Fostul procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Cătălin Nicolae Ceort a rămas cu condamnarea de patru ani de închisoare, primită în 2018 pentru luare de mită, după ce a cerut unui om de afaceri cercetat pentru evaziune fiscală 260.000 de euro pentru a primi o rezoluţie favorabilă. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins definitiv, luni, apelurile faţă de acea sentinţă.
ICCJ a respins, luni, ca nefondate, apelurile formulate de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie şi de inculpatul Cătălin-Nicolae Ceort împotriva sentinţei penale nr. 314 din 22 mai 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală, în dosarul nr. 1199/1/2017.
Ceort a mai fost obligat la plata sumei de 400 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Decizia este definitivă.
În 2017, procurorul Cătălin Nicolae Ceort, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost trimis în judecată de către DNA, pentru luare de mită, fiind acuzat că a cerut unui om de afaceri cercetat pentru evaziune fiscală 260.000 de euro pentru a primi o rezoluţie favorabilă. În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei şi un avocat suspendat din Baroul Bucureşti, prin intermediul căruia omul de afaceri a dat o parte din bani.
Atunci, DNA anunţa că procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a procurorului Cătălin Nicolae Ceort, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Urmărire Penală şi Criminalistică, inculpat pentru luare de mită.
În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, avocatul Victor Ignat, la data comiterii faptelor suspendat în cadrul Baroului Bucureşti, cercetat pentru complicitate la luare de mită.
Conform rechizitoriului întocmit de DNA, în decembrie 2016, procurorul Cătălin Nicolae Ceort a cerut, prin intermediul avocatului suspendat Victor Ignat, suma de 260.000 de euro de la un om de afaceri martor în dosar, cercetat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani într-un dosar penal aflat în instrumentarea magistratului.
”Aceşti bani au fost pretinşi de inculpatul Ceort Cătălin Nicolae în legătură cu îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu un act contrar acestor îndatoriri, în sensul adoptării unei soluţii favorabile faţă de martor în cauza respectivă. La data de 27 decembrie 2016, în scopul arătat mai sus, inculpatul Ignat Victor a primit de la omul de afaceri suma de 30.000 de euro, moment în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, arăta DNA.
Dosarul a fost judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar în 22 mai 2018 Ceort a fost condamnat la patru ani de închisoare şi patru ani interzicerea unor drepturi, pentru luare de mită. Victor Ignat a fost condamnat la trei ani de închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi, pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită, executarea pedepsei fiind suspendată pe un termen de supraveghere de patru ani. Această decizie a fost atacată cu apel.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.