE, Ingeborg GRÄSSLE (PPE, Germania), preşedinta comisiei CONT, Judith SARGENTINI (Verzi, Olanda), vicepreşedinta comisiei LIBE"
 
Săptămâna trecută, Kovesi spunea că a aflat prin intermediul presei că va fi citată pentru audiere la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

"După ce a apărut ştirea în presă, am primit şi o citaţie scrisă, pentru a mă prezenta în data de 7 martie 2019 la această secţie pentru audiere”, declara Kovesi pentru G4Media.ro.

Kovesi a declarat sâmbătă, la Europa FM, că în ceea ce priveşte dosarul său de la Secţia pentru investigarea magistraţilor, sunt mai multe coincidenţe. Printre acestea, faptul că dosarul s-a deschis când a plecat la Bruxelles şi că a fost citată în 7 martie, când se decide în PE în legătură cu postul de procuror-şef european. 

"E clar că această chestiune cu dosarul penal care văd că este plin de coincidenţe. A început urmărirea penală exact înainte de a merge la audiere după ce era un dosar vechi de un an de zile. O altă coincidenţă este când m-am întors - sunt citată în 7 martie, când va fi luată o decizie în Parlamentul European. O să vedem cât de mult afectează", a precizat ea, întrebată dacă ea crede că aceste probleme îi vor afecta parcursul pentru postul de procuror-şef european.

Kovesi a fost audiată şi în 15 februarie, la Secţia de investigare a magistraţilor din cadrul Parchetului General, în  dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie.

 
Ghiţă susţine că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în ţară cu un avion a fostului director al FNI Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.
 
Poliţia Română a transmis, în decembrie 2018, că a achitat unei firme de transport aerian peste 234.000 de lei pentru aducerea în ţară din Indonezia a fostului director al FNI.
 
Săptămâna trecută, Laura Codruţa Kovesi a obţinut 26 de voturi în comisia pentru libertăţi civile şi justiţie (LIBE) a Parlamentului European, clasându-se pe locul întâi pentru ocuparea poziţiei de procuror-şef al Parchetului European. Pe locul doi s-a clasat Francois Bohnert (Franţa) cu 22 voturi, iar pe trei Andres Ritter (Germania), care a obţinut un singur vot. Un vot a fost nul.
 
Kovesi a câştigat şi votul din comisia pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European, primind 12 voturi, în vreme ce Francois Bohnert (Franţa) a obţinut 11 voturi, iar Andres Ritter (Germania) a obţinut un singur vot.
 
Procurorul-şef european, care va conduce Biroul Procurorului Public European (EPPO), va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.