Rezultatele la referendumul proeuropean din Republica Moldova, la ora 08.00, indica egalitate după prelucrarea a 98.29% din totalul proceselor verbale. După prelucrarea a 98,33%, din procesele verbale, scorul era de 50,03% la 49,97% în favoarea celor care spun „DA” aderării Republicii Moldova la UE, iar pe măsură ce mai erau de prelucrat datele din câteva zeci de secţii de vot din disapora, răspunsul DA înregistra un avans lent. La ora 7:00, ora României, s-au închis ultimele secţii de vot din afara ţării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rezultatul alegerilor urmează să fie validat sau invalidat de Curtea Constituţională, iar, în două săptămâni, cetăţenii sunt aşteptaţi încă o dată la vot, pentru că va avea loc al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Dacă în timpul votării sau al numărării voturilor au fost comise încălcări grave, care au influenţat rezultatele referendumului în întregime, scrutinul poate fi declarat nul. Într-o astfel de situaţie, se realizează votarea repetată, în două săptămâni, scrie agora.md.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Preşedinta Maia Sandu a acuzat în cursul nopţii că există „dovezi clare” că grupuri criminale care lucrează împreună cu „forţe străine ostile” au încercat să cumpere 300.000 de voturi.

Alegerile din Moldova nu au fost libere, iar rezultatele au arătat o creştere „greu de explicat” a voturilor în favoarea preşedintei Maia Sandu şi a Uniunii Europene, a comentat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Ceea ce vedem este o rată mecanic greu de explicat de creştere a voturilor în favoarea lui Sandu şi în favoarea acelor participanţi la referendum care au favorizat o orientare către UE”, a spus Peskov, care a descris campania electorală din Moldova ca fiind „lipsită de libertate” şi s-a plâns că opoziţiei proruse i s-a refuzat posibilitatea de a face campanie şi a fost supusă represiunii de către autorităţi.

CITEȘTE ȘI Kremlin: Maia Sandu trebuie să demonstreze că „grupuri criminale” i-au luat voturile. Mulţi din Moldova n-au susţinut-o nici după o campanie „lipsită de libertate”
UPDATE - Mai sunt de procesat datele din 20 de secţii de vot (99, 10 la sută), iar răspunsul DA la referendumul proeuropean a ajuns la 50,30 la sută, iar NU la 49,70 la sută.

UPDATE - S-au procesat datele de la 2.188 din cele 2.219 secţii de vot (98,6 la sută), iar tendinţa continuă: răspunsul DA la referendum are acum 50,18 la sută, în timp ce NU - 49,82 la sută.

UPDATE - Cum s-a votat la referendum în Republica Moldova: marea majoritate a regiunilor au votat NU (roşu), cu excepţia centrului ţării, unde este capitala Chişinău (albastru - DA). După ce au fost procesate toate voturile la nivel naţional, în mai mult de jumătate dintre localităţi alegătorii au votat „NU” la referendum, iar în centrul ţării, opţiunea „DA” a fost cea care a predominat, potrivit agora.md.

UPDATE - Răspunsul DA la referendum înregistrează un avans lent în momentul în care mai sunt de prelucrat datele din 35 de secţii de vot, toate din diaspora: 50,08 la sută răspunsuri DA faţă de 49,92 la sută răspunsuri NU, după prelucrarea a 98,42 la sută din voturi (2.184 de secţii de vot din 2.219). Practic, diferenţa o face în acest moment 2.285 de voturi.

În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale, lucrurile sunt mai clare. Pe 3 noiembrie, intră în turul al doilea actuala preşedintă proeuropeană Maia Sandu şi candidatul prorus susţinut de socialişti Alexandr Stoianoglo. 

Maia Sandu a câştigat detaşat primul tur, cu 42,02 la sută din voturi, în timp ce fostul procuror Alexandr Stoianoglo are 26,29 la sută, după prelucrarea datelor primite de la 98,42 la sută din secţiile de vot. Următorii candidaţi clasaţi sunt Renato Usatîi cu 13,73 la sută, Irina Vlah cu 5,44 la sută, Victoria Furtună 4,50 la sută, Vasile Tarlev - 3,22 la sută, Ion Chicu - 2,08 la sută. Ceilalţi patru candidaţi au sub 1 la sută.  

CITEȘTE ȘI Maia Sandu, pe locul al treilea în raionul de baştină. Pe cine au preferat concetăţenii

UPDATE - La 8.30, după procesarea a 98,33% dintre buletinele de vot, scorul este 50,03% pentru ”DA” şi 49,97% pentru ”NU„, în ceea ce priveşte aderarea ţării la UE.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Conform rezultatelor parţiale, au votat DA la refeerendum 50 la sută (730100 de oameni) şi NU tot 50 la sută (730021).

Evoluţia este una spectaculoasă, având în vedere faptul că diferenţa dintre cei care au votat DA şi cei care au spus NU era la un moment dat de circa 10 procente în favoarea NU.

Întrebarea adresată alegătorilor la referendum este următoarea: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” Prin urmare, consultarea populară are ca obiectiv modificarea Constituţiei, iar pragul de validare - prezenţă la vot a cel puţin o treime din alegătorii înscrişi - a fost trecut. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.