Renumărarea parţială a unor voturi exprimate în alegerile legislative contestate care au avut loc sâmbătă în Georgia a confirmat o victorie a Partidului Visul Georgian aflat la putere al miliardarului Bidzina Ivanişvili, anunţă joi Comisia Electorală Centrală, după ce opoziţia a denunţat un scrutin ”furat”, relatează AFP.
Această renumărare - în aproximativ 12% dintre secţiile de votare şi a aproximativ 14% dintre voturule exprimate - ”nu a antrenat o modificare semnificativă a rezultatelor oficiale anunţate anterior”, anunţă Comisia.
”Numărările definitive s-au schimbat doar foarte uşor în aproximativ 9% dintre secţiile de votare în care s-a renumărat”, adaugă ea.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Partidul Visul Georgian, care se află la putere din 2012 în această fostă republică sovietică din Caucaz, a obţinut o victorie în alegerile legislative organizate sâmbătă, însă opoziţia nu recunoaşte aceste rezultate.
Preşedinta Salome Zurabişvili, care şi-a întrerupt relaţiile cu Guvernul, a denunţat un sistem ”sofisticat” de fraudare în aceste scrutin.
Ea a anunţat miercuri că refuză să se prezinte la audieri, după ce a fost convocată de către parchetul georgian în cadrul unei anchete cu privire la această ”presupusă falsificare”.
Observatorii internaţionali au constatat nereguliîn aceste alegeri, iar Uniunea Europeană (UE) a cerut o anchetă cu privire la aceste acuzaţii.
Scrutinul a fost considerat un test al viitorului european al Georgiei, care are ambiţia să adere la UE şi NATO.
DERIVĂ AUTORITARISTĂ PRORUSĂ
Visul Georgian a dat asigurări, cu toate acestea, că va continua aceste obiective, înscrise în Constituţie.
Partidul la putere este acuzat de o derivă autoritaristă şi de faptul că vrea să arunce ţara în braţele Moscovei.
Unii dintre liderii formaţiunii, inclusiv puternicul şi extrem de bogatul Bidzina Ivanişvili, şi-au multiplicat declaraţiile ostile faţă de Occident.
Partidul se prezintă drept singurul capabil să evite ca Georgia să aibă aceeaşi soartă ca Ucraina, care luptă împotriva invaziei ruse din februarie 2022.
Georgia a fost invadată, la rândul său, într-un scurt Război-fulgar de opt zile în august 2008, care a marcat ţara.
Rusia, o putere istorică în regiune, deţine baze militare în două regiuni separatiste georgiene cărora le-a recunoscut independenţa după război, Abhazia şi Osetia de Sud.
De la începutul anului, Georgia a adoptat legi denunţate de către partenerii săi din Occident, foarte apropiate de legi ruseşti.
Una dintre ele vizează ”influenţa străină” şi a declanţat manifestaţii masive în mai, iar cealaltă restrânge drepturile lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...