Curtea Supremă din Texas a oprit joi seară în ultimul moment execuţia programată a unui bărbat care ar fi devenit prima persoană din SUA executată pentru o crimă legată de un diagnostic de sindrom al „copilului scuturat”, relatează Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Este vorba de un caz controversat al unui bărbat cu autism condamnat pentru moartea fiicei sale în 2002, atribuită sindromului copilului scuturat, în ciuda îndoielilor serioase apărute de atunci cu privire la acest diagnostic.

Curtea Supremă din Texas a dat curs unei solicitări de urgenţă a membrilor unei comisii parlamentare din acest stat sudic, care l-au convocat pe Robert Roberson la 21 octombrie pentru o audiere cu privire la validitatea sentinţei sale, într-o ultimă încercare de a obţine o suspendare a execuţiei prevăzute pentru joi seara.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Decizia luată târziu în noapte de a cruţa pentru moment viaţa lui Robert Roberson, care a fost condamnat pentru uciderea fiicei sale în vârstă de doi ani în 2002, a pus capăt unei serii de ultime contestaţii juridice şi unor săptămâni de presiune publică din partea legislatorilor republicani şi democraţi care susţin că bărbatul este nevinovat şi că a fost condamnat la moarte pe baza unor date ştiinţifice eronate.

EMOŢII EXTREME

În orele care au precedat decizia, Roberson a fost închis într-o celulă a închisorii, la câţiva metri de cea mai aglomerată cameră a morţii din America, la Walls Unit din Hunstville, aşteptând să afle cu certitudine dacă va fi dus la moarte prin injecţie letală.

„A fost cel puţin şocat”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Justiţie Penală din Texas, Amanda Hernandez, care a vorbit cu Roberson după ce instanţa i-a suspendat execuţia. „I-a mulţumit lui Dumnezeu şi a mulţumit susţinătorilor săi. Şi cam asta a avut de spus”, a detaliat ea.

Ea a spus că Roberson se va întoarce la unitatea Polunsky, unde sunt închişi bărbaţii condamnaţi la moarte din stat.

UN DIAGNOSTIC CONTROVERSAT

Robert Roberson, în vârstă de 57 de ani, a fost condamnat pentru uciderea fiicei sale, Nikki Curtis, în oraşul Palestine din estul Texasului. Avocaţii săi şi unii experţi medicali spun că fiica sa nu a murit din cauza abuzurilor, ci din cauza complicaţiilor legate de o pneumonie.

Este rar ca Curtea Supremă din Texas - cea mai înaltă instanţă civilă a statului - să se implice într-o cauză penală. Dar modul în care această instanţă republicană a ajuns să oprească execuţia lui Roberson în ultimele ore a subliniat manevrele extraordinare utilizate de o coaliţie bipartizană de parlamentari care au venit în apărarea acestuia.

O MANEVRĂ INEDITĂ

Respinşi de instanţe şi de comisia de eliberare condiţionată din Texas în eforturile lor de a-i cruţa viaţa lui Roberson, legislatorii au încercat miercuri o cale diferită: emiterea unei citaţii pentru ca Roberson să depună mărturie în faţa unei comisii a Camerei Reprezentanţilor săptămâna viitoare, la câteva zile după ce era programat să moară. Planul neobişnuit de a câştiga timp, au recunoscut unii dintre ei, nu a mai fost încercat până acum.

Aceştia au susţinut că execuţia lui Roberson înainte ca acesta să poată depune mărturia citată ar încălca autoritatea constituţională a legislativului. Cu mai puţin de două ore înainte de execuţia lui Roberson, un judecător din Austin a fost de partea legislatorilor şi a suspendat execuţia, dar decizia a fost apoi anulată de o instanţă de apel. Curtea Supremă din Texas a intervenit apoi cu ordinul său, punând capăt unei nopţi de incertitudine.

Roberson este programat să depună mărturie în faţa comisiei luni.

„Acesta este un om nevinovat. Şi există prea multe umbre de îndoială în acest caz”, a declarat congresmenul democrat John Bucy.

Guvernatorul Greg Abbott avea autoritatea de a amâna pedeapsa lui Roberson pentru 30 de zile. Abbott a oprit o singură execuţie iminentă în aproape un deceniu ca guvernator şi nu a vorbit public despre acest caz.

Mai devreme joi, Curtea Supremă a SUA a refuzat să oprească execuţia, deşi judecătoarea Sonia Sotomayor - într-o declaraţie de 10 pagini despre caz - l-a îndemnat pe Abbott să acorde o amânare de 30 de zile.

Avocaţii lui Roberson au aşteptat să vadă dacă Abbott îi va acorda lui Roberson o amânare unică. Aceasta ar fi fost singura măsură pe care Abbott ar fi putut să o ia în acest caz, întrucât Comisia de graţiere şi eliberare condiţionată din Texas a respins miercuri cererea de clemenţă a lui Roberson.

Consiliul a votat în unanimitate, 6-0, să nu recomande comutarea pedepsei cu moartea a lui Roberson în închisoare pe viaţă sau amânarea execuţiei sale. Toţi membrii comisiei sunt numiţi de guvernator. Comisia de eliberare condiţionată a recomandat clemenţa într-un caz de condamnare la moarte doar de şase ori de când statul a reluat execuţiile în 1982.

UN CAZ MEDICAL CONTROVERSAT

Cazul lui Roberson a relansat dezbaterea privind sindromul copilului scuturat, cunoscut în comunitatea medicală drept traumatism cranian abuziv.

Avocaţii săi, precum şi parlamentarii texani, experţii medicali şi alte persoane, inclusiv autorul de bestselleruri John Grisham, susţin că Robertson a fost condamnat pe baza unor dovezi ştiinţifice eronate şi în prezent depăşite. Diagnosticul se referă la o leziune cerebrală gravă cauzată atunci când capul unui copil este lovit prin scuturare sau printr-un alt impact violent, cum ar fi lovirea de un perete sau aruncarea pe podea.

Susţinătorii lui Roberson nu neagă faptul că leziunile craniene şi alte leziuni cauzate de abuzurile asupra copiilor sunt reale. Ei spun însă că medicii au diagnosticat greşit rănile lui Nikki Curtis ca fiind legate de sindromul copilului scuturat şi că noi dovezi au arătat că fetiţa a murit din cauza complicaţiilor legate de o pneumonie severă.

Avocaţii lui Roberson spun că fiica sa a căzut din pat în casa lui Roberson după ce a fost grav bolnavă timp de o săptămână. Avocaţii lui Roberson au sugerat, de asemenea, că autismul său, nediagnosticat la momentul decesului fiicei sale, s-a întors împotriva sa, deoarece autorităţile au devenit suspicioase cu privire la el din cauza lipsei sale de emoţie cu privire la moartea acesteia.

Autismul afectează modul în care oamenii comunică şi interacţionează cu ceilalţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.