Violenţe de stradă au avut loc într-un cartier din Leeds, unde mai multe persoane, printre care şi români, au distrus şi răsturnat o maşină de poliţie şi au dat foc unui autobuz. Incidentele au fost declanşate de tentativa de preluare în grija statului a copiilor unei familii dee români, după ce unul dintre copii a ajuns la spital cu o lovitură la cap, iar medicii au alertat autorităţile. MAE anunţă că reprezentantul Consulatului General al României la Manchester le-a recomandat ferm românilor să respecte instrucţiunile autorităţilor locale, să-şi păstreze calmul şi să facă demersurile legale pentru clarificarea situaţiei copiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Manchester, s-a autosesizat încă din seara zilei de 18 iulie 2024, ca urmare a informaţiilor apărute în mass-media, şi a întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale, serviciile sociale şi comunitare din cadrul consiliului local Leeds. De asemenea, consulul general al României la Manchester este în legătură permanentă atât cu familia de cetăţeni români implicată în incident, cât şi cu autorităţile locale de poliţie pentru monitorizarea situaţiei. În contextul discuţiilor cu cetăţenii români, reprezentantul Consulatului General al României la Manchester le-a recomandat ferm acestora să respecte instrucţiunile autorităţilor locale, să-şi păstreze calmul şi să realizeze demersurile legale pentru clarificarea situaţiei minorilor în cauză, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, dispoziţiile instanţei de judecată, în interesul minorilor”, precizează MAE referitor la acest caz.

În acelasi timp, şi ataşatul pe linia afacerilor interne din cadrul Ambasadei României la Londra este în contact cu omologii.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

De asemenea, până la stabilizarea situaţiei din zona în care locuiesc cetăţenii români, consulul general al României la Manchester a fost în legătură directă cu reprezentanţii cultelor religioase din localitate, care au transmis cetăţenilor români aceleaşi recomandări.

Din informaţiile existente la acest moment, situaţia minorilor nu a fost anterior adusă la cunoştinţa consulatului nici de către părinţii lor, motiv pentru care nu au solicitat asistenţă consulară, şi nici de către autorităţile locale.

”Consulatul General al României la Manchester continuă dialogul cu familia cetăţenilor români implicaţi în acest caz, cu autorităţile locale şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti pentru a identifica cele mai bune soluţii legale în vederea soluţionării situaţiei cetăţenilor români minori, în condiţii de calm şi siguranţă”, subliniază MAE.

Presa britanică a relatat că un „incident familial” a declanşat revolte în Leeds ,unde au fost atacate autobuze, iar o maşină de poliţie a fost răsturnată, a declarat vineri şeful Consiliului Local.

Vehicule au fost incendiate şi au fost aruncate  pietre în poliţişti, în cartierul Harehills. Tom Riordan, care este şeful consiliului din 2010, a declarat că scandalul a izbucnit după ce un incident care implică serviciile sociale şi poliţia a fost „interpretat greşit” de locuitori, joi.

El a declarat pentru BBC Radio 4: „Lucrurile s-au liniştit. E calm. Am început deja curăţenia în zonă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.