Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a declarat, vineri, la Curtea de Apel Bucureşti, unde a fost audiat ca martor în dosarul fostului primar al Sectorului 2 Neculai Onţanu că a cumpărat în 2008, în cartierul Floreasca, un teren pe care nu se putea construi, dar şi-a asumat riscurile având în vedere criza imobiliară care se apropia.
"La sfârşitul anului 2008, pe fondul căderii pieţei imobiliare, am crezut că e înţelept să ţin în bancă o parte din bani şi cu o parte să achiziţionez un teren. Loredana Radu e fiica verişoarei mele primare. Am discutat cu Loredana Radu - aveam o relaţie de încredere cu ea - nu era prima dată când cumpăram un teren de la ea. Am convenit ca preţul să fie de 400.000 de euro. La sfârşitul anului 2008 deţineam în bancă suma de 1.000.000 de euro şi am hotărât, pe fondul crizei, că este prudent să investesc în imobiliare. La sfârşitul anului 2008 lucrurile nu erau prea clare: se prăbuşea piaţa imobiliară. (...) Am scos banii de la banca de lângă restaurantul Doina, nu mai ştiu cum se numea. Ţin minte că i-am luat în hârtii de 500 de euro. În acel miment am scos toţi banii, că se zvonea că se prăbuşeşte piaţa, cad băncile! Ulterior, când am constatat că zvonurile privind căderea băncilor nu sunt reale, am reconstituit depozitul cu suma rămasă”, a declarat, vineri, Gabriel Oprea, în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti.
În continuare, fostul ministru de Interne a arătat că terenul cumpărat în zona Floreasca din Capitală era, de fapt, "o groapă de gunoi”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Efectiv, terenul pe care l-a dobândit iniţial Loredana Radu era un mal de pământ, o groapă de gunoi. Pânza freatică era la mai puţin de un metru. Am întâmpinat dificultăţi mari, unii experţi spunând că nu se poate construi pe el. (...) Am luat decizia de a construi, hotărând să edific doar structura de rezistenţă, apoi fie să găsesc un partener, fie să vând ”, a completat Oprea.
Procurorul a întrebat cum a obţinut Gabriel Oprea autorizaţie de construire pe acel teren, însă întrebarea a fost respinsă de judecător.
O altă nelămurire a DNA a fost aceea cum îşi explică Gabriel Oprea că ruda sa, în care avea încredere totală, Loredana Radu, i-a vândut acelaşi teren cu 400.000 de euro în condiţiile în care ea îl cumpărase cu un an înainte cu 50.000 de euro.
"Eu am înţeles că Loredana Radu făcea o speculaţie... Din experienţa mea ştiam că se poate edifica, dacă îmi certificau arhitecţii. Aşa că ne-am înţeles! Vreau să vă spun - şi suntem în Vinerea Mare - că nimeni nu credea că acolo se poate construi! Mi s-a spus că e un risc foarte mare că pe acel teren să nu poată fi ridicată o construcţie. Mi-am asumat riscul. Cu arhitecţi buni se poate construi”, a mai spus Oprea.
La întrebarea "De ce aţi investit 400.000 de euro pe o groapă?", Oprea a răspuns că a intuit că, în viitor, preţul terenului va creşte.
"Am cumpărat întrevăzând un potenţial de investiţie având în vedere şi zona. Era şi zvonul cu căderea băncilor, te macină că îţi pierzi banii. Era o dinamică a pieţei imobiliare... Nu se mai ştiau preţurile! Nu mai aveai un reper, nu ştiai ce se întâmplă, se tot zvonea că băncile vor cădea”, a mai spus Gabriel Oprea.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006 - 2007, Neculai Onţanu, în calitate de primar al Sectorului 2 Bucureşti, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunţător în cauză), pentru ca în schimb să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate, în conformitate cu prevederile Legii 18/1991, asupra mai multor terenuri din Sectorul 2 în suprafaţă totală de 83.500 de metri pătraţi.
În aceeaşi perioadă, Onţanu a pretins, iar după emiterea titlului de proprietate a primit, indirect, un teren de 1.500 de metri pătraţi, într-o zonă rezidenţială de pe strada Barbu Văcărescu din Sectorul 2, cu o valoare de piaţă estimată la 1.441.495 euro. Terenul a fost transferat de denunţător, gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către avocata Loredana Radu şi Aurel Radu, la cererea lui Onţanu, susţin anchetatorii.
“În baza solicitării formulate de inculpatul Onţanu Neculai, la data de 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la acelaşi notariat public, două contracte de vânzare-cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 500 mp cu o valoare de piaţă de 650.995 euro din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către Radu Aurel şi asupra unei suprafeţe de 1.000 mp din acelaşi lot, cu o valoare de piaţă de 790.500 euro către Radu Loredana Claudia”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Preţul prevăzut în contractul încheiat cu Aurel Radu a fost de 500 de euro pe metru pătrat, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu preţuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, în total fiind trecut preţul de 250.000 de euro.
În contractul încheiat cu Loredana Radu a fost prevăzut un preţ de 10 ori mai mic, respectiv 50 de euro pe metru pătrat, totalul pentru terenul de 1.000 de metri pătraţi fiind de 50.000 de euro.
După trei luni de la încheirea contractului de vânzare-cumpărare, în 6 februarie 2008, Aurel Radu a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 500 de metri pătraţi către un cumpărător de bună-credinţă, de la care a primit 1,4 milioane de euro, sumă retrasă în numerar şi apoi transferată în patrimoniul unei persoane a cărei identitate nu a putut fi stabilită până la momentul trimiterii dosarului în judecată.
Ulterior, în 17 decembrie 2008, Loredana Radu, pentru a ascunde originea terenului şi identitatea beneficiarului final, a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 1.000 de metri pătraţi către o rudă, care era şi apropiat al primarului Neculai Onţanu, în baza unei tranzacţii în care a fost menţionat un preţ de aproximativ cinci ori mai mic decât valoarea de piaţă a imobilului, mai susţin anchetatorii.
Toma Şutru este acuzat de procurorii DNA că, în perioada 2007 - 2008, în calitate de secretar al Primăriei Sectorului 2 Bucureşti, a pretins şi a primit de la denunţător două milioane de euro, pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului revendicat.
Ulterior, suma de două milioane de euro a fost transferată într-un cont bancar controlat de Toma Şutru, care a realizat mai multe investiţii în România şi Spania pe numele altor persoane, pentru a ascunde originea banilor şi identitatea beneficiarului real.
Neculai Onţanu a avut patru mandate de primar al Sectorului 2. De-a lungul timpului, numele lui a fost invocat în mai multe scandaluri. Cel mai recent a fost la începutul anului, când s-a descoperit că Onţanu ar fi semnat două autorizaţii diferite, însă cu aceeaşi dată şi acelaşi număr de înregistrare, pentru construirea Arenei Naţionale.
În aprilie 2016, Onţanu a renunţat atât la candidatură, cât şi la toate funcţiile politice din UNPR.
Avocata Loredana Radu este nepoata fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, i-a apărat pe Victor Ponta, Mircea Cosma şi Nicolae Dumitru şi a lucrat pentru una dintre firmele lui Dorin Cocoş.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.