Departamentul de Stat american a anunţat vineri că susţine Guvernul spaniol în eforturile sale de a opri independenţa Cataloniei, relatează The Associated Press.
”Catalonia este parte integrantă a Spaniei, iar Statele Unite susţin măsurile constituţionale ale Guvernului spaniol menite să menţină Spania puternică şi unită”, a declarat o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei americane, Heather Nauert.
Preşedintele american Donald Trump îndemna luna trecută la menţinerea unităţii Spaniei, catalogând ”stupid” un vot de secesiune al guvernelor regionale.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Senatul spaniol i-a acordat vineri Guvernului puteri speciale constituţionale pentru a împiedica independenţa cataloniei, la scurt timp după ce Parlamentul regional catalan a proclamat o republică catalană.
Pe de altă parte, pieţele financiare spaniole au înregistrat o uşoară depreciere după votul din Parlamentul catalan care a escaladat confruntarea cu Madridul.
Indicele bursier Ibex 35 a înregistrat o depreciere de 1,3%, în timp ce cele mai multe pieţe europene s-au apreciat. Obligaţiunile spaniole s-au depreciat, de asemenea, însă uşor.
Fluctuaţiile pieţelor sunt modeste, raportat la importanţa acestui conflict. Catalonia reprezintă o cincime din economia spaniolă - a patra cea mai importantă economie din zona euro, din care fac parte 19 state.
Investitorii par să creadă că această criză va fi rezolvată, însă unii analişti apreciază că riscurile cresc zilnic.
Senatul spaniol a aprobat măsuri prin care Guvernul central vrea să preia controlul direct asupra Cataloniei.
Stephen Brown, un econimist de la Capital Economics, apreciază că ”efectele politice ale acestei crize politice vor fi gestionabile”.
Guveenul spaniol este susceptibil să impună organizarea unor alegeri regionale în Catalonia şi să modifice Constituţia, ulterior, ceea ce ar putea să-i mai liniştească pe susţinătorii independenţei, a apreciat el.
Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a apreciat anterior că ”nimic nu se schimbă” pentru Uniunea Europeană (UE) în urma votului din Parlamentul catalan, subliniind că Spania ”rămâne unicul nostru interlocutor”.
For EU nothing changes. Spain remains our only interlocutor. I hope the Spanish government favours force of argument, not argument of force.
— Donald Tusk (@eucopresident) October 27, 2017
”Sper ca Guvernul spaniol să favorizeze forţa argumentelor şi nu argumentul forţei”, a scris preşedintele UE pe Twitter.
Parlamentul regional catalan a proclamat vineri o republică catalană independentă de Spania, iar la scurt timp după aceea Senatul spaniol a autorizat Guvernul central să plaseze regiunea sub tutelă.
Separatiştii catalani nu au primit susşinerea vreunui Guvern din Europa.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...