Preşedintele rus Vladimir Putin a ajuns, duminică, la Baku, în Azerbaidjan, pentru o vizită oficială de două zile, în cursul căreia va avea discuţii cu omologul său azer, Ilham Aliev, a anunţat Kremlinul într-un comunicat, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vizita în această ţară din Caucaz, un partener apropiat al Moscovei, dar şi un important furnizor de energie pentru ţările occidentale, are loc în contextul uneiofensive militare ucrainene fără precedent pe teritoriul rus.

„Parteneriat strategic” şi „alianţă"

Televiziunea rusă a difuzat imagini cu avionul liderului de la Kremlin sosind la Baku. Vladimir Putin urmează să discute luni cu Ilham Aliev despre „chestiuni legate de dezvoltarea relaţiilor de parteneriat strategic şi alianţă între Rusia şi Azerbaidjan, precum şi despre problemele internaţionale şi regionale actuale”, a anunţat Kremlinul.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

De asemenea, liderul rus urmează să participe luni la o ceremonie de depunere de coroane la mormântul lui Heydar Aliev, tatăl actualului lider azer şi fost preşedinte al acestei ţări din Caucaz între 1993 şi 2003, potrivit agenţiei ruse Ria Novosti.

Pe agendă figurează, de asemenea, discuţii în format redus şi extins, precum şi semnarea de documente comune şi o declaraţie de presă de către Vladmir Putin şi Ilham Aliev, potrivit Ria Novosti. Vladimir Putin a vizitat ultima dată Azerbaidjanul în septembrie 2018.

COP29 şi conflictul cu Armenia

Gazdă a conferinţei privind schimbările climatice COP29 din noiembrie, Azerbaidjanul este un mare producător de gaze naturale, la care Uniunea Europeană a apelat pentru a compensa reducerea drastică a livrărilor ruseşti de la începutul conflictului din Ucraina în februarie 2022.

La rândul său, Rusia este acuzată că a jucat un rol echivoc în conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan, două foste republici sovietice care au rămas mult timp în sfera de influenţă a Rusiei, pe tema Nagorno-Karabah.

Armenia reproşează Moscovei lipsa sa de sprijin în faţa Azerbaidjanului, care, în septembrie 2023, a recucerit complet prin forţă această regiune muntoasă a Azerbaidjanului controlată timp de trei decenii de separatiştii armeni. De atunci, Erevanul a căutat să îşi consolideze legăturile cu Occidentul, inclusiv cu Statele Unite, spre marea nemulţumire a Kremlinului.

Spectrul războiului în Ucraina

Vizita preşedintelui rus în Azerbaidjan are loc într-un moment în care Moscova încearcă să respingă ofensiva militară lansată pe teritoriul său la 6 august de trupele ucrainene, care, făcând faţă cu greu presiunii ruseşti în estul Ucrainei, au deschis un nou front. Vladimir Putin a ordonat armatei sale să„ alunge forţele ucrainene care, potrivit Kievului, controlează 82 de localităţi şi 1.150 km2 de teritoriu rusesc.

Din martie 2023, preşedintele rus este vizat de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru „deportarea” copiilor ucraineni în Rusia, ceea ce îi îngreunează călătoriile în străinătate. Kremlinul respinge categoric aceste acuzaţii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.