Preşedintele Consiliului European Charles Michel şi premierul polonez Donald Tusk îşi exprimă îngrijorarea faţă de informaţii de presă care evocă o vizită - vineri - la Moscova a liderului ungar Viktor Orban, care tocmai a preluat preşedinţia semestrială a Uniunii Europene (UE), o funcţie care-i permite să elaboreze agenda şi priorităţile politice ale următoarelor şase luni.
”Preşedinţia rotativă a UE nu are mandat să angajeze dialogul cu Rusia în numele UE”, a scris joi pe X Charles Michel.
”Poziţia Consiliului European este clară: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuţie nu poate avea loc fără Ucraina”, a subliniat el.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Premierul polonez, Donald Tusk, fostul preşedinte al Consiliului European, a reacţionat la rândul său.
”Viktor Orban, zvonurile despre vizita dumneavoastră nu pot fi adevărate, nu-i aşa?”, a scris el tot pe X.
Potrivit site-ului de investigaţii jurnalistice VSquare, specualizat în Europa Centrală, şi publicaţiei RFE/RL, care se bazează pe surse anonime, Viktor Orban este aşteptat vineri în capitala rusă, la trei zile după o vizită-surpriză la Kiev.
În cazul în care zvonul se confirmă, va fi vorba despre prima vizită a unui lider european la Moscova de la cea a cancelarului austriac Karl Nehammer în aprilie 2022.
Contactat de AFP joi dimineaţa, Guvernul ungar a refuzat să comenteze.
Însă, la începutul acestei săptămâni, premierul ungar prevestea ”veşti surprinzătoare în viitor din locuri surprinzătoare”.
Rămas apropiat Kremlinului, liderul naţionalist ungar a îndemnat marţi Ucraina la un ”armistiţiu”, contrar poziţiei europene.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a propus ca în schimb să se alinieze demersurilor de pace ucerainene.
Viktor Orban i-a mulţumit preşedintelui ucrainean pentru ”francheţea” discuţiei lor şi a promis să ”raporteze” conţinutul acestor discuţii Consiliului UE ”pentru ca deciziile europene necesare să poată să fie luate”.
În pofida Războiului din Ucraina, Ungaria şi-a consolidat relaţiile politice şi economice cu Kremlinul.
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Beijing, în octombrie 2023, pentru a discuta despre cooperarea energetică.
Liderul ungar dezaprobă sancţiunile adoptate prin vot împotriva Rusiei şi se demarcă prin opoziţia sa de orice ajutor militar destinat Kievului, blocând cu regularitate eforturile europene în acest sens.
Acest responsabil eurosceptic, aflat la putere neîntrerupt din 2010, s-a opus aprig oricăror negocieri de aderare la UE a Ucrainei, apreciind că aceasta nu este pregătită.
El a acceptat, până la urmă, să părăsească masa summitului Celor 27 în decembrie, pentru ca ceilalţi 26 de şefi de stat şi de guverne să deschidă aceste negocieri de aderare cu Kievul şi Republica Moldova.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...