Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit, luni, să trimită o sesizare preşedintelui Klaus Iohannis prin care îi cere să retrimită pentru dezbateri în Parlament legea salarizării, invocând diferenţele mari dintre veniturile procurorilor şi cele ale judecătorilor. Propunerea a venit din partea magistraţilor care repezintă judecătoriile în CSM şi din partea procurorilor din consiliu care îi repezintă pe procurorii parchetelor de pe lângă judecătorii.
CSM a ajuns la această decizie după ce a analizat veniturile judecătorilor de la judecătoriile din ţară şi a observat că în noua lege salariile ar fi mult mai mici în comparaţie cu veniturile judecătorilor de la tribunale.
Totodată, membrii CSM au invocat că diferenţele dintre salariile procurorilor şi cele ale judecătorilor, în condiţiile noii legi, sunt semnificative.
Procurorul general Augustin Lazăr a adresat, joi, scrisori preşedintelui Klaus Iohannis, preşedintei ICCJ şi Avocatului Poporului pentru a sesiza CCR în legătură cu Legea salarizării, considerând că diferenţele de salarizare între procurori şi judecători sunt neconstituţionale, având în vedere că, în conformitate cu deciziile Curţii, "procurorii au, ca şi judecătorii, statut constituţional de magistraţi".
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, vineri, că nu sunt întrunite condiţiile pentru sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu legea salarizării.
Procurorul general Augustin Lazăr a afirmat, luni, în legătură cu propunerile privind salarizarea procurorilor, că "statutul de magistrat independent profesional al procurorului nu poate fi pus sub semnul întrebării" şi că nu poate fi făcută o discriminare între diverse categorii de magistraţi, declarându-se convins că "această problemă va fi clarificată în spiritul deciziilor Curţii Constituţionale".
De asemenea, Asociaţia Procurorilor din România a sesizat preşedintele României, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Avocatul Poporului cu privire la neconstituţionalitatea Legii salarizării, întrucât prin adoptarea acestei legi se creează o diferenţă de statut financiar între procurori şi judecători. Procurorii susţin că prin adoptarea legii în forma actuală ”se încalcă principiile stabile de normele constituţionale ceea ce poate genera o afectare importantă a sistemului judiciar în ansamblul său”.
Totodată, magistraţii de la Judecătoria Sector 3 Bucureşti au decis să protesteze timp de două ore zilnic, reclamând că salariile lor sunt mici, comparativ cu salariile magistraţilor din tribunale sau curţi de apel.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.