În cadrul şedinţei Consiliului Consultativ de astăzi, ANCOM a adoptat decizia care completează şi clarifică cadrul de reglementare ce vizează modalitatea de dobândire a dreptului de utilizare a resurselor de numerotaţie de către furnizorii din piaţa de comunicaţii electronice. De asemenea, a fost introdus un nou mod de transfer al resurselor de numerotaţie, astfel încât abonaţii furnizorilor să fie cât mai puţin afectaţi.
Decizia se va publica în Monitorul Oficial al României şi va intra în vigoare la data publicării.
Principalele prevederi
În cazul operaţiunilor de fuziune ori de transformare, preluarea dreptului de utilizare a resurselor de numerotaţie se va realiza prin modificarea de către ANCOM a prevederilor licenţei de utilizare a resurselor de numerotaţie deţinute de furnizorul preluat, iar dreptul de utilizare a resurselor de numerotaţie poate fi preluat de către o persoană care are calitatea de furnizor de reţele publice de comunicaţii electronice sau, după caz, de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului.
Pentru cazurile de divizare parţială, preluarea dreptului de utilizare a resurselor de numerotaţie se va realiza, ca şi până acum, prin cedarea sau transferul resurselor.
De asemenea, a fost stabilită o nouă modalitate de transfer al dreptului de utilizare a resurselor de numerotaţie, procedură la care se poate recurge doar atunci când procedura de cedare a resurselor de numerotaţie sau cea de transfer existentă în prezent nu sunt posibile. Procedura de transfer va putea fi declanşată la cererea ambelor părţi, cu informarea prealabilă a ANCOM cu cel puţin 30 de zile înainte de data începerii implementării transferului şi pe baza unui plan de implementare.
Măsura ANCOM vine ca urmare a creşterii dinamicii operaţiunilor de reorganizare ori a altor operaţiuni în urma cărora s-a realizat o concentrare economică, care au efecte şi asupra drepturilor de utilizare a resurselor de numerotaţie.
De asemenea, au fost completate prevederile ce reglementează portabilitatea numerelor pentru a fi prevăzut în mod explicit dreptul furnizorului care preia, ca urmare a unor operaţiuni de reorganizare, contractele de furnizare a serviciilor prin intermediul unor numere portate în reţeaua furnizorului reorganizat, să utilizeze în continuare aceste resurse de numerotaţie, acesta substituindu-se în drepturile şi obligaţiile ce reveneau furnizorului reorganizat în calitate de furnizor acceptor.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii de comunicaţii electronice, servicii poştale şi servicii digitale în contextul tranziţiei la societatea Gigabit, prin valorificarea optimă a mixului de instrumente de administrare şi reglementare aflate la dispoziţia Autorităţii. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitaţi www.ancom.ro, infocentru.ancom.ro, www.portabilitate.ro şi www.veritel.ro. Pentru a testa şi monitoriza calitatea serviciului de internet, accesaţi www.netograf.ro. Pentru a consulta acoperirea cu semnal mobil a localităţilor, drumurilor naţionale şi judeţene din România, accesaţi www.aisemnal.ro.

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.