Mihail Kavelaşvili, noul preşedinte al Georgiei, loial Partidului Visul Georgian, aflat la putere, a depus jurământul duminică, într-o scurtă ceremonie, la Parlament, succedându-i lui Salome Zurabişvili, o susţinătoare a opoziţiei proeuropene, ultimul episod al unei crize care durează de două luni, relatează AFP.
Acest fost fotbalist cunoscut prin luări de poziţie ultraconservatoare şi antioccidentale a fost învestiti în funcţie în cadrul unei ceremonii scurte la Parlament. El a fost ales la 14 decembrie de către un colegiu electoral controlat de către partidul aflat la putere.
”Istoria noatră arată în mod clar că după nenumărate lupte de apărarea a patriei noastre şi tradiţiilor noastre, pacea a fost mereu unul dintre principalele obiective şi una dintre principalele valori ale poporului georgian”, a declarat Kavelaşvili în discursul său.
Tabăra sa se prezintă drept un meterez împotriva Occidentului, pe care-l acuză că vrea să antreneze Tbilisi în războiul dintre Rusia şi Ucraina.
El a cerut respectarea ”tradiţiilor noastre, valorilor noastre, identităţii noastre naţionale, caracterului sacru al familiei şi credinţei”.
Cu câteva minute mai înainte, după ce a lăsat să planeze suspensul cu privire la intenţiile sale, preşedinta în exerciţiu Salome Zurabişvili a anunţat până la urmă că părăseşte palatul prezidenţial, dar că se consideră în continuare ”singura preşedintă legitimă” a Georgiei.
Ea a promis să continue să lupte împotriva Partidului Visul Georgian.
”Eu rămân singura preşeidntă legitimă a Georgiei”, a declarat ea în faţa unei mulţimi de susţinători.
”Voi părăsi palatul prezidenţial pentru a vă fi alături, purtând cu mine legitimitatea, steagul încrederii voastre”, a declarat ea în faţa platului prezidenţial.
Cel puţin 2.000 de persoane s-au adunat duminică dimineaţa în faţa palatului prezidenţial, la Tbilisi, la apelul lui Salome Zurabişvili, pentru a denunţa învestirea lui Mihail Kavelaşvili.
Numeroşi manifestanţi agitau steagul Uniunii Europene (UE), au constat jurnalişti AFP la faţa locului.”Salome!”
Ei strigau ”Georgia!” şi ”Salome!”.
O ŢARĂ ÎN FRĂMÂNTARE
Georgia, o ţară din Caucaz şi o fostă republică sovietică, se află în frământare după alegerile legilative de la 26 octombrie, în care Partidul Visul Georgian, aflat la putere din 2012, a obţinut o victorie, dar care sunt denunţare drept trucate de către opoziţia prooccidentală.
Opoziţia, susţinătorii acesteia şi Salome Zurabişvili cer în stradă noi alegeri.
Situaţia s-a exacerbat la 28 noiembrie, când premierul Irakli Kobahidze a anunţat că amână eforturile integrării în Uniunea Europeană (UE) ale Georgiei până în 2028, declanşând manifestaţii proeuropene zilnice la care iau parte mii de oameni.
Prin plecarea lui Salome Zurabişvili, manifestanţii îşi pierd principala susţinere în instituţii.
Fosta preşedintă, ale cărei prerogative sunt restrânse, a susţinut deplin strada şi şi-a folosit influenţa în plan internaţional pentru a creşte presiuneile asupra Partidului Visul Georgian şi a încerca să obţină organizarea unor noi alegeri legislative, pe care Guvernul le refuză.
Această fostă diplomată franceză s-a alăturat manifestanţilor proeuropeni sâmbătă, la un lanţ uman format de câteva mii de oameni pe malul râului care treversează Tbilisi.
SANCŢIUNI OCCIDENTALE
Partidul Visul Georgian dezminte, la rândul său, orice fraudă în alegerile legislative şi acuză opoziţia de faptul că vrea o ”revoluţie”, în opinia sa finanţată de Occident.
Premierul Irakli Kobahidze a ameninţat că dacă Salome Zurabişvili refuză să părăsească palatul prezidenţial acest lucru ”va constitui o infracţiune penală pasibilă de mulţi ani de închsioare”.
În primele zece zile de manifestaţii la Tbilisi, la sfârşitul lui noiembrie şi începutul lui decembrie, poliţia a dispersat mulţimea cu tunuri cu apă şi gaze lacrimogene.
Manifestanţii au tras, la rândul lor, cu focuri de artificii şi au aruncat cu pietre şi obiecte în forţele de ordine.
Manifestaţii continuă să aibă loc zilnic, iar ciocnirile sunt mai rare.
În total, peste 400 de persoane au fost arestate, inclsuiv lideri ai opoziţiei, iar zeci de poliţişti au fost răniţi.
Comisarul georgian al drepturilor omului, Levan Iosseliani, a denunţat ”torturi” ale unor deţinuţi de către forţele de ordine.
Săptămâna trecută, Statele Unite şi Regatul Unit au impus sancţiuni mai multor oficiali gerogieni de rang înalt.
Vineri, Washingtonul a anunţat că i-a impus sancţiuni miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat drept cel care trage sforile în Partidul Visul Georgian.
Dincolo de criza actuală, partidul Visul Georgian este acuzat de critci de abandonarea unui program liberal şi proeuropean iniţial, în favoarea unei derive autoritariste şi de faptul că vrea să îndrepte ţara către Moscova.
Acest partid, care se află la putere de peste zece ani, a adoptat prin vot în acest an trei legi controversate asemănătoare celor din Rusia împotriva societăţii civile, presei independente şi drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexalilor şi transsexualilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.