Preşedintele rus, Vladimir Putin, a susţinut marţi un discurs în faţa camerelor reunite ale parlamentului rus timp de aproape două ore, la finalul căruia a anunţat că Rusia îşi suspendă participarea din tratatul New START pe care îl au cu Statele Unite, singurul care mai era în vigoare în domeniul nuclear. Ultima dată Putin s-a adresat parlamentului în 2021, iar acum a fost pentru prima dată de la începutul războiului, în urmă cu aproape un an, când a venit într-un cadru solemn şi a anunţat noile direcţii ale ţării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În timp ce preşedintele american Joe Biden urma să vorbească marţi la Varşovia, în Polonia, Vladimir Putin şi-a ţinut discursul anual în faţa elitei politice din Rusia. „Vorbesc într-un moment dificil, un moment-cheie pentru Rusia, într-o perioadă de schimbări radicale în întreaga lume”, a declarat Putin în introducerea discursului său.

El s-a angajat să continue campania militară în Ucraina, la aproape un an de la începutul ofensivei. „Pentru a asigura securitatea ţării noastre, pentru a elimina ameninţările din partea unui regim neonazist care există în Ucraina de la lovitura de stat din 2014, s-a decis să se desfăşoare o operaţiune militară specială. Şi vom rezolva pas cu pas, cu atenţie şi metodic, obiectivele care ne stau în faţă”, a proclamat el.

Putin a acuzat Occidentul că se foloseşte de conflictul din Ucraina pentru a „termina” Rusia şi a spus că Occidentul poartă „responsabilitatea” pentru escaladarea situaţiei.

„Elitele Occidentului nu fac niciun secret din obiectivul lor: să provoace o înfrângere strategică Rusiei, adică să termine cu noi odată pentru totdeauna”, a spus el, repetând teza sa potrivit căreia Occidentul susţine forţele „neonaziste” din Ucraina pentru a consolida un stat antirusesc în această ţară.

Recunoscând pierderile suferite, el a mulţumit soldaţilor care au luptat în Ucraina pentru „curajul şi determinarea” lor şi a cerut să fie păstrat un moment de reculegere în memoria celor căzuţi în luptă.

Referindu-se la sancţiunile internaţionale împotriva Rusiei, Putin a declarat că Occidentul „nu a obţinut nimic şi nu va obţine nimic”, pentru că economia rusă a rezistat mai bine decât se aşteptau experţii. „Am asigurat stabilitatea situaţiei economice, am protejat cetăţenii”, s-a lăudat el, subliniind că Occidentul - pe care l-a diabolizat inclusiv din punct de vedere spiritual - nu a reuşit să destabilizeze societatea rusă.

El a anunţat, de asemenea, o serie de măsuri sociale, menite să contracareze nemulţumirea populară şi a schiţat liniile directoare ale educaţiei propagandistice inclusiv în regiunile anexate din Ucraina. 

Susţinând că Statele Unite transformă războiul într-un conflict global, Putin şi-a sfârşit discursul prin a anunţa că Rusia îşi suspendă participarea în tratatul New START, ultimul său tratat major de control al armelor pe care îl mai are cu Washingtonul, şi a ameninţat că este gata să treacă la teste cu armament nuclear. „Dacă Statele Unite efectuează teste, atunci o vom face şi noi. Nimeni nu ar trebui să aibă iluzii periculoase că paritatea strategică globală poate fi distrusă”, a declarat Putin.

„În urmă cu o săptămână, am semnat un decret privind punerea în serviciu de luptă a noilor sisteme strategice terestre”, a menţionat el, dar nu a fost imediat clar la ce sisteme s-a referit. În schimb, marţi a fost publicat un decret prin care Putin invalidează un decret mai vechi, din 2012, care stabilea liniile directoare ale politicii externe ruse, inclusiv în relaţia cu SUA, NATO şi UE.

CITEȘTE ȘI Putin a anulat un decret din 2012 care stabilea principiile politicii externe a Federaţiei Ruse. În decret era prevăzută inclusiv reglementarea conflictului transnistrean „pe baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”

Discursul a durat o oră şi 45 de minute.

PRINCIPALELE IDEI ALE DISCURSULUI

UPDATE - Vladimir Putin şi-a început discursul vorbind despre „operaţiunea militară specială” lansată în Ucraina, reamintind care au fost motivele pentru care Moscova a lansat-o şi dând vina pe NATO, care ameninţa securitatea Rusiei. „Au jucat un joc murdar”, „au avut un comportament cu două feţe, pe care l-am văzut şi în Iugoslavia şi Siria”, îşi mint propriii cetăţeni - a început Putin seria de acuzaţii la adresa SUA şi a aliaţilor lor.

El a arătat că nicio ţară din lume nu are atâtea baze militare în lume ca SUA. „Au ieşit din tratate. Au făcut asta cu un motiv” - a spus el.

Ei au început războiul, a acuzat Putin, referindu-se la NATO. Noi ne protejăm teritoriul, a arătat el.

„Nu aveam nicio îndoială”, a spus Putin, că în februarie 2022 „totul era pregătit” pentru o acţiune punitivă a Kievului în Donbas. „Toate acestea au fost complet împotriva documentelor acceptate de Consiliul de Securitate al ONU”.

„Aş vrea să repet, ei au început războiul, iar noi am folosit forţa pentru a-l opri”, a insistat Putin.

El a spus că obiectivul Occidentului este puterea nelimitată şi că Sevastapolul este, evident, următoarea ţintă după Donbas.

Putin începe să facă o paralelă cu nazismul şi acuză o campanie de „rusofobie”.

„Poporul din Ucraina a devenit ostaticul Vestului. Noi luptăm pentru ei. I-au transformat în carne de tun” - arată Putin, care mai spune că elitele din Vest sunt responsabile pentru declanşarea războiului, pentru că vor să distrugă Rusia şi vor să transforme un conflict local într-un conflict global.

Foto: kremlin.ru
Foto: kremlin.ru

REFERIRI LA VESTUL „DECADENT”

„Este o problemă existenţială. Ţintesc generaţia noastră tânără, îşi vor creşte atacurile informatice, distrug ideea de familie şi abuzează copiii” - afirmă Putin. Până şi textele sfinte le contestă, adaugă el, făcând referire la căsătoriile gay şi la faptul că Biserica Anglicană pune în dezbatere sexul lui Dumnezeu şi se gândeşte la genul neutru. „Sunt conduşi spre distrugere spirituală. Datoria noastră este să ne protejăm copiii de Vestul decadent”, arată Putin.

Putin are apoi o serie de mesaje interne - cine e împotriva poporului şi cine e trădător al patriei, instrument al Occidentului, va fi pedepsit, spune el, după care începe să laude o serie de categorii profesionale, menţionând inclusiv preoţii şi jurnaliştii.

„Vom avea acces la Marea Azov, vom construi o autostradă în Crimeea” - anunţă el.

Recunoaşte că Rusia a suferit pierderi umane în război şi cere un moment de reculegere, după care anunţă crearea unui fond de stat pentru ajutarea celor în nevoie, pentru participanţii la război şi familiile lor. Este marele proiect social, despre care vorbeau luni politicienii pro-Kremlin.

Nivelul de pregătire al forţelor nucleare este de 91 la sută, arată Putin cerând ca toate celelalte componente ale armatei să ajungă la acest nivel de pregătiere.

„Avem echipamente mai bune ca în Vest, trebuie să le producem la scară largă, intern. Avem cercetători şi specialişti”, spune Putin şi anunţă un program de locuinţe special pentru aceşti specialişti din industria armamentului.

ECONOMIA MERGE BINE. ATAC LA OLIGARHI

Putin începe să vorbească despre partea economică. „Vestul a început şi un război economic, dar nu vor avea succes. Iniţiatorii sancţiunilor se pedepsesc singuri. Ne-au furat rezervele comerciale şi ne-au atacat infrastructura, ca să ne forţeze cetăţenii să sufere, vor să destabilizeze societatea noastră din interior, dar nu vor avea succes”, spune el. În plus, arată liderul de la Kremlin, produsele ruseşti sunt foarte căutate pe piaţă, cererea este mare, criza preconizată este depăşită, iar Rusia a intrat într-un nou ciclu de creştere economică. Rusia s-a adaptat foarte repede, arată el.

El cere guvernului ca din aprilie să creeze un program pentru ca cetăţenii să fie stimulaţi să investească în ţară şi cere revizuirea Codului penal în domeniul economic.

„Ne amintim problemele economiei sovietice şi de haosul din anii 90, atunci exemplul nostru a fost exemplul ţărilor din Vest, dar nu e suficient să copiem acest lucru. Economia noastră a devenit orientată spre Vest, noi suntem sursa, dar noul model de dezvoltare a Rusiei a încercat să obţină profituri rapide şi am văzut rezultatul. Trebuie să întrerupem această tendinţă negativă prin care capitalul se duce către Vest”, a arătat Putin.

El îi critică pe oligarhi că au cheltuit pentru iahturi şi că au avut un comportament consumerist în loc să-şi educe copiii să investească local. În cele din urmă au fost jefuiţi de Vest, nimeni nu le plânge de milă. Pentru Vest, ei sunt cetăţeni la mâna a doua. Aceşti oameni de afaceri sunt mulţi, trebuie să vină să investească în Rusia, sursa de bogăţie în viitor ar trebui să fie doar aici, în Rusia.

Alergatul şi cerşitul sunt degeaba, investiţi în Rusia, creaţi o infrastructură nouă, educaţie, aşa veţi primi recunoştinţa oamenilor, iar statul vă va susţine, a mai spus Putin adresându-se oligarhilor.

Vestul are obiectivul de a termina cu Rusia, încearcă să ne oprească expansiunea, nu este o situaţie pe care să o tolerăm, spune Putin. Banii pe care îi vom obţine aici vor fi cheltuiţi pentru dezvoltare, a arătat el.

REGIUNILE ANEXATE TREBUIE ADUSE „ÎN SFERA CULTURALĂ RUSĂ”. DE CE SUNT IMPORTANTE ALEGERILE LOCALE

Putin a început apoi un elogiu la adresa „poporului rus” şi a adus în discuţie alegerile locale, iar cele prezidenţiale din 2024 a spus că „vor avea loc conform legii, conform Constituţiei”.

„Dar toate se bazează pe voi, pe patriotismul vostru, vă mulţumesc”, a spus Putin. A citat apoi din Piotr Stolipin (fost premier al ţarului Nikolai al II-lea), pentru a arăta că este vorba despre „dreptul Rusiei de a fi puternică”.

„Puterea statului nostru depinde de guvernele locale, cer statului să creeze cel mai bune management pentru aceste structuri” - a spus Putin.

A adus în discuţie importanţa educaţiei, arătând că trebuie stimulate cele mai bune calităţi ale societăţii. El a menţionat regiunile nou anexate din Ucraina, spunând că vor fi create sute de centre culturale, „pentru ca toată Rusia să fie unită în sfera culturală, pentru ca toţi să poată învăţa istoria patriei”. 

MĂSURI SOCIALE: MĂREŞTE SALARIILE

Putin propune cu 10 la sută creşterea salariului minim până anul viitor şi scăderi de taxe pentru educaţia copiilor şi ajutorul medical.

Anunţă în continuare o serie de facilităţi pentru populaţie, inclusiv în cazul locuinţelor.

În domeniul medical, se lucrează la baza legală pentru achiziţionare de noi vehicule pentru sistemul medical.

Până în 2025, banii din rezerva federală vor fi folosiţi pentru reparaţii în regiunile anexate şi pentru construirea de şcoli.

Vorbeşte apoi despre proiecte de infrastructură în transporturi, apă, managementul deşeurilor.

TRATATUL NEW START ŞI SUA CARE „VOR SĂ DOMINE LUMEA”

După toate aceste măsuri anunţate, Putin a revenit la conflictul cu Occidentul şi a adus în discuţie tratatul New START, singurul care mai este în vigoare în domeniul armelor nucleare, sugerând că el nu va mai fi aplicat. „SUA si NATO spun direct că scopul lor este înfrângerea strategică a Rusiei, in condiţiile astea ar vrea să vină cu inspecţii la obiectivele noasdtre militare strategice?” - a spus liderul de la Kremlin.

„NATO are mai multe state nucleare - Franţa, Marea Britanie. Nu avem voie să nu ţinem cont de asta. Acordul din 2010 privind armele strategice este uitat, SUA s-au retras din el, relaţiile noastre s-au degradat” - a constatat preşedintele rus.

Putin a reluat apoi discursul acuzator la adresa SUA, sugerând că Washingtonul vrea să strice ordinea mondială. „SUA s-a apucat de refacerea lumii, după destrămarea URSS, şi au început să refacă arhitectura relaţiilor internaţionale de după cel de al Doilea Război Mondial.  SUA urmăresc să-şi consolideze dominaţia globală după destrămarea URSS, punând la cale un şir de războaie. Este inadmisibil că SUA recroiesc lumea aşa cum vor, aşa cum reiese din propriile interese”, a spus Putin.

„Sunt nevoit să declar că Rusia îşi încetează participarea în Acordul privind armamentele strategice. Rusia nu iese din acord, ci îşi suspendă participarea”, anunţă în final Vladimir Putin.

El susţine că în SUA expiră valabilitatea unor focoase nucleare şi acuză Washingtonul că vrea să facă teste cu armament real. „Dacă SUA o vor face, o vom face şi noi. Nu o vom face primii, dar vom replica imediat”, a spus Putin în încheierea discursului său, care a durat circa o oră şi 45 de minute.

CITEȘTE ȘI Ce prevede tratatul New START din care Rusia şi-a suspendat participarea
ŞTIREA INIŢIALĂ:
CITEȘTE ȘI Vladimir Putin va pune la curent elita Rusiei cu privire la războiul din Ucraina în cadrul discursului de marţi

Discursul lui Putin este cu atât mai aşteptat cu cât vine după vizita-surpriză a lui Joe Biden de luni la Kiev, o mişcare ce este de natură, potrivit analiştilor, să înăsprească tonul declaraţiilor lui Putin.

Agenţia de ştiri a statului rus, TASS, subliniază, de altfel, că discursul de marţi al lui Putin nu este chiar unul obişuit, având loc cu trei zile înainte de împlinirea unui an de la lansarea operaţiunii militare speciale din Ucraina. „Decizia de a o începe a fost cea care a devenit catalizatorul unor schimbări negative uriaşe în relaţiile Rusiei cu ţările din Vest. Pe 24 februarie, UE se pregăteşte să publice cel de-al zecelea pachet de sancţiuni antiruseşti. SUA intenţionează, de asemenea, să anunţe un alt set de restricţii împotriva Rusiei în această săptămână”, notează TASS.

„În acelaşi timp, fără a renunţa la încercările de a slăbi economia rusă, Occidentul continuă să pompeze arme în Ucraina. Mai mult, preşedintele american Joe Biden a considerat necesar, în ajunul discursului lui Putin, să zboare personal la Kiev şi, în urma negocierilor cu liderul ucrainean Vladimir Zelenski, să anunţe alocarea unui alt pachet de ajutor militar de 500 de milioane de dolari pentru această ţară. În comunitatea de experţi, un astfel de pas al liderului american a fost considerat o dovadă a intenţiei de a agrava şi mai mult relaţiile cu Rusia” - arată TASS.

În ceea ce priveşte conţinutul discursului, TASS îl citează pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a declarat: „Toată lumea aşteaptă mesajul în speranţa de a auzi o evaluare a ceea ce se întâmplă, o evaluare a operaţiunii militare speciale, o evaluare a situaţiei internaţionale şi viziunea preşedintelui despre cum facem faţă şi cum vom merge mai departe”.

În ceea ce priveşte durata discursului, este de aşteptat să dureze cel puţin o oră. TASS relatează că ultima dată - în aprilie 2021 - discursul preşedintelui a durat o oră şi 19 minute. Cel mai lung mesaj - 1 oră şi 55 de minute - a fost în 2018. Cel mai scurt discurs a fost de 48 de minute, de două ori, în 2004 şi 2005. În medie, discursul lui Putin durează o oră şi şapte minute.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.