Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a afirmat că, în ultimul an, sunt 1.000 de fugari întorşi în România, precizând că bugetul alocat acestora a fost de 10 milioane de lei. Gorghiu a anunţat că există un proiect de lege prin care aceşti fugari să fie puşi să plătească banii pe care statul român îi cheltuie cu întoarcerea lor.
Alina Gorghiu a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că Ministerul Justiţiei face aceleaşi demersuri pentru fiecare fugar.
”Facem aceleaşi demersuri pentru fiecare fugar, în speţă, Ministerul Justiţiei este activ atunci când primim informaţii. Statele europene, statele din afara Uniunii Europene, ne comunică localizarea respectivei persoane. Şi atunci, instanţa din România elaborează, completează toată documentaţia. Noi o comunicăm statului din care vrem să extrădăm sau vrem să punem în executare mandatul european de arestare. Respectivele state, de cele mai multe ori, ne cer condiţiile din penitenciare. Aici intervine domnul director Halchin (directorul general ANP - n.r.) care de fiecare dată face eforturi pentru a comunica statelor unde avem fugari faptul că România, cu predilecţie în ultimii ani, îndeplineşte standardele din penitenciar pe care ni le impune Uniunea Europeană. Instanţa respectivă ia act şi decide”, a declarat Alina Gorghiu.
Ea a menţionat că în ultimul an au fost aduşi în România 1.000 de fugari.
”Avem în ultimul an 1.000 de fugari întorşi în România. Este un buget alocat acestor fugari, de 10 milioane de lei. Atât a cheltuit statul român, ca să-i aducem în ţară. O sumă foarte mare din punctul meu de vedere. Ăsta e şi motivul pentru care avem acum în transparenţă decizională acel proiect pe care eu îl consider foarte important şi de bun simţ, indiferent ce ar spune unii şi alţii, dacă ai avut bani să fugi din România, când te întorci, e nefiresc ca statul român să plătească cheltuiala pentru întoarcerea ta în sistemul penitenciar pentru a executa pedeapsa. Şi atunci scoţi tu, fugar, din buzunar, banii pe care statul român îi cheltuie cu întoarcerea sa”, a explicat Alina Gorghiu.
Ea a adăugat că în cazul lui Cătălin Cherecheş au fost solicitate noi informaţii.
“De asemenea, au fost solicitate în cazul Cherecheş, aşa cum am comunicat şi acum două săptămâni, informaţii suplimentare despre hotărârea definitivă, care este executorie. Urmează să fim înştiinţaţi de ulterioarele termene şi vă voi ţine la curent cu această procedură. Eu sunt optimistă pentru că gradul de predare din Germania, din Marea Britanie, din Franţa a fost spre 100%. Deci să nu uitaţi, în afară de faptul că anterior venirii mele la minister au existat într-adevăr anumite sincope pe anumite dosare cu nume sonore, aşa cum le spuneţi dumneavoastră, dar acele proceduri au fost închise anterior, de nouă luni noi facem eforturi pe fiecare dosar şi procentul de predare a fugarilor în România este unul, repet, de 90 şi ceva la sută din toată Europa. Nu vă faceţi probleme că fenomenul nu este gestionat. Este gestionat. Sigur, mai avem cazuri punctuale unde procedura este mai greoaie, unde avocaţii insistă să găsească anumite tertipuri pentru a îngreuna predarea, dar suntem preocupaţi de fiecare dosar în parte”, a afirmat ministrul Justiţiei.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.