Familia Colţeu, care deţinea aproape întreg extravilanul satului arădean Nadăş, respectiv 8.762 de hectare de păduri şi terenuri pe care le-a obţinut printr-un certificat de moştenitor ce s-a dovedit a fi fost falsificat, a pierdut definitiv averea, potrivit unei soluţii emise, joi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Localnicii din Nadăş s-au luptat mai bine de zece ani în instanţe pentru a dovedi că familia Colţeu nu este moştenitoarea de drept a proprietăţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Judecătorii ICCJ au decis să respingă contestaţiile formulate de către membrii familiei Colţeu, după ce judecătorii Curţii de Apel Timişoara au desfiinţat certificatul de moştenitor la solicitarea procurorilor DNA, care au constatat că acesta fusese falsificat, iar în baza documentului, în 2006, familia Colţeu a fost împroprietărită de Judecătoria Ineu cu 8.762 de hectare de păduri şi terenuri aparţinând satului Nadăş.

”Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de Vlai Adrian, Colţeu Mihai Alexandru, Colţeu Mihaela Adriana, Colţeu Viorica, Ilieş Simona Maria şi SC Ocolul Silvic Privat Nadăş SRL împotriva încheierii nr. 415/PI/CP/CC din data de 21 decembrie 2016 pronunţată de Curtea de Apel Timişoara - Secţia penală. Obligă pe fiecare dintre contestatorii Biriş Iovu Adrian, Rad Nicolae, Biriş Iovu, Asociaţia Composesoratului Nadăş, Vlai Adrian, Colţeu Mihai Alexandru, Colţeu Mihaela Adriana, Colţeu Viorica, Ilieş Simona Maria şi SC Ocolul Silvic Privat Nadăş SRL, la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea contestaţiei declarate de parchet rămân în sarcina statului. Definitivă”, este soluţia ICCJ.

În decembrie 2016, Curtea de Apel Timişoara emitea o altă soluţie în defavoarea pretinşilor moştenitori, care fusese atacată la ICCJ: ”Admite sesizarea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara. Dispune desfiinţarea următoarelor înscrisuri: – Certificat de calitate de moştenitor nr. 5/31.01.2003 eliberat de Biroul Notar Public Vlai Adrian din Arad; – Încheiere finală nr. 5/31.01.2003 dispusă de Biroul Notar Public Vlai Adrian din Arad prin notarul public Vlai Adrian în dosarul succesoral nr. 7-6-5/2003; – Încheierea dispusă la data de 31.01.2003 dispusă de Biroul Notar Public Vlai Adrian din Arad prin notarul public Vlai Adrian în dosarul succesoral nr. 6/2003; – Încheierea dispusă la data de 31.01.2003 dispusă de Biroul Notar Public Vlai Adrian din Arad prin notarul public Vlai Adrian în dosarul succesoral nr. 7/2003; – Declaraţia numitului Hotăran Tiberiu autentificată la Biroul Notarului Public Vlai Adrian din Arad, prin încheierea nr. 214/31.01.2003; – Declaraţia de martor, completată olograf, dată în dosarul succesoral nr. 7-6-5/2003 la data de 31.01.2003 de numitul Hotăran Tiberiu în faţa notarului Vlai Adrian. Respinge cererea privind desfiinţarea declaraţiei numitului Crişan Stelian autentificată la Biroul Notarului Public Vlai Adrian din Arad prin încheierea nr. 215/31.01.2003”.

În urma soluţiei definitive de joi, locuitorii din Nadăş pot revendica la autorităţi terenuri care le-ar fi aparţinut înainte de naţionalizările de la mijlocul secolului trecut. Localnicii au luptat peste un deceniu în instanţe pentru a dovedi că familia Colţeu nu este moştenitoarea de drept a terenurilor în posesia cărora a intrat în 2006. La vremea respectivă, Judecătoria Ineu a admis o plângere a soţilor Viorica şi Mihai Colţeu prin care cereau anularea unor hotărâri din 2005 ale Comisiei judeţene şi Comisiei locale Tauţ pentru stabilirea dreptului de
proprietate privată asupra terenurilor. Astfel, s-a dispus reconstituirea în favoarea reclamanţilor a dreptului de proprietate în natură pentru
suprafaţa totală de 8.762 hectare de teren şi pădure, împreună cu clădiri sau alte construcţii aflate pe acestea.

În 2009, soţii Colţeu au intabulat suprafaţa dobândită, care reprezintă aproape tot extravilanul satului Nadăş, care are 1.200 de locuitori.

În 2014, în urma unor expertize grafologice realizate la cererea procurorilor DNA, s-a constatat că la baza retrocedării terenurilor au stat o serie de documente falsificate. Ulterior, procurorii DNA Timişoara au făcut percheziţii la două cabinete notariale din Arad şi la ocolul silvic privat din satul Nadăş care aparţine familiei Colţeu. DNA preciza că cercetările privesc un prejudiciu estimat la 21 de milioane de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.