Ungaria nu l-ar aresta pe preşedintele rus Vladimir Putin dacă acesta ar intra în ţară, a declarat joi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, adăugând că un astfel de demers nu ar avea niciun temei legal, în ciuda faptului că pe numele liderului rus există un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ungaria a semnat şi ratificat Statutul de la Roma care a creat Curtea Penală Internaţională (CPI).  CPI a emis la 17 martie un mandat de arestare prin care îl acuză pe Vladimir Putin de crimă de război pentru deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina. CPI a declarat că există motive rezonabile pentru a crede că Putin are o răspundere penală individuală în acest caz.

Când a fost întrebat dacă Putin ar fi arestat dacă ar veni în Ungaria, şeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas, a declarat într-un briefing de presă că Statutul de la Roma nu a fost integrat în sistemul juridic maghiar. "Trebuie să ne referim la legea ungară şi pe baza acesteia, nu-l putem aresta pe preşedintele rus, deoarece statutul CPI nu a fost promulgat în Ungaria", a declarat Gulyas.

El a mai spus că guvernul de la Budapesta "nu şi-a format o poziţie" cu privire la mandatul de arestare emis împotriva lui Putin.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Aceste decizii nu sunt cele mai fericite, deoarece duc lucrurile spre o escaladare şi mai mare şi nu spre pace, aceasta este opinia mea personală, subiectivă", a adăugat Gulyas.

Este puţin probabil ca Putin, doar al treilea preşedinte în funcţie pe numele căruia s-a emis un mandat de arestare de către CPI, să ajungă prea curând în faţa instanţei. Însă mandatul înseamnă că el ar putea fi arestat şi trimis la Haga dacă va călători în oricare dintre statele membre ale CPI.

Rusia nu a ascuns programul prin care a dus mii de copii ucraineni în Rusia, dar l-a prezentat ca pe o campanie umanitară pentru a proteja orfanii şi copiii abandonaţi în zona de conflict.

Rusia, care nu este parte la CPI, a declarat că demersul instanţei este lipsit de sens. Moscova a negat în mod repetat acuzaţiile potrivit cărora forţele sale au comis atrocităţi în timpul invaziei din Ucraina.

Premierul Ungariei Viktor Orban este perceput drept liderul din UE cel mai apropiat de Vladimir Putin şi a îngreunat de mai multe ori adoptarea sancţiunilor europene împotriva Rusiei, în condiţiile în care ţara sa este încă puternic dependentă de Moscova în materie de energie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.