Şase americani încarceraţi în Venezuela au fost eliberaţi vineri şi s-au întors în Statele Unite împreună cu emisarul lui Donald Trump, în urma întâlnirii sale excepţionale cu preşedintele Nicolas Maduro, care a făcut apel la un „nou început” în relaţiile dintre Caracas şi Washington, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Ne întoarcem acasă cu aceşti şase cetăţeni americani”, a scris Richard Grenell pe X, publicând o fotografie cu el în avion, înconjurat de şase bărbaţi a căror identitate nu a fost precizată.

În calitate de trimis special al lui Donald Trump, Grenell a fost însărcinat să ceară Caracasului să accepte returnarea „necondiţionată” a venezuelenilor expulzaţi din Statele Unite şi să obţină eliberarea „ostaticilor” americani deţinuţi în Venezuela.

„Tocmai am fost informat că aducem înapoi şase ostatici din Venezuela (...) Muncă excelentă”, a comentat preşedintele american, tot pe reţelele de socializare.

Maduro şi Grenell, a căror strângere de mână a fost televizată fără sunet, au discutat în special despre „migraţie, impactul negativ al sancţiunilor economice, cetăţenii americani implicaţi în infracţiuni pe teritoriul naţional şi integritatea sistemului politic venezuelean”, potrivit unui comunicat de presă venezuelean.

„Am propus construirea unei agende zero... Să ne îndreptăm spre un nou început în relaţiile istorice în care ceea ce trebuie rectificat va fi rectificat şi ceea ce trebuie făcut va fi făcut”, a comentat preşedintele Maduro vineri seară.

„Pot spune că a fost pozitivă. Există chestiuni asupra cărora am ajuns la acorduri iniţiale (...) Sperăm că se vor deschide noi subiecte pentru noi acorduri, pentru binele ambelor ţări”, a adăugat el.

„Vom fi foarte vigilenţi pentru a ne asigura că ceea ce s-a discutat este strict în conformitate cu ceea ce s-a convenit„, a avertizat el, lansând: «Din Venezuela bolivariană, îi spunem preşedintelui Donald Trump: »am făcut un prim pas, sperăm că va continua, vrem să continuăm””.

„Ostaticii americani deţinuţi în Venezuela „trebuie eliberaţi imediat”, a declarat jurnaliştilor Mauricio Claver-Carone, responsabil pentru America Latină la Departamentul de Stat, înainte de sosirea lui Grenell la Caracas.

„Aceasta nu este o negociere în schimbul a nimic”, a subliniat oficialul, îndemnând «guvernul Maduro - regimul Maduro - din Venezuela să îl asculte pe trimisul special» sau să suporte «consecinţele».

Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a subliniat că Grenell ar trebui, de asemenea, să ceară Venezuelei să autorizeze zboruri de repatriere pentru membrii Tren de Aragua, banda criminală venezueleană pe care Trump a desemnat-o drept grup „terorist”.

Caracasul a rupt relaţiile diplomatice cu Washingtonul în ianuarie 2019, după ce Statele Unite - prezidate atunci de Trump -  l-au recunoscut pe opozantul Juan Guaido ca preşedinte interimar şi au înăsprit sancţiunile economice.

Deşi relaţiile sunt tensionate, canalele de negociere au fost deschise. Un trimis special al preşedintelui Joe Biden, Roger Carstens, a vizitat Caracasul în 2022 şi, în 2023, zece americani încarceraţi în Venezuela au fost eliberaţi în schimbul eliberării din închisoare a lui Alex Saab, un apropiat al lui Maduro încarcerat în Statele Unite, şi al promisiunii unor alegeri „competitive”.

Statele Unite, la fel ca o serie de alte ţări, în special europene, au denunţat „caracterul ilegitim” al învestirii lui Maduro pentru un al treilea mandat la 10 ianuarie. Acestea consideră că opoziţia lui Edmundo Gonzalez Urrutia a câştigat alegerile prezidenţiale din 28 iulie.

Revenit la Casa Albă din 20 ianuarie, preşedintele republican Trump a promis să lanseze „cel mai mare program de expulzare din istoria Americii”.

Administraţia sa a anunţat că a anulat prelungirea statutului de protecţie temporară de care beneficiază peste 600 000 de venezueleni în Statele Unite, care îi protejează de expulzare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.