Preşedintele Joe Biden a anunţat miercuri că SUA vor trimite 31 de tancuri de luptă Abrams în Ucraina şi a subliniat că această decizie nu trebuie interpretată ca un gest ofensiv la adresa Rusiei, ci un ajutor pe care aliaţii îl acordă Ucrainei pentru a se apăra.
UPDATE: Întrebat dacă Washingtonul a fost forţat cumva de Germania pentru a furniza, la rândul său, tancuri Abrams, Joe Biden a negat şi a spus că unitatea aliaţilor este de nezdruncinat.
"Germania nu m-a forţat să mă răzgândesc. Am vrut să mă asigur că suntem cu toţii împreună... aşa cum facem acum", a menţionat şeful Casei Albe.
Joe Biden a declarat că îi este "recunoscător" cancelarului Olaf Scholz pentru că "a făcut un pas înainte" pentru a furniza tancuri Leopard 2 Ucrainei şi pentru "leadership-ul şi angajamentul său ferm" de a sprijini Kievul.
Scholz este "o voce puternică pentru unitatea aliaţilor şi un prieten apropiat", a spus Biden.
El a mulţumit fiecărei ţări în parte care sprijină Ucraina şi care a participat la reuniunea miniştrilor apărării de săptămâna trecută de la baza aeriană Ramstein din Germania.
CITEȘTE ȘI Olanda este "pregătită" să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina, deşi nu deţine niciunul. Lista ţărilor care şi-au anunţat până acum disponibilitatea de a trimite tancuri în UcrainaUPDATE: Preşedintele Joe Biden a declarat că sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina nu reprezintă "o ameninţare ofensivă" la adresa Rusiei. Biden a spus că acest sprijin al SUA are drept scop să ajute Ucraina "să-şi apere suveranitatea".
"Despre asta este vorba: de a ajuta Ucraina să îşi apere şi să îşi protejeze teritoriul ucrainean. Nu este o ameninţare ofensivă la adresa Rusiei. Nu există nicio ameninţare ofensivă", a declarat Biden,
Preşedintele a adăugat că, în opinia sa, trupele ruseşti ar trebui să se întoarcă "acolo unde le este locul", în Rusia.
"Acest război s-ar fi terminat astăzi. Asta ne dorim cu toţii, un sfârşit al acestui război", a spus Biden.
UPDATE: Cele 31 de Abrams vor forma un batalion complet de tancuri, a precizat Biden.
Trupele ucrainene trebuie să îşi îmbunătăţească capacitatea de manevră în teren deschis şi capacitatea de descurajare şi trebuie să se poată apăra împotriva agresiunii ruseşti, a motivat Biden.
„Acesta este motivul pentru care SUA au trimis sute de vehicule blindate până în prezent, ca parte a pachetului de asistenţă pe care l-am anunţat vinerea trecută. Iar astăzi, anunţ că Statele Unite vor trimite 31 de tancuri Abrams în Ucraina”, a declarat Biden.
El a subliniat că tancurile Abrams sunt "cele mai capabile tancuri din lume", "extrem de complexe de operat şi întreţinut". Prin urmare, SUA oferă Ucrainei şi piesele şi echipamentele necesare pentru a susţine eficient aceste tancuri pe câmpul de luptă, a precizat el.
Livrarea acestor tancuri pe teren va necesita timp - timp pe care îl vom folosi pentru a ne asigura că ucrainenii sunt pe deplin pregătiţi să integreze tancurile Abrams în apărarea lor, a punctat şeful Casei Albe.
Cele 31 de tancuri valorează 400 de milioane de dolari.
Pentru ca tancurile Abrams să ajungă la destinaţie va dura luni de zile, au declarat înalţi oficiali ai administraţiei, citaţi de CNN, iar trupele ucrainene vor avea nevoie de o pregătire amplă pentru a le opera şi a le întreţine. SUA trebuie să apeleze la lanţuri de aprovizionare complicate pentru componentele necesare pentru aceste tancuri.
Încă de săptămâna trecută, înalţi oficiali americani au citat aceste obstacole ca fiind bariere în calea furnizării vehiculelor către Ucraina. Cu toate acestea, după o perioadă de negocieri diplomatice cu Germania, care a spus că va trimite tancurile sale Leopard 2 Ucrainei doar dacă Statele Unite vor oferi Abrams, Biden şi-a dat acordul pentru trimiterea vehiculelor.
Anunţul Berlinului şi Washingtonului privind trimiterea de tancuri de luptă în Ucraina, pe care Kievul le cere de mult timp, a intervenit chiar în ziua în care preşedintele Volodimir Zelenski împlineşte 45 de ani.
CITEȘTE ȘI Moscova reacţionează cu furie la decizia Occidentului de a trimite tancuri în Ucraina. Ambasadorul rus în Germania: Duce conflictul la un nou nivel de confruntareŞTIREA INIŢIALĂ:
Preşedintele Joe Biden este aşteptat să facă declaraţii la Casa Albă referitoare la sprijinul SUA pentru Ucraina. El ar putea anunţa că SUA trimit, la rândul lor, tancuri de luptă Abrams la Kiev, după ce Berlinul a anunţat o măsură similară în privinţa tancurilor sale Leopard 2.
Înainte de a venit la declaraţii, preşedintele american a discutat cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, cu premierul italian, Giorgia Meloni, şi cu omologul său britanic, Rishi Sunak, despre cooperarea strânsă dintre aceste ţări în ceea ce priveşte sprijinul acordat Ucrainei, potrivit Casei Albe.
SUA sunt pe cale să se ofere să livreze Kievului un număr semnificativ de tancuri Abrams proprii, într-o răsturnare de situaţie care ar putea avea implicaţii semnificative pentru eforturile Ucrainei de a respinge forţele ruseşti.
Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov a avut miercuri o convorbire telefonică cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a transmis acesta pe Twitter.
"Am discutat despre rezultatele Ramstein 8, despre consolidarea în continuare a armatei ucrainene, inclusiv despre livrările de tancuri şi întreţinerea noului armament", a declarat oficialul ucrainean, adăugând că "mai multe veşti bune" vor fi anunţate în curând.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.