Uraganul Beryl s-a intensificat luni în timp ce se deplasa prin estul Caraibelor şi a devenit de categoria 5, cea mai ridicată pe scara uraganelor, ceea ce indică potenţialul său catastrofal, având acum Jamaica pe traiectorie, după ce a doborât linii electrice şi a inundat străzi în alte părţi, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Beryl aduce un început neobişnuit de violent şi timpuriu pentru sezonul uraganelor din Atlantic în acest an, oamenii de ştiinţă spunând că schimbările climatice au contribuit probabil la ritmul rapid al formării sale, deoarece încălzirea globală a crescut temperaturile din Atlanticul de Nord.

Marţi la ora 03.00 GMT (6:00, ora României), Beryl, însoţit de rafale de vânt de până la 257 km/h, se afla la aproximativ 1.352 km est-sud-est de capitala jamaicană Kingston, a anunţat Centrul naţional american pentru uragane (NHC).

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Furtuna lovise regiunea Caraibelor în cursul zilei de luni, ca cea mai timpurie furtună de categoria 4 înregistrată vreodată.

"Beryl este acum un uragan potenţial catastrofal de categoria 5", a declarat NHC, adăugând că se aşteaptă ca acesta să aducă rafale de vânt care pun viaţa în pericol şi valuri de furtună în Jamaica spre sfârşitul acestei săptămâni.

Furtuna ar putea aduce miercuri între 100 şi 200 de litri pe metru pătrat de ploaie, cantitatea ajungând până la 310 de litri pe metru pătrat în unele zone.

În drumul său, Beryl este de aşteptat să afecteze marţi insula Hispaniola cu ploi de 50 până la 150 de litri pe metru pătrat, în timp ce se deplasează spre vest-nord-vest cu aproape 35 km/h, a declarat centrul pentru uragane cu sediul la Miami.

Jamaica a emis luni o avertizare de uragan, în timp ce avertizări de furtună tropicală erau în vigoare pentru părţi ale coastelor sudice ale Republicii Dominicane şi Haiti.

Pe insulele din estul Caraibelor, locuitorii şi-au baricadat geamurile, şi-au făcut provizii de alimente şi au alimentat maşinile în timp ce furtuna se apropia.

Luni, vehiculele circulau deja pe o faleză inundată în Bridgetown, Barbados.

Comunitatea Prospect din St. Vincent a raportat acoperişuri smulse de pe clădiri şi pene de curent în unele zone.

În Grenada, un reporter Reuters a declarat că curentul a fost întrerupt pe întreaga insulă.

Pe insula Tobago, un grup hotelier şi de turism a declarat că au fost raportate pagube limitate la proprietăţile hoteliere. "Partea de est a insulei a fost cea mai lovită şi apele oceanului rămân periculoase", a declarat Curtis Douglas, preşedintele All Tobago Fisherfolk Association. "Pescarii au fost avertizaţi din timp şi au reuşit să îşi scoată bărcile din apă", a precizat el.

Şi oficialii din Mexic au început să se pregătească pentru sosirea lui Beryl în această săptămână, guvernul federal îndemnând la "prudenţă extremă" autorităţile şi oamenii. Mexicul evaluează în prezent pagubele produse în statele Oaxaca şi Veracruz de ploile abundente aduse de fosta furtună tropicală Chris. "Ceea ce ne îngrijorează este că bazinele sunt deja saturate", a declarat Cutberto Ruiz, şeful departamentului de meteorologie al agenţiei de protecţie civilă din Oaxaca.

Încălzirea globală a contribuit la creşterea temperaturilor în Atlanticul de Nord la maxime istorice, provocând evaporarea unei cantităţi mai mari de apă la suprafaţă, care, la rândul său, furnizează combustibil suplimentar pentru uragane mai intense, cu viteze ale vântului mai mari.

În luna mai, Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA a prognozat o activitate peste normal a uraganelor în Atlantic în acest an, indicând, de asemenea, temperaturi oceanice neobişnuit de ridicate.

Oamenii de ştiinţă intervievaţi de Reuters consideră că puternicul uragan Beryl este un prevestitor al unui sezon neobişnuit de activ al uraganelor, posibil datorită temperaturilor record din Oceanul Atlantic. Beryl a trecut de la o furtună de categoria 1 la una de categoria 4 în mai puţin de 10 ore, a arătat Andra Garner, meteorolog din New Jersey. Oamenii de ştiinţă au prezis deja că evenimente precum Beryl vor deveni din ce în ce mai probabile odată cu schimbările climatice, a adăugat Garner, ale cărei cercetări au arătat că creşterea temperaturii apei în ultimele cinci decenii a făcut de două ori mai probabil ca furtunile slabe să se transforme în uragane majore în mai puţin de 24 de ore.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.