Bilanţul victimelor cutremurului din Turcia şi Siria a continuat să crească, ajungând la peste 15.000 de morţi, iar şansele de supravieţuire scad tot mai mult după trei zile de la dezastru. În acelaşi timp, criticile tot mai mari în legătură cu reacţia autorităţilor l-au obligat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să recunoască deficienţele în răspunsul guvernului. Pe de altă parte, creşte furia populară şi în legătură cu standardele de construcţie.
UPDATE - Bilanţul victimelor în urma cutremurului catastrofal care a zguduit luni Turcia şi Siria a crescut la cel puţin 15.383 de morţi, potrivit autorităţilor.
Bilanţul victimelor din Turcia a crescut cu peste 3.000 de morţi în doar câteva ore şi se ridică acum la 12.391, a anunţat joi Agenţia turcă pentru gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă, relatează CNN.
Numărul total al deceselor în Siria este de cel puţin 2.992, dintre care 1.730 în zonele controlate de rebeli în nord-vestul ţării, potrivit grupului de protecţie civilă "Căştile albe", precum şi alte 1.262 de decese în zonele controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene.
UPDATE - Bilanţul cutremurului devastator care a lovit Turcia şi Siria se ridică acum la cel puţin 12.049 de morţi, inclusiv cetăţeni străini, potrivit autorităţilor.
Numărul total al morţilor din Siria a urcat la 2.992, dintre care 1.730 în zonele controlate de rebeli în nord-vestul ţării, potrivit organizaţiei de voluntari Căştile Albe. Cel puţin 1.262 de morţi sunt în zonele controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene.
Numărul total al persoanelor ucise în Turcia se ridică acum la cel puţin 9.057, iar alte 52.979 de persoane au fost rănite, potrivit preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.
Numărul total al persoanelor rănite în Siria, în toate teritoriile afectate, a crescut la 5.108, atât în zonele controlate de rebeli, cât şi în cele controlate de guvern.
În total, cel puţin 58.087 de persoane au fost rănite atât în Siria, cât şi în Turcia, potrivit cifrelor guvernului turc, ale Căştilor Albe şi ale presei de stat siriene.
Între timp, încep să apară informaţii şi despre cetăţeni străini care au murit în cutremurul din Turcia. Republica Moldova a anunţat miercuri că trei cetăţeni ai săi au murit în Turcia, iar cel puţin trei cetăţeni americani şi-au pierdut viaţa în cutremurul din sud-estul Turciei, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de CNN.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
Vorbind în provincia Hatay, aproape de epicentrul cutremurelor, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat miercuri că numărul persoanelor din Turcia al căror deces este confirmat a crescut la 9.057. Oficialii sirieni şi o organizaţie din nord-vestul Siriei, din zona aflată sub controlul rebelilor, au declarat că numărul morţilor din Siria a ajuns la 2.662, ceea ce ridică bilanţul total din cele două ţări la 11.719 de decese. De asemenea, sunt aproape 50.000 de răniţi în Turcia şi 5.000 în Siria.
Se aşteaptă însă ca numărul morţilor din ambele ţări să crească în continuare. Sutele de clădiri prăbuşite în oraşe au devenit morminte pentru oamenii care dormeau în locuinţele lor atunci când cutremurul a lovit luni, în zorii zilei.
În Turcia, este cel mai grav bilanţ de la cutremurul cu magnitudinea de 7,4 din 1999, care a ucis 17.000 de persoane, dintre care 1.000 la Istanbul. În 1939, 33.000 de persoane au murit în urma unui cutremur în provincia Erzincan, în estul ţării.
Mulţi din zona dezastrului au dormit în maşini sau pe străzi, sub pături, temându-se să se întoarcă în clădirile mult şubrezite.
Salvatorii au lucrat în ultimele două zile în condiţii de frig năprasnic, după ce cutremurul cu magnitudinea 7,8 a zguduit luni în zori sud-estul Turciei şi nordul Siriei vecine, urmat de replici puternice. Vremea rea complică eforturile de salvare în Turcia, iar în Siria situaţia este şi mai complicată din cauza conflictului civil. Or, primele 72 de ore sunt cruciale pentru găsirea supravieţuitorilor, spun specialiştii.
Autorităţile turce au difuzat o înregistrare video cu supravieţuitori salvaţi, printre care o tânără în pijamale şi un bărbat mai în vârstă acoperit de praf, scos dintre dărâmături cu o ţigară rămasă neaprinsă, prinsă între degete.
Oficialii turci au declarat că aproximativ 13,5 milioane de persoane au fost afectate într-o zonă care se întinde pe o distanţă de aproximativ 450 km, de la Adana, în vest, până la Diyarbakir, în est. În Siria, seismul a ucis oameni până în sud, la Hama, la 250 km de epicentru.
În Siria, 23 de milioane de persoane sunt "potenţial în pericol, inclusiv cinci milioane de persoane vulnerabile", a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Ajutoarele ajung cu mare greutate, iar în Jandairis, o zonă controlată de rebeli, aproape toate clădirile au fost grav avariate . "Sunt cam 400 - 500 de persoane prinse sub fiecare clădire prăbuşită, cu doar 10 oameni care încearcă să-i scoată. Şi nu există maşini", a relatat un localnic.
Unii dintre cei ucişi în Turcia erau refugiaţi din războiul din Siria. Sacii cu cadavrele lor au ajuns la graniţă în taxiuri, în dube dărăpănate şi în grămezi, pe camioane cu platformă, pentru a fi duşi la locurile de odihnă finală în ţara lor de origine.
CITEȘTE ȘI Siria solicită asistenţă din partea UE şi anunţă că are aproape 300.000 de sinistraţiUNDE ESTE STATUL?
Salvatorii încă mai scot unii oameni în viaţă, în timp ce pe alţii îi găsesc morţi. Însă mulţi turci s-au plâns de lipsa de echipament, de profesionalism şi de sprijin pentru a-i salva pe cei blocaţi - uneori chiar dacă se aud strigătele lor de ajutor de sub grămezile de moloz.
În provincia Hatay din sudul Turciei, care a fost puternic afectată de cutremur, mai mulţi copii şi adolescenţi au fost scoşi dintre dărâmăturile unei clădiri - singurele momente de bucurie într-o atmosferă tot mai sumbră şi mai disperată. În această provincie unde acţionează şi salvatorii români, oraşul Antakya (vechea Antiohia) zace în ruine, înecat într-un nor gros de praf de la excavatoarele care caută printre dărâmături, relatează agenţiile internaţionale de presă. "Antakya este terminată", spun locuitorii. Cât vezi cu ochii, clădirile sunt total sau parţial prăbuşite. Chiar şi cele care mai sunt încă în picioare sunt cu crăpături urâte şi nimeni nu îndrăzneşte să rămână acolo. Zeci de cadavre, unele acoperite cu pături şi cearşafuri, iar altele în saci mortuari, erau aliniate pe jos în faţa unui spital, relatează Reuters.
CITEȘTE ȘI Cutremur în Turcia - Echipa de salvatori români care acţionează în Antakia a salvat un bărbat de sub dărâmături şi acţionează în prezent pentru recuperarea unui adolescentÎn epicentrul cutremurului, în Kahramanmaraş, un oraş cu peste un milion de locuitori devastat de cutremur şi acoperit de zăpadă, ajutoarele nu ajunseseră încă marţi dimineaţa. "Unde este statul? Unde este? (...) Au trecut două zile şi nu am văzut pe nimeni (...) Copiii au îngheţat de frig", spune furios Ali, care încă mai spera să-şi vadă în viaţă fratele şi nepotul, blocaţi în ruinele locuinţei lor.
La Adiyaman, un alt oraş din sudul Turciei, în unele din zonele afectate nu există încă salvatori sau utilaje, a constatat un corespondent AFP. Voluntarii fac tot ce pot, dar furia creşte în rândul populaţiei.
Reţelele sociale din Turcia sunt inundate de mesaje ale oamenilor care se plâng de lipsa eforturilor de salvare şi de căutare a victimelor în zonele lor, în special în regiunea Hatay.
IMPACTUL ASUPRA ALEGERILOR
Preşedintele Erdogan, care a declarat stare de urgenţă în 10 provincii şi a trimis trupe pentru a ajuta, a sosit miercuri în Kahramanmaraş pentru a vedea pagubele şi eforturile de salvare şi acordare a ajutoarelor. Vorbind cu reporterii, cu vuietul sirenelor ambulanţelor pe fundal, Erdogan a declarat că au existat probleme cu drumurile şi aeroporturile. Dar "suntem mai bine astăzi", a spus el.
Pe fondul furiei celor care au rămas fără locuinţe şi care sunt frustraţi de sosirea lentă a echipelor de salvare, preşedintele Tayyip Recep Erdogan a fost nevoit să recunoască, totuşi, că au existat probleme cu răspunsul iniţial al guvernului la cutremurul devastator.
Erdogan, care are alegeri în luna mai, a spus că operaţiunile funcţionează acum normal şi a promis că nimeni nu va rămâne fără adăpost.
"Bineînţeles că există deficienţe, este imposibil să fii pregătit pentru un astfel de dezastru", a justificat preşedintele, care a vizitat provincia Hatay, aflată la graniţa cu Siria.
"Vom fi mai buni mâine şi mai târziu. Încă mai avem unele probleme cu combustibilul, dar le vom depăşi şi pe acestea", a transmis el.
Ulterior, el a condamnat criticile la adresa răspunsului guvernului. "Acesta este un moment pentru unitate, solidaritate. Într-o perioadă ca aceasta, nu pot accepta ca oamenii să desfăşoare campanii negative în interes politic", a declarat Erdogan. "Unele persoane necinstite şi dezonorante au publicat declaraţii false, cum ar fi "nu am văzut niciun soldat sau poliţist" ", a adăugat el.
De altfel, la cutremurul de luni, poliţia turcă a arestat mai multe persoane pentru postări "provocatoare" pe internet.
CITEȘTE ȘI Poliţia turcă a arestat mai multe persoane pentru "postări provocatoare" despre cutremurServiciul Twitter a fost inaccesibil miercuri, iar compania Netblocks, care monitorizează traficul pe internet, a declarat că accesul la reţeaua socială a fost restricţionat "prin intermediul mai multor furnizori de servicii de internet din Turcia". Unii au suspectat că este o mişcare a autorităţilor pentru a contracara criticile apărute pe internet. Turcia are un istoric al unor astfel de practici, de a restricţiona comunicaţiile, în cazul unor situaţii de dezastru, a precizat Netblocks.
Cu toate acestea, dezastrul va reprezenta o provocare pentru Erdogan în alegerile din luna mai, care se anunţau oricum a fi cea mai grea luptă electorală din cele două decenii de mandat. Orice percepţie că guvernul nu reuşeşte să gestioneze dezastrul în mod corespunzător i-ar putea afecta perspectivele lui Erdogan. Pe de altă parte, spun analiştii, s-ar putea întâmpla şi fenomenul invers: el ar putea să obţină sprijinul populaţiei în jurul răspunsului la criză şi să îşi consolideze astfel poziţia.
IMAGINI APOCALIPTICE
Cutremurul a pus la pământ mii de clădiri, inclusiv spitale, şcoli şi blocuri de locuinţe, a rănit zeci de mii de persoane şi a lăsat nenumăraţi oameni fără adăpost.
Străzi întregi din Kahramanmaraş, în apropiere de epicentru, au fost reduse la grămezi de moloz, au arătat imaginile filmate cu drona. Coloane de fum care se ridicau de la incendii în tot oraşul. Sute de corturi au fost instalate ca adăpost într-o sală de sport. Jurnaliştii Reuters au văzut aproximativ 50 de cadavre învelite în pături pe podeaua unei săli de sport.
Ajutorul internaţional a început să sosească de marţi, zeci de ţări oferindu-şi serviciile pentru Ankara, inclusiv cele din Uniunea Europeană şi din Golf, Statele Unite, China şi chiar Ucraina, care trimite 87 de salvatori în ciuda invaziei ruseşti.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că o conferinţă a donatorilor va avea loc în martie la Bruxelles.
FURIA FAŢĂ DE STANDARDELE DE CONSTRUCŢIE CREŞTE ÎN TURCIA
În Turcia creşte, pe de altă parte, furia că aplicarea deficitară a reglementărilor în domeniul construcţiilor a contribuit la prăbuşirea multor clădiri în cutremurele de luni, ceea ce a dus la creşterea numărului de morţi, relatează BBC.
Reglementările privind construcţiile au fost înăsprite în urma unor dezastre anterioare în Turcia, cel mai recent în 2018.
De asemenea, au fost introduse standarde de siguranţă mai stricte după cutremurul din 1999 din jurul oraşului Izmit, din nord-vestul ţării, în care au murit 17.000 de persoane.
Dar "amnistiile periodice în materie de construcţii", care oferă scutiri legale acelor structuri construite fără certificatele de siguranţă necesare, în schimbul unei taxe, au contribuit la catastrofa recentă, sugerează experţii.
Până la 75.000 de clădiri din zona afectată de cutremur din sudul Turciei au primit "amnistie" de construcţie, potrivit lui Pelin Pınar Giritlioğlu, şeful de la Istanbul al Uniunii Camerelor de ingineri şi arhitecţi din Turcia.
Serviciul Reality Check de la BBC a analizat unele dintre clădirile construite mai recent care s-au prăbuşit în timpul cutremurului de luni şi ce declaraţii au fost făcute iniţial de companiile de construcţii cu privire la conformitatea lor la riscul seismic. Astfel, una dintre clădirile din Malatya a fost finalizată chiar anul trecut, iar pe reţelele sociale au circulat capturi de ecran cu un anunţ care spunea că a fost "finalizată în conformitate cu cele mai recente reglementări privind cutremurele". În text se preciza că toate materialele şi manopera folosite au fost "de primă clasă".
SITUAŢIE COMPLICATĂ DE RĂZBOI ÎN SIRIA
În Siria, eforturile de ajutorare sunt complicate de un conflict care a divizat naţiunea şi i-a distrus infrastructura.
Echipele de salvare au avut dificultăţi în a ajunge în unele dintre cele mai afectate zone, fiind reţinute de drumurile distruse, de vremea nefavorabilă şi de lipsa de echipamente grele. Unele zone au rămas fără combustibil şi electricitate.
În zonele rebele din Siria, Căştile Albe (voluntari ai protecţiei civile) au implorat comunitatea internaţională să trimită ajutoare. "Oamenii mor în fiecare secundă sub dărâmături", a declarat pentru AFP purtătorul lor de cuvânt Mohammad al-Shebli.
La Alep, în zona guvernamentală, soldaţii ruşi au salvat marţi seară un bărbat dintre dărâmături, a anunţat Ministerul rus al Apărării. În total, 42 de persoane au fost salvate de la cutremur de către trupele ruseşti, iar peste 300 au fost implicate în eforturile de salvare, potrivit armatei ruse.
"Lăsaţi politica deoparte şi lăsaţi-ne să ne facem munca umanitară", a pledat coordonatorul ONU în Siria, El-Mostafa Benlamlih, într-un interviu acordat AFP. "Nu ne putem permite să aşteptăm şi să negociem. Dacă vom aştepta să negociem, va fi deja prea târziu", a adăugat el.
Ambasadorul Siriei la Naţiunile Unite a recunoscut că guvernul sirian se confruntă cu o "lipsă de capacităţi şi de echipamente", dar a pus acest lucru pe seama celor peste zece ani de război civil din ţara sa şi a sancţiunilor occidentale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.