Laura Codruţa Kovesi a stat cinci ore la audieri la Secţia specială de anchetare a magistraţilor, unde a a fost chemată în dosarul deschis pe numele său în urma unui denunţ făcut de Sebastian Ghiţă. Ei i s-a adus la cunoştinţă că este suspectă şi în alt dosar. Kovesi a acuzat faptul că nu a fost citată în mod legal şi că nu a avut acces la niciun document din dosar.
Kovesi a precizat, la ieşirea de la audieri, că în primul dosar a cerut să aibă acces la documente, iar procurorul i-a fixat perioada 8-14 martie, astfel că astăzi nu putea să facă nicio declaraţie.
Kovesi a precizat că ar fi vrut să lămurească situaţia acuzaţiilor care i se aduc, dar a fost împiedicată.
”Dorinţa mea a fost să lămuresc cât mai repede aceste fabulaţii care sunt în învinuire”, a spus Kovesi precizând că nu s-a dispus niciun fel de măsură în dosar.
Întrebată dacă este o concidenţă audierea sa chiar în ziua ăn care la Bruxelles se desfăşurau proceduri privind candidatura sa la funcţia de procurr european, Kovesi a spus: ”Categoric nu este nicio coincidenţă. Este în continuare o etapă în această campanie de hărţuire care durează de 2 ani, care se derulează prin atacuri în spaţiul public, prin repetate acţiuni disciplinare. Aţi văzut că am 47 de cercetări disciplinare, patru acţiuni disciplinare care au fost promovate. În mod cu totul surprinzator, în alte situaţii - şi am dovedit acest lucru - procurorii acestei secţii nu au comunicat câte dosare sunt în lucru şi vizează numiţi procuror, dar în cazul meu am aflat din spaţiul public că sunt 18 dosare. Evident, o comunicare cu încălcarea prezumţiei de nevinovăţie. Sunt acele 18 dosare în care s-au formulat plângeri. Sigur, citarea a fost fixată pe data de 7 martie când se ştia în mod clar că astăzi este un vot şi se derulează anumite activităţi pentru procedura de ocupare a funcţiei de procuror şef european. Nu cred că este o coincidenţă, cred că intenţionat am fost citată în această zi. Cred că intenţionat astăzi am fost împiedicată să dau declaraţii şi să lămuresc lucrurile”.
Kovesi a afirmat că în mod clar pocedurile de la Secţia specială au legătură cu candidatura la funcţia de procuror-şef european şi se vede acest lucru şi din modul în care au fost realizate.
Kovesi a reiterat ideea că nu i-a solicitat bani lui Sebastian Ghiţă pentru procedurile de extrădare şi a reafirmat că nu a avut întâlniri cu acesta decât în context instituţional.
Ea a refuzat să comenteze scrisoarea publicată de ministrul Tudorel Toader în care acesta a explicat motivele pentru care nu ar trebui să ocupe postul de procuror-şef european.
Joi, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a publicat în Financial Times, o scrisoare în care îşi prezintă argumentele împotriva numirii lui Kovesi procuror - şef european.
"După ce a apărut ştirea în presă, am primit şi o citaţie scrisă, pentru a mă prezenta în data de 7 martie 2019 la această secţie pentru audiere”, declara Kovesi pentru G4Media.ro.
"E clar că această chestiune cu dosarul penal care văd că este plin de coincidenţe. A început urmărirea penală exact înainte de a merge la audiere după ce era un dosar vechi de un an de zile. O altă coincidenţă este când m-am întors - sunt citată în 7 martie, când va fi luată o decizie în Parlamentul European. O să vedem cât de mult afectează", a precizat ea, întrebată dacă ea crede că aceste probleme îi vor afecta parcursul pentru postul de procuror-şef european.
Kovesi a fost audiată şi în 15 februarie, la Secţia de investigare a magistraţilor din cadrul Parchetului General, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.
Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.