Uraganul Beryl, neobişnuit de timpuriu, a cărui întărire rapidă a fost probabil alimentată de schimbările climatice provocate de om, este de aşteptat să fie încă un uragan atunci când va trece pe lângă Jamaica şi Insulele Cayman la sfârşitul acestei săptămâni, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

 

Beryl, primul uragan din sezonul 2024 al Atlanticului şi cea mai timpurie furtună înregistrată care a atins cea mai înaltă categorie pe scara Saffir-Simpson, a doborât linii electrice şi a declanşat inundaţii bruşte în insulele mai mici.

Potrivit prim-ministrului Ralph Gonsalves, furtuna a afectat în mod deosebit St. Vincent şi Grenadine.

"Uraganul a venit şi a plecat şi a lăsat în urma sa distrugeri imense", a spus el.

Pe o insulă din arhipelagul Grenadines, Union Island, 90% din locuinţe au fost "grav avariate sau distruse", a adăugat oficialul.

Prim-ministrul a confirmat un deces şi a afirmat că mai multe decese ar putea fi confirmate în zilele următoare.

Într-un briefing video de marţi, prim-ministrul Grenadei, Dickon Mitchell, a subliniat că Carriacou şi Petite Martinique, două dintre cele trei insule care alcătuiesc ţara, au fost cele mai afectate de dezastrul natural.

"Situaţia este sumbră. Nu există energie electrică. Casele şi clădirile sunt aproape complet distruse", a declarat acesta, menţionând că drumurile sunt impracticabile din cauza liniilor electrice căzute şi că staţiile de alimentare cu combustibil distruse reduc aprovizionarea.

Mitchell a declarat că cel puţin două decese au fost atribuite impactului lui Beryl până în prezent.

Uraganul, cu vânturi susţinute maxime de 241 km/h (150 mile pe oră), se află în prezent la aproximativ 579 km (360 mile) est-sud-est de capitala Jamaicăi, Kingston, potrivit NHC.

Centrul pentru uragane din Miami estimează că sistemul meteorologic masiv se deplasează spre vest-nord-vest cu o viteză de 22 mph (35 kph).

În Jamaica, bărbaţii au scos bărcile de pescuit din apă şi le-au legat pentru a se pregăti de sosirea uraganului.

În Fort-de-France, pe insula Martinica din Caraibele franceze, la nord de St. Vincent, o înregistrare video difuzată pe reţelele de socializare a arătat inundaţii puternice pe străzi, în timp ce localnicii încercau să îndepărteze resturile.

În plus faţă de coasta de sud a Haiti, NHC a emis o alertă de uragan pentru peninsula Yucatan din Mexic, presărată cu staţiuni balneare populare printre turişti.

Înainte de apropierea furtunii, aşteptată joi seară, ministrul mexican al apărării a declarat că armata, forţele aeriene şi garda naţională au activat protocoalele de răspuns în caz de urgenţă în cele trei state Yucatan, cu 120 de adăposturi deschise şi aproape 4.900 de soldaţi de gardă în peninsulă. Calendarul neobişnuit de timpuriu şi intensificarea rapidă a furtunii se datorează parţial temperaturilor mai ridicate ale oceanelor, spun oamenii de ştiinţă.

Potrivit oamenilor de ştiinţă intervievaţi de Reuters, schimbările climatice au contribuit probabil la formarea timpurie a lui Beryl, determinând în acelaşi timp rapiditatea cu care s-a intensificat, ceea ce ar putea oferi o previziune tulburătoare a furtunilor viitoare. Încălzirea globală a contribuit la creşterea temperaturilor în Atlanticul de Nord la niveluri record, a declarat Christopher Rozoff, cercetător în domeniul atmosferei la Centrul Naţional pentru Cercetare Atmosferică din SUA. Apele mai calde duc la o evaporare mai mare, care alimentează uragane mai intense, cu viteze ale vântului mai mari, a spus el.

Beryl a trecut de la o furtună de categoria 1 la una de categoria 4 în mai puţin de 10 ore, potrivit Andra Garner, meteorolog la Universitatea Rowan. Aceasta a remarcat că este cea mai rapidă intensificare înregistrată vreodată înainte de septembrie, vârful sezonului uraganelor din Atlantic.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.