Un vehicul aparţinând ONU care făcea parte dintr-un convoi umanitar coordinat cu autorităţile israeliene a fost atins marţi de tiruri israeliene în Fâşia Gaza, fără să se soldeze cu morţi, anunţă miercuri un purtător de cuvânt al ONU, care denunţă ”ultimul eveniment” de acest fel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Ieri (marţi) seara, un vehicul umanitar al ONU identificat în mod clar, care făcea parte dintr-un convoi complet coordonat cu (Forţele armate israeliene) a fost atins de zece ori de tiruri israeliene”, denunţă un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres, Stephane Dujarric.

Cele două persoane de la bordul vehiculului au fost salvate de blindaj, subliniază el.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Acest eveniment ”este ultimul care subliniază că sistemele implementate în vederea coordonării nu funcţionează”, a subliniat el.

”Continuăm să cooperăm cu (Forţele armate israeliene) pentru a ne asigura că astfel de incidente nu se repetă”, a declarat purtătorul de cuvânt.

”Nu avem un mijloc de evaluare a stării de spirit a celor care trag în noi”, însă ”ştim că deplasarea acestui convoi era coordonată cu autorităţile israeliene”, a răspuns el, întrebat despre caracterul intenţiuonat sau nu al tirurilor.

”Fie informaţia nu a fost transmisă, fie acet lucru a fost deliberat, fie a existat alt motiv, ne-ar plăcea să primim explicaţii”, a cerut el.

Acesta nu este primul convoi ONU atins de tiruri de la începutul Războiului din Fâşia Gaza între israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, în urma unui atac fără precedent al mişcării în sudul Israelului la 7 octombrie.

În mai, un angajat al ONU de naţionalitate indiană a fost ucis într-un tir asupra vehiculului în care se afla.

Programul Alimentar Mondial (PAM) al ONU anunăt suspendarea ”până la noi ordine” a deplasării personalului său în Fâşia Gaza.

”Este complet inacceptabil şi ultimul dintr-o serie de evenimente inutile legate de securitate care au pus în pericol viaţa echielor PAM în (Fâşia) Gaza”, denunţă într-un comunicat directoarea agenţiei ONU Cindy McCain.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.