Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat joi Ungaria să plătească o sumă forfetară de 200 de milioane de euro şi o amendă cominatorie de un milion de euro pe zi de întârziere pentru că s-a conformat dreptului Uniunii Europene (UE) în domeniul azilului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Curtea constată că Budapesta nu a aplicat o hotărâte CJUE din decembrie 2020 care condamna Ungaria cu privire la ”nerespectarea reglementărilor dreptului Uniunii în privinţa procedurilor acordării unei protecţii internaţionale şi întoarcerii cetăţenilor unor ţări terţe aflaţi în sejur neregulat”.

”Această nerespectare, care constă în eludarea deliberată a aplicării unei politici comune a Uniunii în ansamblul său constituie o încălcare fără precedent şi excepţional de gravă a dreptului Uniunii”, constată Curtea, sesizată de către Comisia Europeană (CE).

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Curtea stabileşte că Ungaria nu respectă în continuare reglementările UE cu privire la ”accesul la procedura ptotecţiei internaţionale, dreptul solicitanţilor acestei proceduri de a rămâne în Ungaria în aşteptarea unei decizii defintive cu privire la recursul lor împotriva respingerii cererii şi îndepărtarea cetăţenilor unor ţări terţe în sejur neregulat”.

ATINGERE ADUSĂ PRINCIPIULUI SOLIDARITĂŢII

Ea subliniază că această ”nerespectare” a Ungariei ”are ca efect transferul în alte state membre a responsabilităţii” de a asigura ”primirea solicitanţilor unei protecţii internţaionale, soluţionarea cererilor acestora şi întoarcerea cetăţenilor din ţări terţe în sejur neregulat” şi ”aduce o atingere gravă principiului solidarităţii şi împărţirii echitabile a responsabilitţii între statele membre” ale UE.

Ungaria este obligată astfel să plătească o amendă în sumă de 200 de milioane de euro şi o amendă cominatorie de un milion de euro pe zi de întârziere, atât timp cât hotărârea din 2020 nu va fi respectată.

Aceasta nu este prima dată când Ungaria - ostilă primii azilanţilor - este condamnată de justiţia UE.

Ungaria a fost sancţionată - la fel ca Polonia şi Cehia - după ce a refuzat o cotă de primire de refugiaţi stabilită în cadrul unui program european lansat la momentul crizei migraţiei în 2015.

Mai recent, Ungaria s-a opus Pactului European al Migraţiei şi Azilului, o reformă amplă adoptată de UE la jumătatea lui mai, care prevede un mecansim de solidaritate obligatorie cu state membre afectate de o presiune a migraţiei.

Această solidaritate se poate traduce în primirea unor azilanţi sau într-o contribuţie financiară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.