Mai multe asociaţii ale magistraţiulor susţin că adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea codurilor penale ”ar constitui o încălcare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare, asumat la momentul integrării în Uniunea Europeană”. De asemenea, demersul ”ar putea avea consecinţe la nivelul declanşării unei proceduri de infringement împotriva ţării noastre”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România”, Asociaţia ”Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” şi Asociaţia ”Iniţiativa pentru Justiţie” au transmis, miercuri, observaţii cu privire la adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală. ”Prin Raportul emis în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, dat publicităţii în 13 noiembrie 2018, Comisia Europeană formulează mai multe recomandări, printre care: încheierea reformei Codului penal şi a Codului de procedură penală în această etapă, în acord cu îngrijorarea exprimată de către Comisia de la Veneţia în legătură cu faptul că «luate separat, dar mai ales având în vedere efectul lor cumulativ, multe modificări vor afecta grav eficacitatea sistemului de justiţie penală din România în combaterea diferitelor infracţiuni, inclusiv a infracţiunilor legate de corupţie, a infracţiunilor violente şi criminalităţii organizate»; asigurarea de către Guvern şi Parlament a unei transparenţe totale, a consultării cu autorităţile relevante şi cu părţile interesate în cadrul procesului decizional şi în activitatea legislativă legat de Codul penal şi de Codul de procedură penală, de legile anticorupţie, de legile în materie de integritate (incompatibilităţi, conflicte de interese, avere ilicită), de legile justiţiei (referitoare la organizarea sistemului justiţiei), precum şi de Codul civil şi Codul de procedură civilă, inspirându-se din transparenţa procesului decizional pusă în practică de Guvern în 2016”, se arată în comunicatul transmis de către cele trei asociaţii.

Magistraţii reamintesc faptil că, la data de 19.11.2018, asociaţiile profesionale ale magistraţilor au lansat un apel public către Consiliul Superior al Magistraturii, Parlament şi Guvern de a respecta obligaţiile asumate de Statul român în cadrul Uniunii Europene şi Consiliului Europei.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Contrar acestui apel provenit de la magistraţi şi în pofida recomandărilor Comisiei Europene de a se abandona în această etapă modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, se amplifică progresiv ipoteza emiterii de către Guvern a unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea celor două acte normative. Astfel, atragem atenţia Guvernului că materializarea acestui demers ar constitui o încălcare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare, asumat la momentul integrării în Uniunea Europeană, ar putea avea consecinţe la nivelul declanşării unei proceduri de infringement împotriva ţării noastre (a se vedea exemplul Poloniei), ştiut fiind că orice hotărâre a CJUE în acest sens poate prevedea obligarea Statului român la plata daunelor cominatorii per zi de întârziere până la momentul conformării cu decizia Curţii”, se mai arată în document.

Magistraţii subliniază faptul că o astfel de măsură este contrară recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi rapoartelor GRECO, ”atât în ceea ce priveşte procedura aleasă, cât şi referitor la conţinutul modificărilor”.

”Adoptarea modificărilor legislative în materie penală şi procesual penală, aşa cum au fost vehiculate în spaţiul public, este în contradicţie cu obligaţiile României de transpunere a Directivei 2014/42/UE privind confiscarea bunurilor produse prin comiterea unei infracţiuni, având în vedere că dezincriminarea de facto a unor infracţiuni şi crearea unor mecanisme de impunitate conduc la nerecuperarea prejudiciilor şi ”albirea” de facto a produselor infracţiunii. Mai mult, atragem atenţia Guvernului că Statul român participă la operaţionalizarea Parchetului European, în calitate de stat membru, şi are obligaţia respectării Regulamentului (UE) 2017/1939, modificările preconizate fiind de natură să influenţeze atât funcţionarea acestei noi instituţii, cât şi orice altă formă de cooperare judiciară în materie penală, prin împiedicarea efectivă a derulării anchetelor penale şi prin eliminarea metodelor moderne de investigare, contrar tendinţei europene”, se mai arată în comunicat.

În plus, magistraţii spun că ”o ordonanţă de urgenţă în acest moment ar contraveni însăşi jurisprudenţei Curţii Constituţionale a României, care, cu ocazia soluţionării conflictului juridic de natură constituţională între Parlamentul României şi Guvern, declanşat prin stoparea procedurii legislative de la Senat privind proiectul Legii educaţiei naţionale şi angajarea răspunderii de către Guvern asupra acestui proiect, a stabilit că «legiferarea pe calea angajării răspunderii de către Guvern are caracter de excepţie»”.

Cele trei asociaţii solicită Guvernului să renunţe la ”orice intenţie de adoptare a vreunui proiect care să afecteze capacitatea instituţională de luptă împotriva infracţionalităţii, inclusiv pentru recuperarea prejudiciilor, şi care să pună în pericol valori sociale fundamentale într-un stat de drept”.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că, în Comitetul Executiv Naţional al PSD, s-a decis cu unanimitate de voturi emiterea unor Ordonanţe de Urgenţă pentru Codurile penale.

La rândul său, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat, după ce a participat la şedinţa conducerii PSD, că va fi făcută o analiză la minister şi că o soluţie declarată constituţională o transpui în lege, justificând astfel ordonanţa de urgenţă. El a ţinut să precizeze că în niciuna dintre cele două şedinţe la care a participat nu s-a discutat despre amnistie şi graţiere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.