Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, luni, că moştenitorii au dreptul să obţină informaţii protejate de secretul bancar, pentru perioada anterioară decesului titularului de cont, numai în măsura în care justifică scopul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă, luni, într-un comunicat de presă, că a fost sesizată de Curtea de Apel Galaţi cu recurs în interesul legii referitor o chestiune de drept pentru care s-a constatat că în jurisprundenţă nu există un punct de vedere unitar.

”În interpretarea art. 113, alin. (2), lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, o instituţie bancară este ţinută să furnizeze informaţii protejate de secretul bancar privind conturile bancare ale unui client defunct, către moştenitorii clientului defunct, de la data deschiderii contului bancar sau de la data deschiderii moştenirii clientului defunct”, anunţă, luni, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Articolul invocat prevede că  ”Informaţii de natura secretului bancar pot fi furnizate, în măsura în care acestea sunt justificate de scopul pentru care sunt cerute ori furnizate”  la solicitarea titularului de cont sau a moştenitorilor acestuia, inclusiv a reprezentanţilor legali şi/sau statutari, ori cu acordul expres al acestora.
 

În această chestiune, magistraţii au decis: ”Admite recursul în interesul legii promovat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Galaţi şi în consecinţă: În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 113 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte că: Moştenitorii titularului de cont decedat au dreptul să obţină furnizarea, de către instituţiile bancare, a informaţiilor protejate de secretul bancar, pentru perioada anterioară decesului, numai în măsura în care justifică scopul pentru care le pretind. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 20 mai 2024”.

Decizia urmează a fi publicată în Monitorul Oficial şi devine obligatorie din acel moment.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.