Departamentul american al Apărării a anunţat sâmbătă un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare estimată la 988 de milioane de dolari, în timp ce administraţia Biden se străduieşte să îşi intensifice eforturile faţă de Kiev înainte de sosirea lui Donald Trump la Casa Albă, la 20 ianuarie, relatează AFP.
Noul ajutor include drone, rachete pentru sistemele sale de lansatoare de rachete Himars şi sprijin sporit pentru întreţinerea echipamentelor esenţiale, a precizat Pentagonul într-un comunicat.
Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din noiembrie a pus sub semnul întrebării viitorul sprijin al SUA pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, cu doar câteva săptămâni rămase pentru a livra miliarde de dolari în ajutoare deja bugetate înainte de inaugurarea republicanului.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avertizat sâmbătă că eşecul de a continua să se opună acţiunilor Rusiei ar putea avea consecinţe dezastruoase.
„Putem continua să ne opunem Kremlinului. Sau îl putem lăsa pe Putin să facă ce doreşte şi să ne condamnăm copiii şi nepoţii să trăiască într-o lume a haosului şi a conflictelor”, a declarat Austin la Forumul naţional Reagan pentru apărare din California.
„Această administraţie a făcut alegerea sa. Următoarea administraţie va trebui să facă propria alegere”, a adăugat el.
El a subliniat, de asemenea, importanţa aliaţilor şi partenerilor Americii, ceea ce contrastează cu viziunea asupra lumii „America first” a lui Trump.
„Iată realitatea militară dură: aliaţii şi partenerii noştri sunt multiplicatori uriaşi de forţă”, a declarat şeful Pentagonului.
„La sfârşitul zilei, America este mai slabă atunci când rămâne singură. Iar America este mai mică atunci când este izolată”, a avertizat el.
Ajutorul anunţat sâmbătă va fi furnizat prin intermediul unui mecanism prin care echipamentele militare sunt achiziţionate de la industria de apărare sau de la parteneri, mai degrabă decât din stocurile SUA - şi, prin urmare, este puţin probabil să fie disponibile pe termen scurt pentru a fi utilizate de Ucraina pe câmpul de luptă.
Anunţul urmează pachetului de ajutor de 725 de milioane de dolari de luni, care include o a doua livrare de mine antipersonal, precum şi arme antiaeriene şi antiblindate.
Donald Trump, care s-a întâlnit sâmbătă la Paris cu preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky, alături de preşedintele francez Emmanuel Macron, a fost foarte critic în ultimele luni faţă de miliardele de dolari deblocate de Statele Unite pentru Ucraina.
Preşedintele ales a promis să rezolve războiul dintre Kiev şi Moscova chiar înainte de a depune jurământul în ianuarie, fără a explica vreodată cum.
Aliaţii europeni ai Ucrainei se tem de un dezangajament al SUA din conflict sau chiar de presiuni din partea SUA pentru un acord în detrimentul Kievului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.