Unul dintre cei mai conservatori judecători ai Curţii Supreme americane, Samuel Alito, a anunţat miercuri că nu se recuză în dosare în care este implicat Donald Trump, în pofida unei polemici cu privire la afişarea unor steaguri la domiciliul şi la reşedinţa secundară a acestuia, relatează AFP.
Într-o scrisoare datată la 21 mai, doi influenţi senatori democraţi, Dick Durbin şi Sheldon Whitehouse, i-au cerut preşedintelui Curţii Supreme majoritar conservatoare John Roberts să-i ceară lui Samuel Alito să se recuze în aceste dosare.
Afişarea unor simboluri asociate trumpismului acasă la acest magistrat ”creează aparenţa unui comportament inadecvat” şi o ”îndoială rezonabilă cu privire la imparţialitatea sa în anumite dosare” în care Curtea Supremă s-a sesizat, scriu ei.
Într-o scrisoare publicată miercuri, judecătorul Samuel Alito răspunde că cele ”două incidente” menţionate ”nu îndeplinesc condiţiile cerute în vederea unei recuzări” şi că se vede ”obligat” să le respingă cererea.
SOŢIA SA, SINGURA RESPONSABILĂ”
El dă asigurări că soţia sa este ”singura responsabilă” de ridicarea steagurilor controversate şi cere să i se respecte libertatea de opinie.
Magistratul afirmă că i-a cerut să retragă steagul de la domiciliu, ”dar ea a refuzat timp de mai multe zile”.
Pe reţeaua sa de socializare, Donald Trump a salutat ”inteligenţa, curajul şi «vâna»” deciziei judecătorului.
The New York Times (NYT) a dezvăluit la 18 mai că, în 2021, timp de mai multe zile, înaintea învestirii preşedintelui democrat Joe Biden, un steag american a fost ridicat de-a-doaselea în faţa casei lui Samuel Alito, la periferia Washingtonului.
La origine un semnal de pericol - în armată -, ridicarea unui steag inversat a devenit un semn de protest politic.
Acest simbol a fost preluat în 2021 de către trumpişti care afişau o aderare la minciunile miliardarului că i-au fost ”furate” alegerile.
La 22 mai, NYT a dezvăluit că un steag ”Appeal to Heaven” flutura în faţa casei de vacanţă a cuplului în New Jersey.
Acest steag care datează din timpul Războiului de Independenţă, a devenit recent un simbol al susţinerii lui Donald Trump şi al naţionalismului creştin în Statele Unite.
Judecătorul Samuel Alito susţine că nici el şi nici soţia sa nu cunosc vreo legătură între acest steag şi contestarea rezultatelor alegerilor din 2020.
”Soţiei mele îi place să riice steaguri, spre deosebire de mine”, precizează el.
Această polemică a izbucnit la momentul în care o Americă divizată aşteaptă o hotărâre a Curţii Supreme cu privire la o imunitate penală invocată de Donald Trump, în calitate de fost preşedinte, în vederea obţinerii unei anulări a procedurii federale cu privire la tentative de inversare ilegală a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 2020.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.