Zece prizonieri de război au fost eliberaţi în cadrul unui schimb Ucraina-Rusia, mediat de prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, între aceştia fiind americani, britanici, suedezi, croaţi şi marocani. Britanicul Aiden Aslin, condamnat la moarte după ce a fost capturat în estul Ucrainei, se află printre cei eliberaţi, transmite BBC.
Guvernul Arabiei Saudite a declarat, miercuri, că Rusia a eliberat 10 prizonieri de război în urma medierii prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman. Din grup ar face parte cetăţeni americani, britanici, suedezi, croaţi şi marocani.
"Autorităţile saudite relevante i-au primit şi i-au transferat din Rusia în regat şi facilitează procedurile pentru întoarcerea lor în siguranţă în ţările lor respective", se arată într-o declaraţie a Ministerului saudit de Externe.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Britanicul Aiden Aslin se numără printre cei eliberaţi.
Ministrul Sănătăţii, Robert Jenrick, a confirmat că Aiden Aslin, care a fost condamnat la moarte după ce a fost capturat de către forţele susţinătoare ale Rusiei în estul Ucrainei, se numără printre cei care au fost eliberaţi.
Aslin, în vârstă de 28 de ani, a fost capturat împreună cu Shaun Pinner în aprilie, în timp ce lupta alături de puşcaşii marini ucraineni.
"Întoarcerea lui Aiden pune capăt unor luni de incertitudine chinuitoare pentru familia iubitoare a lui Aiden din Newark, care a suferit în fiecare zi a procesului simulat al lui Aiden, dar nu şi-a pierdut niciodată speranţa", a scris Jenrick pe Twitter.
"Întrucât sunt din nou uniţi ca o familie, ei pot fi în sfârşit liniştiţi", a adăugat acesta.
Prim-ministrul britanic Liz Truss a confirmat, miercuri, că cinci cetăţeni britanici deţinuţi de forţele susţinute de Rusia în estul Ucrainei au fost eliberaţi.
Într-o declaraţie, Truss a afirmat că că acest lucru va pune capăt "lunilor de incertitudine şi suferinţă pentru ei şi familiile lor".
Premierul britanic a mulţumit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi Arabiei Saudite pentru că au contribuit la asigurarea eliberării deţinuţilor.
"Rusia trebuie să pună capăt exploatării nemiloase a prizonierilor de război şi a deţinuţilor civili în scopuri politice", a adăugat ea.
Mai multe schimburi de prizonieri au avut loc de la începutul conflictului, cel mai mare schimb de prizonieri de până acum - 144 de persoane - a avut loc în iulie.
În timp ce schimburile de prizonieri sunt considerate ca fiind o parte de rutină a războiului, ţările pot fi reticente în a declara orice concesii pe care le-au făcut pentru a încheia acordul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.