Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a menţionat duminică, în discursul său video nocturn, că Rusia s-a întărit şi cu trupe nord-coreene, nu numai cu arme din această ţară, şi ca atare, partenerii Ucrainei trebuie să ţină cont de noile realităţi de pe teren şi să crească presiunea asupra agresorului, consolidând forţele ucrainene cu armament cu rază lungă de acţiune. El a arătat că Moscova trebuie împiedicată să se adapteze la noile capacităţi ucrainene, pentru că „pacea adevărată poate fi obţinută doar prin forţă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Vedem o alianţă tot mai mare între Rusia şi regimuri precum Coreea de Nord. Nu mai este vorba doar despre transferul de arme. De fapt, este vorba despre transferul de oameni din Coreea de Nord către forţele militare de ocupaţie. Evident, în astfel de circumstanţe, relaţiile noastre cu partenerii noştri trebuie să fie dezvoltate”, a spus Zelenski.

„Linia întâi are nevoie de mai mult sprijin. Atunci când vorbim despre mai multe capacităţi cu rază lungă de acţiune pentru Ucraina şi de mai multe provizii decisive pentru forţele noastre, aceasta nu este doar o listă de echipamente militare. Este vorba despre creşterea presiunii asupra agresorului, care trebuie să fie mai puternică decât poate rezista Rusia. Şi este vorba despre prevenirea unui război mai mare. Pacea adevărată poate fi obţinută doar prin forţă”, a argumentat Zelenski anunţând că întreaga săptămână viitoare va fi dedicată lucrului în acest sens cu partenerii.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

„Partenerii noştri au tot potenţialul necesar şi este absolut realist să consolidăm poziţia ţării noastre, să consolidăm poziţia Ucrainei exact aşa cum este necesar pentru o pace justă. Şi chiar acum trebuie să acţionăm pentru a împiedica Rusia şi aliaţii săi să se adapteze la capacităţile noastre”, a arătat Zelenski.

„Ne pregătim acum pentru noile negocieri care vor avea loc săptămâna aceasta. Vom continua să prezentăm partenerilor noştri europeni strategia noastră de a forţa Rusia la pace”, a anunţat preşedintele ucrainean.

„Echipele statului nostru şi echipele liderilor noştri parteneri, cărora le-a fost deja prezentat Planul Victoriei (planul de pace al lui Zelenski - n.r.), continuă să lucreze la detalii - avem nevoie de paşi comuni, iar aceştia trebuie să fie paşi puternici. Există unele aspecte suplimentare care trebuie convenite cu partenerii noştri”, a adăugat liderul de la Kiev. „Echipele vor lucra. Vom lucra, de asemenea, cu liderii. Sperăm că luarea deciziilor nu va fi întârziată”, a mai spus Zelenski.

„Soldaţii şi poporul nostru ucrainean au dovedit că Ucraina este capabilă să realizeze chiar şi ceea ce unii oameni credeau că este imposibil. Am schimbat în mod repetat în bine cursul acestui război. Ucrainenii ştiu cum să lupte şi cum să câştige viitorul pentru ţara lor, pentru poporul lor, pentru noi toţi. Trebuie să o facem acum. Sunt mândru de poporul nostru. Iar poporul nostru merită asistenţă suficientă şi o pace justă”, a pledat preşedintele Ucrainei.

Referinţa lui Zelenski la soldaţii nord-coreeni care ar lupta pe frontul din Ucraina alături de ruşi vine în contextul în care ministrul sud-coreean al apărării, Kim Yong-hyun, a declarat marţi că „există o mare posibilitate” ca Phenianul să desfăşoare trupe pentru a ajuta Rusia în războiul cu Ucraina. Ministrul a declarat, de asemenea, în cadrul unei audieri în Parlament, că este posibil ca informaţiile apărute în presă potrivit cărora ofiţeri nord-coreeni ar fi fost ucişi într-o lovitură ucraineană pe teritoriul controlat de forţele ruse să fie adevărate.

Kremlinul a respins joi afirmaţiile Coreei de Sud potrivit cărora Coreea de Nord ar fi trimis personal militar pentru a ajuta Rusia împotriva Ucrainei şi s-ar putea să ia în calcul o desfăşurare de trupe şi mai mare. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat joi dacă Coreea de Nord îşi trimite trupele să lupte în Ucraina, a declarat reporterilor: „Aceasta pare a fi o altă ştire falsă”.

Zelenski, care tocmai s-a întors dintr-un turneu-fulger în principalele capitale europene, vrea să obţină aprobarea partenerilor de a lovi cu armele occidentale pe teritoriul Rusiei. Planul său de pace, pe care l-a prezentat luna trecută şi preşedintelui american Joe Biden, rămâne destul de vag, dar pleacă de la premisa că Rusia trebuie forţată să se aşeze la masa negocierilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.