Statele Unite sunt pregătite să atace din nou Siria dacă vor exista dovezi de noi atacuri chimice; ambasadorul Rusiei la ONU acuză Franţa, Marea Britanie şi SUA de „huliganism diplomatic”, iar Consiliul de Securitate al ONU a votat împotriva propunerii Rusiei de a condamna atacul din Siria, la reuniunea convocată sâmbătă, la cererea Rusiei, după ce SUA, Marea Britanie şi Franţa au atacat ţinte din Siria.
SUA, Marea Britanie şi Franţa au atacat sâmbătă dimineaţă mai multe zone din Siria care se presupune că ar avea legătură cu armele chimice pe care regimul sirian este acuzat că le-a folosit împotriva civililor din Duma în urmă cu o săptămână, anunţă BBC. Rusia a transmis că "astfel de acţiuni nu vor rămâne fără consecinţe". Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a declarat că raidurile aeriene i-au mărit determinarea de a continua să se „lupte şi să distrugă” forţele rebelilor din ţară, în timp ce sute de sirieni au ieşit pe străzi pentru a demonstra că nu se ascund de atacuri, scrie The Independent.Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a transmis o declaraţie în care îşi afirmă susţinerea faţă de atacurile lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa în Siria. Purtătorul de cuvânt al MAE rus Maria Zaharova afirmă într-o postare pe Facebook că trebuie să fii anormal să ataci capitala Siriei exact când existau şanse de pace. Ministerul Apărării din Rusia a emis un comunicat în care susţine că „peste 100 de rachete de croazieră şi de tip aer-sol au fost lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa de pe mare şi din spaţiul aerian către ţine militare şi civile din Siria”, scrie The Guardian. Statele Unite susţin, într-un document făcut public după lansarea atacului aerian în Siria, că au „o cantitate semnificativă” de dovezi care arată că regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad este responsabil de atacul chimic de pe 7 aprilie asupra oraşului Duma. Este vorba de martori oculari care au văzut elicoptere cum lansau bombe şi „surse credibile din serviciile secrete” care susţin că oficiali militari sirieni au coordonat atacul.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
UPDATE - Donald Trump salută „atacul executat perfect” din Siria: „Misiune îndeplinită!”
Preşedintele american Donald Trump a salutat atacul de peste noapte asupra Siriei şi a susţinut că a fost „executat perfect”, scrie The Guardian.
În mesaje publicate pe Twitter, Trump a mulţumit Franţei şi Marii Britanii „pentru înţelepciunea şi puterea armatelor lor”.
El a afirmat: „Sunt atât de mândru de armata noastră minunată”, adăugând că după ce vor fi mărite fondurile, forţele militare actuale vor reprezenta „cea mai bună armată pe care a avut-o ţara noastră vreodată”.
Trump a încheiat mesajul scriind: „Misiune Îndeplinită!”
Consiliul de Securitate al ONU se va întruni astăzi la ora 18:00 în New York pentru a discuta despre raidurile aeriene lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa, scrie The Guardian.
UPDATE: Putin: Atacul are „un efect devastator asupra întregului sistem de relaţii internaţionale”. Ayatollahul Ali Khamenei: „Declar că preşedintele american, preşedintele francez şi prim-ministrul britanic sunt criminali şi au comis o crimă
Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat atacul asupra Siriei lansat de SUA, Marea Britanie şi Franţa drept „o agresiune” şi a cerut o întrunire a Consiliului de Securitate al ONU în timp ce liderul suprem al Iranului. Ayatollah Ali Khamenei, i-a numit criminali pe conducătorii celor trei ţări, scrie The Guardian.
Putin a declarat că Rusia va cere o întrunire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre „acţiunile agresive ale SUA şi aliaţilor săi”. El a adăugat că Rusia „condamnă ferm atacul asupra Siriei, acolo unde soldaţii ruşi ajută guvernul legitim în lupta sa cu terorismul”.
Preşedintele rus a afirmat în cadrul unui comunicat emis de Kremlin că atacurile coaliţiei condusă de SUA „vor înrăutăţi dezastrul umanitar din Siria”.
Putin a adăugat că atacul „va aduce suferinţă populaţiei şi îi va ajuta pe teroriştii care au torturat cetăţenii sirieni în ultimii şapte ani şi vor provoca un noul val de refugiaţi”.
Atacul are „un efect devastator asupra întregului sistem de relaţii internaţionale”, a susţinut Putin.
El a a subliniat din nou că nu au existat dovezi privind atacul cu arme chimice. „Experţii militari ruşi aflaţi la faţa locului nu au găsit niciun semn că ar fi fost folosit clor sau alte substanţe toxice. Niciun locuitor nu a confirmat un atac chimic”, a precizat Putin.
Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, un aliat fidel al regimului lui Bashar al-Assad, a condamnat raidurile aeriene ale coaliţiei conduse de SUA, referindu-se la liderii celor trei ţări ca fiind „criminali”.
„Declar că preşedintele american, preşedintele francez şi prim-ministrul britanic sunt criminali şi au comis o crimă”, a declarat el conform agenţiilor de stat.
„Nu încape îndoială că SUA şi aliaţii săi, care sunt implicaţi într-o intervenţie militară în Siria fără să aibă vreun document valabil şi înaintea unui raport final al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, se consideră poliţia şi judecătorii globali. Ei sunt responsabili pentru consecinţele acestei intervenţii şi ar trebui traşi la răspundere”, a adăugat Ali Khamenei.
Ministerul de Externe al Iranului a afirmat într-un comunicat că „agresiunea reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Siriei”.
„Având în vedere reguli religioase, legale şi etice, Iranul se opune folosirii armelor chimice, dar în acelaşi timp, respinge ferm şi condamnă crearea de scuze pentru a invada o ţară independentă”, se arată în comunicatul ministerului.
"O operaţiune comună cu Franţa şi Marea Britanie este în curs", a anunţat într-un discurs preşedintele SUA Donald Trump.
"Suntem pregătiţi să susţinem acest tip de tăspuns până când regimul sirian va înceta să utilizeaze agenţi chimici interzişi", a adăugat Trump.
Loviturile vor viza "ţinte asociate facilităţi privind armele chimice" ale regimului sirian, a spus Trump, adăuhând că se doreşte descurajarea producerii şi utilizării armelor chimice.
"Acestea nu sunt acţiunile unui om, sunt crimele unui monstru" a spus el, referindu-se la preşedintele sirian Bashar al-Assad.
Premierul britanic Theresa May a confirmat implicarea Marii Britanii, spunând că nu a existat o alternativă la folosirea forţei, dar precizând că loviturile aeriene nu au legătură cu "o schimbare de regim".
Şi preşedintele Franţei Emmanuel Macron a confirmat participarea ţării sale la operaţiunile din Siria.
"Zeci de bărbaţi, femei şi copii au fost masacraţi cu arme chimice" a declarat el, referindu-se la atacul de la Duma şi adăugând că "linia roşie a fost încălcată".
Lângă capitala siriană Damasc au fost auzite explozii.
Pentagonul a precizat că Rusia nu a fost notificată în legătură cu operaţiunile militare.
În cadrul unui briefing la Pentagon. generalul Joseph Dunford a precizat care au fost cele trei ţinte lovite: un centru de cercetare din Damasc despre care se crede că ar avea legătură cu producţia de arme chimice şi biologice, un depozit de arme chimice la vest de Homs şi un depozit de echipamente pentru atmele chimice şi un important centru de comandă tot de lângă Homs.
Brtianicii au vizat cel de-al doilea obiectiv anunţat de generalul Dunford, respectiv un depozit de arme chimice la vest de Homs, un de de fapt se crede că s-ar afla precursori pentru arme chimce, conform Ministerului Apărării.
Televiziunea de stat din Siria a anunţat că au fost doborâte mai multe rachete. Secretarul Apărării James Mattis a declarat însă că SUA nu a suferit pierderi în cadrul operaţiunii.
Mattis a spus că ibtensitatea atacului a fost dublă faţă de cea din aprilie 2017 după atacul chimic de la Khan Sheikhoun soldat cu moartea a 80 de persoane.
Rusia a transmis o declaraţie prin ambasadorul în SUA în care avertizează că "astfel de acţiuni nu vor rămâne fără consecinţe".
"Un scenariu predefinit a fost pus în aplicare. Suntem din nou ameninţaţi. Am avertizat că astfel de acţiuni nu vor rămâne fără consecinţe. Întreaga responsabilitate pentru ele revine Washingtonului, Londrei şi Parisului", a afirmat ambasadorul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.